Pages

02 July 2008

A šta bi oni uradili?

Najgluplji argumenti su tipa: "A šta bi oni na našem mestu uradili?" Gledam ih ovih dana u slučaju sprskog košarkaša koji je u Americi gotovo ubio duplo manjeg (bukvalno, po težini) kolegu sa koledža. I neverovatno je koliko komentara brani nasilnika jednim jedinim argumentom, u različitim verzijama: "a šta bi oni uradili... i oni bi pomogli svome da pobegne... ni oni ne bi izručili svoje."

Nije mi jasno zašto ih interesuje da li bi oni (Amerikanci) izručili ili uhapsili svoje? Zašto im je to važno? Zar prva pitanja ne treba da bude šta je taj momak uradio, da li ga treba štititi i da li zaslužuje kaznu? Da stvar bude jasna, ti oni svoje itekako hapse i redovno osuđuju, ratne zločince baš kao i obične kriminalce. Ali sve i kad ne bi, zašto bi mi birali ponašanje nekog drugog ko je po pretpostavci gori od nas, za moralni putokaz?

Koji je uopšte moralni kriterijum iza ovog argumenta? Uradi im sve što i oni rade drugima? Izgleda da je tako, nije bitno šta ti radiš, ako neko drugi radi to isto ili gore. Ali da se recimo zloglasni NATO rukovodio tim kriterijumom koji se ovde promoviše, mogao je mirne duše sve da nas smesti u logor. Jer i mi smo to radili drugima. Ili i mi bismo to na njihovom mestu uradili. Na sreću to nije kriterijum u civilizovanom svetu, jer da jeste svet do sada ne bi ni opstao. Od Konfučija, preko Hrista, do Kanta, jedinstveni moralni imperativ civilizovanog sveta je upravo obratan.

10 comments:

Lorem Ipsum said...

Word up.

Lazar Antonić said...

Koja je sada procedura. Naše sudstvo ne može da ga isporuči. Nije u pitanju Hag. U Americi bi sigurno dobio dugogodišnju robiju, kod nas bi da nema ovolikog skandala verovatno prošao sa uslovnom. Ovako će dobiti možda godinu. U svakom slučaju on se baš fino izvukao.

Igor said...

Zar ne bi trebalo "konzervativni" blok da se zalaze za licnu odgovornost?
To meni nikad nije bilo jasno kako kod nas nekog ko se zalaze za klanje drugih zovu "konzervativcem" a ljude koji pozivaju na odgovornost ekstremistima liberalima.

Nexus said...

Koji "konzervativni blok"?
To je bio i ostao "narodnjački blok", jer narodnjački je da država štiti "decu" od 25 godina koja napadaju policiju i/ili se tuku po diskotekama...

Mislim da više ni oni sami nemaju smelosti da se nazovu konzervativcima...


Nego...
Lazare, sigurno je da se na neki način izvukao, ali ne treba zaboraviti da je čovek uništio svoju budućnost i sve što je do sad uradio...
Studiranje i stipendija u SAD nije mala stvar...

Najverovatnije više nikada neće kročiti na američko tlo dokle je živ, a ne da uradi nešto od sebe tamo...

Lazar Antonić said...

Bolje i losa karijera u Beogradu nego robija u Americi... Jedina losa stvar u Americi je robija... Najezim se i kad pomislim... Doduse visok je decko, snasao bi se, ali opet...

Bocconiano said...
This comment has been removed by the author.
Sandra said...

Slazem se, odlican tekst!

cyberella said...

Mene uvek impresionira taj stepen saosaćanja sa zločincima i kriminalcima, sa siledžijama en general. Mislim, one fore "ma divan je on dečko", naježim se kad čujem. A o tome šta je konzul uradio, sankcije su nikakve, a samo će mu biti izrečena opomena ili takvo što, uh...trebalo bi i takvog iza rešetaka, jer ovako je samo podsticaj bagri da zloupotrebljavaju položaj, ko da im je babo ostavio...Dobar post.

branko said...

Oni bi za Amerikanca, koji bi u Beogradu uradio takvu stvar, trazili i dobili sudjenje u Americi, gde bi taj bio osudjen na uslovnu kaznu. A ako ima dobrog advokata, verovatno bi se izvukao bez ikakve osude.
Amerika svoje vojnike koji muce zarobljenike u vojnih zatvorima ne goni krivicno, ili ih goni simbolicno. Ima dosta primera iz Iraka.

Lazar Antonić said...

Nisi u pravu. Nekoliko vojnika iz afere Abu Gharib je osudjeno na dugogodisnje kazne zatvora.