Pages

24 July 2008

Penzioneri kao uticajni farmeri

Boško Mijatović u Politici nudi podatke o povećanju penzija od 2000. do danas uzimajući u obzir inflaciju. Penzije su u ovom periodu realno povećane 188.4 procenata. Mijatović tvrdi da stoga nije tačno da se o penzionerima do sada nije vodilo računa kao što PUPS tvrdi. Penzionerima dakle nije gore nego što im je bilo. Kao što je Marko već pisao, nije im gore ni u poređenju sa drugim zemljama.

Mijatović pravilno tvrdi da penzioneri od imidža socijalno ugroženih građana mogu da završe sa imidžom efikasne lobi grupe koja traži za svoje članove veliki deo zajedničkih primanja bez obzira na posledice po ostale građane. Kako su sejali takvi će im biti i rezultati. Nije nemoguće da na narednim, a možda i prevremenim izborima neka od stranaka uslovi formiranje vlade upravo drastičnim smanjenjem penzija. Sada je pravi trenutak da koriguju svoje nerealne zahteve.

10 comments:

Unknown said...

Nerealne zahteve?
NEREALNE ZAHTEVE?!

O, veliki teoreticaru, molim te daj mi racunicu kako moja baka da zivi sa 8600 dinara penzije bez da joj mi pomazemo?

Mi ne vidimo taj nacin.
Bio bih ti veoma zahvalan.

Marko Paunović said...

Ako se ispuni zahtev penzionera da prosecna penzija bude 70% prosecne plate, Vasa baka ce otprilike imati izmedju 10 i 11 hiljada dinara. Da li ce od toga moze da zivi bez pomoci sa strane?

Lazar Antonić said...

Sale Ti očigledno ne bi bio zadovoljan ni da joj je penzija 20,000. Ni od toga ne može lepo da se živi.

Niko ne sumnja da penzioneri žive teško, ali ni drugim ljudima nije lako. Pitanje je zašto pomoći baš tvojoj Baki a ne nekom drugom? Činjenice su da trenutno nema para za povećanje penzija. Koliko god je penzionerima teško ta činjenica se ne menja.

Unknown said...

@Marko
Moze. Racuni su oko 4000. Znaci, ostaje oko 6-7k, pa je to malo preko 200 din dnevno, sto je jednoj baki koja zivi sama sasvim dovoljno. Moze cak i kolace jednom nedeljno da nam donese. (Ne kazem da to treba u ovoj situaciji i da bude, samo odgovaram na pitanje)

@Lazar
Da li sam ja negde u tekstu rekao da LEPO zivi ili SAMO da (pre)zivi?

Penzioneri nemaju nacin da zarade novac (a sa druge strane su i dovljno dugo radili da vise i ne bi trebali pa i da mogu) pa je stoga jedini kes koji imaju penzija.

Meni je potpuno jasno da para nema za povecanje penzija, i saglasan sam da su PUPS glupe fore samo pogresne u nasoj situaciji, ali me je prilicno povredio tvoj oholi stav o NEREALNIM zahtevima.

Koliko sam pohvatao po tvom blogu oholost je lajtmotiv. Darvinizam i slicne fore.
Verujem da bi prica drugacija bila da se nalazis na drugoj strani "lanca ishrane".

P.S. Hvala na iskazanom postovanju sa velikim T i B ali su pravopisno smesne. "Ti" ne ide velikim slovom i moja baka se ne zove Baka.

Pozdrav i hvala na odgovoru.

Marko Paunović said...

Sale:
Osnovni problem u Srbiji je sto penzija u Srbiji ne predstavlja socijalna pomoc starim ljudima vec nesto kao prinos na ono sto su ulagali dok su radili, buduci da se penzija izracunava pretezno uzimajuci u obzir to koliko je neko radio i koliku je platu imao.

Znaci, ako je neko malo radio i imao nisku platu, sistem je tako napravljen da ima i malu penziju.

Ja, iskreno, ne bih imao nista protiv da se propise minimalna penzija. Da je zahtev PUPSa bio "zelimo da se minimalna penzija poveca na 12000 dinara", ja bih to verovatno podrzao.

Ali, nije to zahtev i zato i jeste nerealan. Zahtev je da se SVIM penzionerima linearno poveca penzija, znaci i onima koji primaju 50.000 dinara.

Marko Paunović said...

Samo jos nesto... Lazare, "nema para" nije neki argument, posto para ima, ali nema ZA TO. Odnosno, neki politicar je seo i rekao "necemo da dajemo pare za penzije, ali cemo zato da dajemo pare za nesto drugo".

Od svih gluposti na koje drzava baca pare, socijalna pomoc i penzije mi daleko najmanje smetaju.

Ali, kao sto rekoh, ovde se ne radi o "pomoci socijalno najugrozenijima" (poput Saletove bake) vec o linearnom povecanju svih penzija. Da Krkobavic zaista brine o najsiromasnijima, zahtev bi bio "hajde da se svima penzija poveca za 2000 dinara", a ne "za 10%".

Lazar Antonić said...

Kada su penzije najveca stavka u budzetu onda jeste argument. U Americi je to argument četrdeset godina pre nego što dođu do naše situacije.

Sale, žao mi je što sam te prilično povredio. Žao mi je što misliš da je u pitanju oholi stav. Imam saosećanja prema starijim sugrađanima ali imam i prema drugima.

andreas breme said...

Sale, zanima me jedna stvar. meni se desava da pisem veliko V kad pisem Vi npr. u emailu. da li je to pravilno i da li uvek treba tako da se pise?

i jos nesto, kada se pise Vi a kada vi? mislim da li postoji neko pravilo npr. prvo Vi u pismu se pise sa V a ostala sa v ili se sve pise Vi? nadam se da si razumeo pitanje. ukoliko i neko drugi zna molio bih da mi odgovori, znacilo bi mi, zaista :)

Unknown said...

@Marko
Saglasan sam sa svime sto si rekao.

@Andreas
"Vi" je drugo lice jednine kada se izrazava postovanje doticnoj osobi a "vi" je drugo lice mnozine.

Ako hoces nekom da izrazis postovanje (ili je to stroga, formalana korespodencija) oslovljavas ga sa Vi svaki put a ako je to "redovan" mail oslovljavas ga sa ti. Npr. ja Lazara mogu da oslovljavam sa Vi jer imam postovanje prema njemu u smislu godina, obrazovanja, radnog iskustva i s' toga sto se ne poznajemo, a mogu i sa ti jer blog smatram potpuno neformalnom komunikacijom i vidim nas kao "kolege blogere".

@Lazar & digresija
Razemem te i verovacu ti na rec da imas razumevanja. Ali, najveci problem "demokratskih" struja i stranaka je komunikacija sa "obicnim" ljudima. Ti si rekao pametnu stvar u postu ali je nisi dobro formulisao, nisi napisao zasto su nerealni. Sto je jos vaznije nisi smeo da upotrebis tu rec, jer da je, opet cu nju ubaciti u pricu, moja baka procitala tvoj post nju ne bi nista drugo interesovalo, ona ne bi drugo nista ni videala osim reci nerealno. Bez obzira sto je ostatak teksta OK, "prosecan" (gladan) gradjanin bi se zakacio i uvredio jer njegove opravdane zahteve nazivas nerealnim.
Ne govorim da je potrebna radikalska demagogija u obracanju, samo malo obzira i manje gordosti prema problemima obicnih ljudi.
(lep primer za glupe ideje i nipodastavanje "dnevnih" problema je ona ideja da penzioneri prodaju "svoje velike stanove" i zive od ostatka para, ako se secas te genijalnosti od pre par godina)


Nadam se da te nisam uvredio time sto ti "solim pamet" ovim komentarom, to mi nije namera.

Pozdrav.

grh said...

sale, zasto mislis da je glupa ideja da penzioneri koji su vlasnici stana prodaju stan ili njegov deo i zive od tog novca?

to rade penzioneri u mnogo bogatijim drzavama (reverse mortgage). ne znam da li kod nas sada banke nude reverse mortgage, ali isto to rade ljudi privatno, kada sa nekim potpisu ugovor o izdrzavanju za stan.

meni licno nije jasno zasto bilo koji penzioner sedi u beogradu, u kojem je kvalitet zivota nizak, pogotovo za starije ljude, umesto da proda stan (ako ga poseduje, naravno) i kupi kucu za par hiljada evra u bilo kom vojvodjanskom selu i sa ostatkom novca popravi zivotni standard (i svoje zdravlje u mnogo manje stresnoj sredini)

sta vise, cula sa da je to trend u novom sadu (da beogradski poenzioneri prodaju stanove u bg i kupuju za upola cene u ns i zive od ostatka)