Pages

10 July 2008

Špekulanti

Dobio sam e-mail u kojem nekoliko avio kompanija poziva u kampanju protiv naftnih špekulanata. Kažu da cena nafte raste zbog špekulanata i pozivaju ljude na potpis peticije američkom Kongresu za čvršću regulaciju protiv špekulacije naftom i drugom robom. Linkuju i sajt koji to podržava.

Za početak teško mi je da poverujem da oni to stvarno misle: potpisani su CEO-ovi svih najvećih američkih avio kompanija, Delta, United, American Airlines, US Airways, itd. Lakše mi je da verujem u neku zaveru, kao da na primer ustvari traže neke druge beneficije od Kongresa, a ovo je uvod u celu priču.

Teško mi je da poverujem da oni to stvarno misle, zato što su špekulanti ne samo da nisu krivi za rast cene nafte, nego ustvati obavljaju jednu vrlo korisnu aktivnost. Špekulanti kupuju kad je jeftino, a prodaju kad je skupo. Ako je cena nafte sada visoka, špekulanti će prodavati naftu koju su kupili kad je bila jeftina, a to može samo da snižava a ne povećava današnju cenu. Ako špekulanti čak i sada kupuju naftu, to mora da bude zato što očekuju da će cena još više rasti (mada tržište fjučersa ne kaže tako). Ali onda ponovo dorpinose smanjenju oscilacija u ceni, jer će je prodavadi onda kada bude još skuplja. U svakom slučaju špekulanti doprinose ravnanju cene tokom vremena. Kada je jeftino onu kupovinom podižu cenu (što je dobro, jer stvaraju zalihe za crne dane za sve nas), a onda kad je skupo te zalihe prodaju i tako snižavaju cenu.

Špekulante krive mnogi, između ostalih i Barack Obama i John McCain. Ali ako se oni dodvoravaju biračima, zašto to rade CEO-ovi avio kompanija? Ne znam šta je posredi.

10 comments:

Lazar Antonić said...

Ne kupuje se nafta samo kad je jeftina. Obično se potpisuju ugovori za eksploataciju na određeni vremenski period, recimo deset godina, tako da preprodavci nafte moraju da je plaćaju bez obzira na tržišnu cenu. I vlade zemalja koje su bogate naftom su plaćene u odnosu na tržišnu cenu i nisu plaćene unapred. Tako da troškovi nabavke ustvari zavise od tržišne cene. Nisam ni ja sto posto siguran, ali čini mi se da su mi tako objasnili naftaši u Angoli.

Drugo, nafta se ne drži u rezervama godinama već se preradi i prodaje odmah. Tako da je pitanje koliko može na taj način da se uštedi. Amerika ima nešto što se zove Strategic Petroleum Reserves, što bi im omogućilo da u slučaju nekog rata imaju nesmetano snadbevanje nafte za nekih šest meseci, ali te rezerve se ne prodaju. Verovatno nije ni jeftino izgraditi velika skladišta nafte, i pitanje je da li postoje značajni kapaciteti za skladištenje u privatnom sektoru.

A ti fjučersi koje si pominjao i ostavio link pre neki dan, mi ne izgledaju previše ubedljivo jer ako sam dobro razumeo onu tabelu mislim da nema mnogo trgovanja naftom za unapred osam godina. Ne čini mi se, opet na osnovu tabele, da je to preterano likvidno tržište sa dovoljnom ponudom i potražnjom.

Preprodavci (ustvari to su sve proizvođači) nafte takođe zarađuju od rasta cena. Mislim da je dovoljan dokaz činjenica da vrednost akcija naftnih kompanija raste kada raste i cena.

Slaviša Tasić said...

Ne razumem šta hoćeš da kažeš... Da su špekulanti podigli cenu, ili proizvođači, ko?

Lazar Antonić said...

Veća potražnja naravno. Ali špekulanti ne mogu tu previše da pomognu kao što ti tvrdiš, jer:

Troškovi proizvodnje rastu sa rastom tržišne cene (deo koji se isplaćuje državama koje imaju naftu)

i

Mislim da ne postoje velike rezerve koje bi bile preduslov za tvoju teoriju kupiš jeftino prodaš skupo

Lazar Antonić said...

A da naftne kompanije zarađuju više od većih cena nafte ne treba da te čudi. Sigurno je da im se više isplati da rade sa naftom od 140 dolara nego 20 dolara po barelu. U teoriji ne mora jer konkurencija bi trebalo da svede zaradu na minimum, ali očigledno je u praksi tako. Zašto je to tako ne znam. Moguće je da ima relativno malo igrača i da su troškovi za ulazak na tržište visoki pa nema tolikog pritiska na cenu.

Ne predlažem da država treba da osnuje naftnu kompaniju da bi se smanjila profitna margina naravno, samo kažem da i naftne kompanije dobro prolaze. Što nije loše.

Slaviša Tasić said...

Ali profiti naftnih kompanija nisu veći od ostalih grana ove godine. Tačni podaci su bili u članku Karla Rovea od pre neki dan.

Lazar Antonić said...

Evo ja sada pogledao Chevron je prošle godine imao veći profit 9 procenata. Ne znam kako drugačije objašnjavaš skok vrednosti njihovih akcija ako ne ostvaruju veći profit od rasta cena nafte. Ne kažem da je loše što ostvaruju veći profit. Moguće je da imaju profitnu marginu od nekoliko procenata koja se ne menja bez obzira na pomeranje cene nafte.

Lazar Antonić said...

Ako se ne varam Rove je poredio naftne kompanije i ostale industrije. A mi pricamo o naftnim kompanijama iz 2006 i 2007 u suštini.

Lazar Antonić said...

A i Rove je pričao o Marginama. Naravno da ćeš imati manje margine ako prodaješ 100 miliona barela nafte godišnje nego recimo 1,000 vetrenjača.

Dragan said...

Gospodo obojica pricate gluposti grui vladara sveta komitetu 300 treba rat evog ga krece priprema za 3. svetski rat da neobjasnjava ko su njihovi poltroni-produzena ruka al da nabrojimo neke sejci UAE, sejci dubaja` bilderberg grupa i td ovo su najmocniji kako pa to da cena nafte skoci od jedno na trzistu` a sto se tice spekulanata oni su glani krivci za cenu nafte a evo i kako- KUPE NAFTU PO JEDNOJ CENI ONDA PRODAJU PO DOSTA VECOJ NEGO STO TO STOJI U UGOVORIMA A POSTO DRZE MONOPOL NA PRODAJU U SVETU AUTOMATSKI RASTE CENA TO ODGOVARA RUSIJI KOJA SAMO PRATI NJIHOVU CENU, TO ISPROVOCIRA CLANICE OPEK-a PA ONE POVECAJU SVOJU CENU PRODAJNU I TAKO U KRUG A CEO LJUDSKI ROD U KANDZAMA KOMITETA 300 NEMA TU FILOZOFIJE..........

Lazar Antonić said...

Ovaj uvredljivi komentar ne brišemo samo zato što je povremeno neophodno odati počast genijalcima.