Pages

12 July 2008

Cena dizela

CEVES u svojoj novoj analizi kaže da su cene goriva bez poreza, u Srbiji više nego igde u Evropi. Nisam proveravao računicu, ali mi deluje kao sasvim tačna. Za mene to uopšte nije iznenađenje. U Evropi ne postoji nijedna naftna kompanija koja je na domaćem tržištu zaštićenija nego što je to NIS u Srbiji, pa je takav rezultat sasvim očekivan.

Međutim, tema ovog posta je nešto drugo - cena dizel goriva. Dizel je oduvek u Srbiji jeftiniji od benzina. Ja sam dugo mislio da je to zato što je jeftinije napraviti dizel nego benzin - nekako mi je delovalo sasvim logično. Međutim, nisam uopšte bio u pravu - benzin bi bio jeftiniji kada poreza ne bi bilo, budući da je akciza na benzin oko 36, a na naftu oko 19 dinara, a da je razlika u maloprodajnoj ceni samo 13-14 dinara. To znači da ovakvom poreskom politikom Vlada stimuliše narod da vozi dizel vozila. Imajući u vidu da dizel motori manje troše gorivo i inače, neke moje računice su govorile da se dizel motor isplati ako se vozi više od 20-ak hiljada km godišnje. Na osnovu toga sam se lično i odlučio za dizel auto, budući da prelazim oko 30 hiljada km godišnje.

Problem je u tome što dizel motori više zagađuju nego benzinci, čak i ako benzin nije bezolovni. Poreska politika naše Vlade je da se zagađivanje realno subvencioniše. Pitanje je - zašto? Odgovor je vrlo jednostavan - zbog privrede i, pre svega, poljoprivrede - kamioni, traktori, kombajni, građevinske mašine, pretežno koriste dizel, pa je to još jedan način "pomaganja domaćoj privredi". Inače, širom Evrope, dizel je nekih 10-ak posto skuplji od benzina.

6 comments:

Bocconiano said...

U procesu prerade nafte dobija se niz proizvoda i to u manje vise istom odnosu. Taj odnos prevashodno zavisi od sirove nafte koja se preradjuje posto medju njima ima velike razlike. Koliko se meni cini sva nafta koja stize u Srbiju je priblizno istog sastava.
Ako predpostavimo da je kod nas industrijska potrosnja goriva znacajno manja u odnosu na potrosnju za privatna vozila, onda je i traznja za dizelom manja, pa nizom cenom dizela se motivisu privatna lica da kupe vozilo na dizel. U suprotnom bi potrosnja benzina bila mnogo veca od odnosa koji se dobija u proizvodnji, a umesto dizela bi se proizvodilo vise loz ulja, slicnog dizelu ali nizeg nivoa prerade. Loz ulje je jos gore po prirodnu sredinu i drzavna zahvatanja su jos niza.
Dakle odnos cena dizela i benzina bi trebao da bude takav da potrosnju oba dovede u odnos u kome se dobijaju u procesu krekovanja nafte.
U slucaju subvencionisanja privrede sa nizom cenom dizela bi doslo ili do nagomilavanja rezervi benzina ili do nestasice dizela.

Marko Paunović said...

Koliko ja znam, kod nas i postoji prikrivena nestasica dizela, pa je uvoz eurodizela slobodan. Ali, zato je on skuplji od D2, jos jedna non-eco-friendly politika.

Takodje, verujem da se promenom tehnologije proizvodnje moze uticati i na strukturu gotovih proizvoda.

Lazar Antonić said...

Jako lepa analiza CEVESa. Nisam ranio cuo za njih, ali ovo je stvarno sjajno.

Srđan Stanković said...

Moderni common-rail dizel motori imaju i manju emisiju stetnih gasova od benzinskih motora. Motori svih automobila koji se proizvode u EU, bilo da su dizel ili benzinski, moraju zadovoljavati iste ekoloske standarde. Ova podela je vazila pre 25 godina kada su dizeli izbacivali oblake crnih izduvnih gasova, danas su dizeli podjednako cisti (prljavi) kao benzinski motori.

Marko Paunović said...

Lazare: CEVES je u stvari FREN.

Srdjane: Sasvim moguce... Ali, koliko tih modernih motora ima u Srbiji?

Poenta je da akciza verovatno treba da bude ista za dizel i benzin.

Vuk said...

Vidim da je moja ad hock analiza neefikasnosti NIS-a izazvala jace reakcije nego sto sam ocekivao. Marko, podatke o cenama u Evropi su uzeti sa sajta EU: http://www.energy.eu/#prices. Takodje, ne znam gde ste procitali analizu, kazu da je u Blicu pristojno prenesena, ali skracena. Evo linka, tekst nije predugacak: www.ceves.org.yu.

Vezano za Ceves i Fren, Ceves je, zajedno sa Ekonomskim fakultetom osnivac Fren-a. Ali u obe organizacije smo manje vise ista ekipa.

Pozdrav, ne znam kako da ovo oko neefikasnosti nis-a dodje do nekog relevantnog? Jer stvarno je katastrofa gotovo sve -- i domaca nafta i kvalitet goriva, i tehnoloska zastarelost i neefikasna prerada ---

cao

Vuk