Pages

28 July 2008

Nacionalizacija

Miša Brkić ima lep tekst o nacionalizaciji imovine preduzeća iz bivših republika SFRJ. Cela priča je prošla prilično nezapaženo ili je bar ja nisam ispratio. Da li neko zna više detalja?

2 comments:

Marko Paunović said...

Ja ne znam bas detalje, ali taj problem odavno tinja, posto postoje stotine tih preduzeca u Srbiji koja su i dalje drustvena, sa svim sto uz to ide.

Koliko ja kapiram, ako je recimo Gorenje imalo zgradu u Beogradu, ta zgrada im se vraca, bez problema. I, koliko ja shvatam, TO je ono na sta se sporazum o sukcesiji odnosi. Sporazum eksplicitno pominje "imovinu".

Problem nastaje ako se pogon Gorenja u Beogradu "otcepio" od Gorenja krajem osamdesetih ili pocetkom devedesetih. Pitanje je da li je to nezavisno preduzece, koje se privatizuje po nasim zakonima, li se to preduzece "vraca" Gorenju i, sto se privatizacije tice, ima istu sudbinu kao i maticna firma?

Tu ima vise problema, ali najocigledniji je tretman zaposlenih. Ako bi se firma "vratila" maticnoj firmi, time bi se zaposlenima oduzela sva prava koja imaju po nasem Zakonu o privatizaciji, jer ne bi imali pravo na akcije preduzeca. U isto vreme, kada je privatizacija radjena u ostalim bivsim YU republikama, niko se njih nije setio.

U sustini, Misa Brkic govori o vlasnickim pravima, ali uopste nije ocigledno ko u stvari ima vlasnicka prava u drustvenom preduzecu. Odgovor je verovatno - zaposleni. Ali, na koji nacin je mehanicar u Gorenju u Sloveniji ostecen time sto se pogon u Beogradu "otcepio" i sada ce biti privatizovan? Jeste da njemu nije dat "udeo" u beogradskom pogonu (sto znaci da je vrednost Gorenja bila niza), ali je, u isto vreme, broj ljudi koji ucestvuje u podeli firme manji. Neto efekat je tesko izracunati, ali mislim da nije daleko od istine reci da su "njihovi" radnici prosli bolje nego "nasi". Ako su svi oni sve vreme bili zaposleni u Gorenju, onda je na sve morao da se primeni isti zakon - slovenacki. A, nije.

Ko je u stvari ostecen? Pa, ostecen je sadasnji vlasnik Gorenja, a on je postao vlasnik NAKON "otcepljenja".

Dakle, da se radi o privatnoj ili cak i drzavnoj svojini sve bi bilo potpuno jasno. Ovako, bas i nije.

alektrich said...

[url=http://www.nbs.yu/export/internet/latinica/40/40_4.html]Ovde[/url] ima nešto više o samom sporazumu, a kako se zaista sprovodi - to ne znam.