Pages

07 July 2008

Klimoglavci

Čedomir Jovanović kaže da se u Srbiju uvodi polupredsednički sistem, pošto Boris Tadić ima nesumnjivi uticaj na vladu. Nije Čeda prvi koji je to primetio, mada mislim da svi greše. Nemamo mi ni predsednički ni parlamentarni a ni polupredsednički sistem. Kod nas vlada partijski sistem odnosno politbiro. Sastanci u Krunskoj su važniji od sastanaka Skupštine. Mislim da bi bilo sjajno kada neka politička partija ne bi primoravala svoje poslanike da potpisuju blanko ostavke. Bilo bi idealno da to prvo učini LDP i tako jasno demonstrira da se ta stanka zalaže za vraćanje dostojanstva parlamentu i poslanicima, koje sada pridev klimoglavci najbolje opisuje.

Izgovor da ljudi glasaju za stranke a ne za pojedince pa zbog toga treba svi unapred da podnesu ostavke ne stoji jer građani nemaju izbora osim da glasaju za stranke. Takođe, strah da će poslanici odstupiti od programa stranke je neprimeren jer ne postoje blanko ostavke stranačkih lidera u slučaju da oni odustanu od originalne platforme. Na primer, Nikolićeva ostavka bi trebalo da bude aktivirana pošto je prvo bio za poništavane SSP a kasnije za potpisivanje. Naravno bilo bi idealno da se uvede dvodomni parlament pa da barem jedan broj poslanika bude biran po većinskom sistemu, ali to je već ustavna kategorija i neće se skoro menjati.

9 comments:

Bocconiano said...

B92 je javio u junu da LDP poslanici nisu podnosili blanko ostavke..

Lazar Antonić said...

To je interesantno. Ako je tačno onda im čestitam.

Bocconiano said...

Evo i vesti: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?style=headlines&lang=srpski&yyyy=2008&mm=06&dd=30&order=priority&nav_category=&nav_id=306208

Igor said...

B92 vest o blanko ostavkama

A lepo bi bilo ako vec mora da ih bude preko 100 nek bude po 100 u svakom domu, jedan dom vecinskim, drugi proporcionalno.

Ja ne razumem zasto DS ne forsira vecinski sistem kao u Vojvodini, posto svi pricaju o velikom uspehu u drugom krugu gde je najveci faktor bilo upravo to: vecinski sistem glasanja. Mislim da bi lako osvojili preko 50% u celoj Srbiji da je bilo tog sistema na republickom nivou.

Vanja said...

Naravno da u LDP nema blanko ostavki, a koliko cujem danas iz dnevne sobe gde se prati skupstina, poslanik Prokic i poslanica Pesic su prilicno nagazili sto nema departizacije u ekspozeu.

A takodje LDP je jedina stranka koja zagovara iskrenu ustavnu reformu, na koju cemo nazalost jos dugo cekati.

Lazar Antonić said...

Onda je LDP nepotpisivanje blanko ostavki trebalo mnogo vise da koristi u kampanji.

Vanja said...

Mislim da sire narodne mase ne znaju sta znaci rec "blanko".

Lazar Antonić said...

Moguce :) Ali ozbiljno, to je stvarno veliki plus za LDP. Dokaz da im je stalo da parlament bude relevanta institucija a ne iskljucivo rubber stamp institucija. Za mene licno definitivno najbolja stranka trenutno.

Vanja said...

Bili bi jos bolji da je malo bolja konkurencija ;)