Pages

07 July 2008

Ali Baba i 40 razbojnika

Koliko me sećanje služi ovo je najbolji ekspoze jednog premijera. Ciljevi su jasno navedeni a sredstva nisu etatistička. Tu su ne samo završetak privatiizacije društvenih preduzeća nego i banaka u državnom vlasništvu, što se inače retko pominje, zatim poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, kao i uvođenje konkurencije u komunalne usluge i infrastrukturu. Onda ovo, stara priča ali dobro da je u prioritetima:

Predvidjeno je i ukidanje nepotrebnih propisa kojima se otežava privredni život i pojednostavljenje važećih propisa, zatim povećanje efikasnosti sudskih organa pri rešavanju privrednih sporova, kao i u sprovodjenju stečajnih procedura, ali i privatizacija državnog poljoprivrednog i gradjevinskog zemljišta.

Ja nemam sumnji u samog premijera, naročito ne posle ovog ekspozea, ali on će biti okružen grabljivicama. Cena 26 ili koliko ministara nisu njihove plate i troškovi prevoza, nego što će svako od njih doći sa novim idejama da nešto reguliše, troši ili čuva u strateškom državnom vlasništvu. Dorbo je što je osovina premijer - minisatrstvo finansija ekonomski pismena, ali videćemo kako će se izboriti sa ostalima.

4 comments:

andreas breme said...

cujem da je definitivno odluceno da ce i dunav osiguranje biti privatizovano i skidam kapu onome ko to zavrsi (g 17 kako sam cuo)

Lazar Antonić said...

Pravi heroji privatizacije. Zakon je donet 2001. sa idejom da se maltene i privatizacija javnih preduzeća do sada završi.

andreas breme said...

pa ne moze sve odjednom. ja mislim da je i ovako veliki uspeh.

ne volim preterano g17 iz nekoliko razloga ali mislim da su sto se ekonomije u srbiji oni odradili neke od najboljih poteza, poput reforme bankarskog sektora i osiguranja, iako im se mogu prigovoriti mnoge stvari prilikom toga.

mp said...

premijer nije nestrucan, ali je cisto postavljen od strane Djunica i Privrednik ekipe. Mozda to i nije tako lose, ali je pitanje njegove strucnosti onda potpuno nebitno. Bas kao sto je u prethodnoj vladi davao svima da trose koliko hoce. Bas me interesuje kako ce Dijana da se ponasa u celoj prici. Breme, skoro svaka vlada mora da uradi nesto pozitivno, verujem da je i sa svim vladama iz 90ih to bio slucaj. G17 je u svakoj od 2000 naovamo imao izuzetno dominantno mesto po pitanju ekonomije, pa samim tim je i odradio par najboljih stvari.