Pages

14 July 2008

Kako šarmirati ekonomiste?

Greg Manikw u editorijalu za NYT nudi osam poruka koje bi političari mogli da koriste da bi dobili glasove ekonomista. Na toj listi nema poreske ni zdravstvene politike jer oko toga ne postoji širi koncenzus. Ono oko čega se ekonomisti slažu je: Više slobodne trgovine, ukidanje poljoprivrednih subvencija, ostavljanje naftnih kompanija i špekulanata na miru, veće oporezivanje energije, kasnije penzionisanje, dovođenje više obrazovanih imigranata, dekriminalizovanje korišćenja narkotika i subvencije ekonomskom istraživanju. Ovo poslednje verovatno ni on ne uzima za ozbiljno. Osim toga ja se ne slažem jedino sa većim oporezivanjem energije. Ekonomisti se za to zalažu jer bi veća cena uticala na smanjenje potrošnje energije a to posledično na manje gužve u saobraćaju, čistiji vazduh i slično. Ja u ovom slučaju ipak biram niži porez.

Ovi predlozi se mogu koristiti i za šarmiranje ekonomista u Srbiji, naravno pod uslovom da predlažete sve suprotno.

4 comments:

mp said...

pa lepo su se slozili oko subvencija ekonomskom istrazivanju....

Веља said...

Шта ћеш Миња, то ти је еснафска солидарност...

Веља said...
This comment has been removed by the author.
Slaviša Tasić said...

A i dobijaju dosta subvencija, najviše indirektno preko subvencija univerzitetima a i direktno preko grantova National Science Foundation i drugih.

Zato i mlate praznu slamu, igraju se irelevantnim matematičkim modelima da mogu da glume naučnike. To ne bi moglo kad bi radili na tržišnom principu.

Lepo kaže Bryan Caplan da obrazovanje treba ne samo nesubvencionisati, nego OPOREZIVATI.