Pages

04 June 2008

Čas demokratije

Press piše, vezano za situaciju sa gradskom vlašću:

Protesti počinju danas u 11 sati, kada će ispred Skupštine Beograda studenti Beogradskog univertizeta održati performans "Javni čas demokratije".

Što se mene tiče, radikali su ovde potpuno u pravu i ovo što radi Alimpić je veoma loše. Ne zanima me da li je u skladu sa zakonom ili nije, situacija je prilično jasna - SPS, DSS i radikali su osvojili dovoljno glasova da formiraju gradsku vlast, sklopili su koalicioni dogovor i treba im dozvoliti da vlast preuzmu. Koliko ja znam, ovo je prvi put nakon 5. oktobra da neko neće da siđe sa vlasti.

Stvar je još gora zato što se ni Alimpić ne nalazi tu gde je zato što je izabran za gradonačelnika, već zato što je prethodni gradonačelnik umro, a zakon nije ispoštovan (bilo je nužno da Dulić raspiše nove izbore u roku od 15 dana), već je postignut politički dil u smislu "i onako idu uskoro lokalni izbori, nema logike da imamo dva puta izbore za šest meseci, neka Alimpić bude v.d. gradonačelnika u međuvremenu". E to "međuvreme" se baš oteglo. Prošlo je već 8 meseci od Bogdanovićeve smrti, a Alimpić se baš uživeo u ulogu i još preti.

Tri me stvari ovde posebno nerviraju. Prvo, to što se "naša strana" koristi ovakvim sredstvima. Sada prosto niko neće moći da kaže da su radikali nedemokratska stranka, jer će oni uvek moći da kažu "kako nismo, pa mi smo uvek silazili sa vlasti kada smo gubili izbore, za razliku od DS-a". Drugo, nervira me što svi ćute. Kao, ok je koristiti nedemokratska sredstva, ako se time sprečava dolazak radikala na vlast. E, tako su razmišljali i penzioneri za vreme Miloševića. Ni njima se nije baš sviđalo što policija tuče narod (i policija je tvrdila da je sve to u skladu sa zakonom), ali su razmišljali "bolje i to, nego da ovi izdajnici dođu na vlast". Ako smo kao država i društvo prihvatili osnovna demokratska pravila (a jesmo, jer je pre dve godine većina građana glasala za Ustav) i ako radikali nisu zabranjena stranka i ako nije bilo izborne krađe, onda je stvar vrlo jasna.

Treća stvar je što je toliko očigledno da se ovde samo radi o parama, niočemu drugom. Čak bi mi negde bilo i jasno da se oteže da radikali preuzmu republičku vlast, jer neko procenjuje da njihov dolazak na vlast može da ugrozi suštinske interese ove zemlje. Ali, ovde se ne radi o ratu i miru, EU integracijama, ili suočavanju s prošlošću. Radi se o smeću, vodi, gradskom prevozu, urbanističkom planiranju i, naravno, gradskom zemljištu i dozvolama za izgradnju.

11 comments:

Lazar Antonić said...

Sto posto si u pravu. Sve čekam da to neko napiše bolje od mene. Hvala.

Samo ja bih rekao da treba najviše kriviti Tadića jer se ovo očigledno radi po instrukcijama. Neverovatno mi je kako i Tadić a i Alimpić, koji očigledno završava svoju političku karijeru, nemaju osećaja za politiku i priznaju poraz kada izgube.

Juče sam na B92 bio pozitivno iznenađen komentarima koji su listom osudili stav Alimpića, što obično nije praksa.

Lazar Antonić said...

Studenti su u pravu :)

Веља said...

Марко, само бих додао: Беоелектране, Пијаце, Гробља, Паркинг сервис, Зеленило, Инфостан и Градско Стамбено, као и Београд пут... и слика је целовита.

RainDog said...

Mislio sam da ću pre da umrem nego da u bilo čemu podržim radikale, ali ovog puta moram.
Imaju svo pravo da organizuju neki svoj 5. oktobar sada...

mileusna said...

Odlična paralela sa onim "možda nije baš po zakonu, ali bolje nego izdajnici da došu na vlast". Mislim da i za republički vladu treba poštovati većinu i pustiti im da naprave vladu, pod uslovom da se dogovore naravno... Da je dobro, nije, ali većina tako hoće pa neka im...

Ivan Jankovic said...

Ali, ja mislim da Alimpic nije iskoristio nikakva nedemokratska sredstva u ovom slucaju. Zakazao je skupstinu u zakonskom roku, nadajuci se da ce u medjuvremenu pasti dogovr izmedju DS i SPS o republickoj vladi, i da ce SPS kao deo tog dogovora napustiti koaliciju s radikalima i DSS-om u Beogradu.

To mozda jeste opstrukcija, ali nije nezakonita ni antidemokratska.

A za price o "odbrani Beograda" od radikala se potpuno slazem da su ogavne i manipulativne, i da iza njih stoje samo materijalni interesi.

Vuk said...

Lep tekst ... a evo i mog osvrta
Dakle, Žižek lepo definiše da se u modernoj demokratiji više ne radi o ispunjavanju volje većine, vec o pridržavanju i poštovanju pravila (abid to rules). Kao primer navodi američke predsednicke izbore 2000 godine izmedju Buša i Al Gora. Buš je dobio izbore iako je manje gradjana Amerike glasalo za njega. Al Gor je ispoštovao pravilo – izgubio je iako je većina bila za njegov izbor. Ustavni sud je odlucio da je Buš dobio, što je Gor prihvatio kao «demokratski» veredikt izbora.

Vezano za našu priču i modernu demokratiju, čini mi se da se Alimpić ponaša kao demokrata (u Žižekovom smislu) – pridržava se pravila. Ako mu pravila dozvoljavaju da zakaže sednicu skupštine grada Beograda za 14 jul –potpuno je u redu da to i uradi. Ako gospoda radikali misle da je to nedemokratski neka prouče Zizeka, a ako misle da je nelegalno tu im je Ustavni sud. A mislim da niko oko toga ne treba da se vredja.

U pravu je Marko kada kaže da prekršeno pravilo kada nisu raspisani izbori nakon smrti gradonačelnika Bogdanovića. Samo, zašto tada nismo tj. niste držali čas demokratije?

Ergo Alimpić postupa i demokratski i legalno, a kritike na njegov račun su – što ne reci, možda čak i impulsivne.

Drugo Alimpić je politicar. I ne možemo izgubiti iz vida da paralelno postoje dva, tri ili čak četiri post izborna - konstitutivna procesa, od kojih su za ovu pricu 2 bitna –. formiranje većine za skupštinu grada Beograda i formiranje većine za republičku skupštinu. Nepobitno postoji efekat ogledanja (mirrorng efekat) medju koalicijijama koja će se stvoriti na gradskom i na republičkom nivou. Zanemariti tu činjenicu je čist politicki infantilizam. Elem, zašto se, iz političkih razloga, ( a pravila to dozvoljavaju) ne bi sacekalo sa formiranjem (poželjne ) ZES SPS ETC vlade na republičkom nivou, koja bi imala snažan uticaj i na moguću koaliciju koja bi vladala Beogradom? Naravno , moguće je da je to samo «San jedne letnje noći», utopijska lepa želja ali, budući da je Alimpić političar DS-a (ZES-a), on mora makar pokušati

Jos nešto – koalicija SRS SPS DSS nije monolitna predizborna koalicija koja je porazila i pregazila konkurenciju na izborima, vec je nestabilan izotop, zakržljali hibrid koji je uz teletinu i pivo začet na Kalimegdanskoj terasi (SIC) , krvožedni sijamski blizanac koji u nedostatku dogovora oko ove (SRS SPS DSS ) koalicije na republičkom nivou histeriše kako bi se dokopao veštačkih pluća raspodele unosnih gradskih resora. A republičke SRS SPS DSS koalicije nema pa nema.

Verovatno bi se mnogi od nas na Alimpićevom mestu ponašali kao on. Ko ne bi verovatno ne razume suštinu moderne «demokratije».

Ne kudite Alimpića .

Marko Paunović said...

I meni se cini da Alimpic nije prekrsio zakon. Ne znam, nasi zakoni su naravno uvek nedoreceni, ali mi se cini da on ima zakonsko pravo da ovo uradi. Kao sto mozda i Tadic cak ima pravo da ne da premijerski mandat nikome jer uvek moze da tvrdi da ga nisu BAS ubedili da imaju vecinu.

Ali, ovde se ne radi o tome. Radi se o elementarnoj stvari - izgubio si izbore, cestitas protivniku, rukujes se sa njim, obavis primopredaju i predjes u opoziciju. Ne trazis zakonske zackoljice da sto vise odlozis svoj odlazak sa vlasti.

Odnosno, mozes i tako da se ponasas, ali ce velika vecina ljudi ta to tako i protumaci.

Ja vidim veliku razliku izmedju demokratije i "postovanja pravila", prosto zato sto pravila mogu da budu glupa, nepravedna i nedemokratska. Koliko ja shvatam, Alimpic cak moze i da ne zakaze uopste sednicu skupstine i da onda Vlada uvede prinudnu upravu. I to bi bilo po zakonu, izgleda. Sto ne znaci da bi bilo ispravno.

Lazar Antonić said...

Vuče mi ne stižemo baš da pišemo o svemu sa čime se ne slažemo. Izbor gradonačelnika je eto propušten, što ne znači da smo se tada slagali sa tim.

Generalno se ne slažem(o) ni sa činjenicom da se lokalni izbori održavaju po proporcionalnom sistemu pa ne mislim ni da smo o tome izneli stav.

Pošto je Bogdanović umro postojao je koncenzus da ga zameni neko iz DS-a. Nisu se bunili ni radikali ni DSS. Taj potez je bio prihvaćen od strane svih učesnika u beogradskoj vlasti. Sada to nije slučaj. Ovim potezom DS testira granice zakona i direktno radi na štetu drugih stranaka. Da je koalicija oko SRS prihvatila odlaganje konstitutivne sednice ne bi imalo svrhe ni da mi vičemo faul. Ovde nažalost nije u pitanju poštovanje zakona već legitimitet poteza DS-a. Razočarenje je pritom veće što od DS očekujemo više.

mileusna said...

Da, po zakonu jeste i mislim da je zato smešna (opasna?) najava radikala o svakodnevnim uličnim protestima jer je sve i dalje u zakonskim okvirima. A i malo je komično jer ti "svakodnevni protesti" mogu trajati maksimalno do 14. jula kada je već zakazana sednica. Dakle oni bi da malo protestvuju, ali da se ne pretrgnu baš puno. :)

Radikali tu mlate praznu slamu po običaju, samo bi bilo malo više u fair-play duhu da je Alimpić sednicu zakazao barem krajem juna, to bi bolje zvučalo od jula.

mileusna said...

Naravno imaju svako pravo da ga prozivaju po medijima, ali su ulični protesti prenagljena odluka.