Pages

16 May 2008

Klaničari, jel ste doneli opravdanje?

PR Ministarstva poljoprivrede Dušan Katić tvrdi za Press da poskupljenje cene stoke nikako ne bi trebalo da prati povećanje cene mesa u maloprodaji, jer za to nema opravdanja, budući da je meso u radnjama ionako skupo.

OK, čovek je samo PR Ministarstva, ne mora on da razume sve detalje oko ponude i tražnje, oko toga da ako skoči cena stoke, onda mora da skoči i cena mesa u prodavnici.

Ali, da li je moguće da u celom Ministarstvu poljoprivrede nema nikoga ko može da mu objasni elementarne stvari?

2 comments:

Lazar Antonić said...

Hmmmm. Pa ne formiraju se cene Marko isključivo na bazi cene koštanja. Ne mora cena da skoči u prodavnicama ako ima mesa iz uvoza.

Takođe, cena neće da skoči ako mnogo opadne tražnja. Da proizvodnja kila mesa košta 1,000 evra ono ne bi moglo da se prodaje po toj ceni, već po onoj ceni koju su kupci spremni da plate ili se ne bi prodavalo uopšte.

Imaš i primere stvari koje su praktično besplatne ali ljudi ipak uspevaju da ih prodaju. Npr. voda. Ili možda bolji primer, 3G usluga u zemljama gde se ta licenca davala za džabe. Cenu ne određuje cena koštanja već koliko su kupci spremni da plate.

Marko Paunović said...

Mozda sam trebao da napomenem da govorim ceteris paribus.

Jer, ako je domace trziste zasticeno, pa prakticno SVO meso koje jedemo je domace, onda naravno da skok cena stoke mora da dovede do skoka cene mesa.

Osim, u vrlo, vrlo, specificnoj situaciji, u kojoj postoji kartel klanicara, pa oni, iz nekih ko zna kojih razloga, odluce da meso NE poskupi.