Pages

03 April 2008

Zašto baš Jevreji?

Bryan Caplan prenosi isečke intervjua sa Hitlerom iz 1922. godine. Na pitanje novinara Josefa Hella "Zašto želi da uništi Jevreje, naciju kojima Nemci i svi Arijevci, ako ne i ceo svet, duguju nemerljivo mnogo u buvalno svim oblastima umetnosti i nauke", Hitler kaže:

"Sasvim je jasno, a mnogo puta je dokazano i u praksi, da borba za ideje, za poboljšanja bilo koje vrste, moraju biti potpomognuta i borbom protiv neke društvene klase. Moj cilj je da pokrenem prvorazredni revolucionarni pokret, bez obzira na to koje metode i sredstva moram da upotrebim. Ranije revolucije su bile usmerene ili protiv seljaka, plemstva i sveštenstva, ili protiv dinastija i mreže njihovih vazala, ali ni u jednom slučaju revolucija nije uspela bez postojanja nekog gromobrana, nekog ko bi prikupljao i usmeravao mržnju naroda. Sa ovime na umu, analizirao sam ranije revolucije i postavio sebi pitanje - na koju rasu u Nemačkoj bih mogao da usmerim svoju propagandu i mržnju, kako bih povećao šanse za uspeh? Morao sam da pronađem pravu žrtvu, neku protiv koje bi borba imala smisla, u materijalnom smislu. Uveravam vas da sam analizirao sve moguće odgovore na ovo pitanje i došao do zaključka da bi kampanja protiv Jevreja bila i popularna i uspešna. Malo je Nemaca koji nisu nezadovoljni ponašanjem Jevreja ili koji nisu na neki način pretrpeli štetu zbog Jevreja. Neproporcionalno svom malom broju, Jevreji imaju bogatstvo, koje se može lako staviti u službu države i javnosti kao što se to ranije radilo sa bogatstvima manastira, plemstva i sveštenstva. Jednom kada se mržnja i borba protiv Jevreja zaista podstaknu, njihov otpor će se nužno slomiti vrlo brzo. Potpuno su bespomoćni i niko im neće pomoći."

Sve u svemu, sasvim je jasno da je Hitler, u svojoj želji za vlašću, razmišljao kako bi do vlasti mogao doći. Tako mu je palo na pamet da su Jevreji suviše slabi da bi mogli da se brane, a da u narodu i onako tinja nezadovoljstvo prema njima. Sabrao je dva i dva i rekao sebi - ako uspem da Nemce ubedim da su nam Jevreji neprijatelji, Nemci će u meni videti spasioca i izabrati me da ih vodim. Meni samo nije jasno kako i zašto se narod uvek tako lako upeca na glupe i providne trikove političara.

7 comments:

Bubi Bejbi said...

Her Paunovicu, da li ste bar sacuvali u my documents sve to sto ste obrisali? Da procitate posle, na miru? Ono po politici je bilo jaaaaako dobro, bez sve sale i komike. Odgovorio vam covek na pitanje koje vas toliko muci ("Meni samo nije jasno kako i zašto se narod uvek tako lako upeca na glupe i providne trikove političara"), a vi ga brisete ko da vam je ne daj boze duhsmanin. A i ja polako sticem utisak da se nekako nismo nasli... Provejava neka hladnoca, nesto negativno. Pa kakav je ovo tretman? Zar vam onakve primedbe nisu dobro dosle za brusenje kriticke i polemicke ostrice? Znate kako se kaze kad nesto nije ostro? Razmislite o tome sledeci put g. Paunovicu!

Marija said...

Cudi me da je Hitler to javno priznavao..
Elem, mi smo iskopirali njegov recept i odrzavamo svaku vlast na strahu od spoljnih i unutrasnjih neprijatelja. Tako se razvija mrznja prema drugima, a narod postaje psihoticna gomila zombija, kojoj nije tesko da poveruje u "leba za 3 dinara".

kika said...

Marija,

na žalost u pravcu si

Bubi Bejbi said...

Pa nije cudno da je priznao, ceo Majn Kampf je posvecen tome, nije se on zenirao po tom pitanju, nikad. I nije bilo bas da je Hitler "seo i stavio na prst celo" i tako iznebuha smislio antisemitizam. Pa to je stara EVROPSKA boljka i - bitno, bitno! - STARO politicko sredstvo, korisceno jos od prvog krstaskog pohoda. Kada je papa Urban V ili X, ko bi se sad setio, objavio pocetak tog prvog od nekoliko pohoda, prve zrtve nisu bili tamo neki Sarceni nego Jevreji iz jednog mestasca u Nemackoj, mislim negde nadomak Rajne, blizu granice s danasnjom Francuskom. Pobijeno je sve zivo. Tek onda je krenula da se skuplja silna vojska i hodi na Jug. Ali, antismeitizam je jos stariji, naravno, jos od cuvenog performansa na Golgoti. Kao politicko sredstvo je odvajkada koriscen u Rusiji, Poljskoj, Francuskoj, Spaniji, ma skoro svuda u Evropi, kad god je kome bilo potrebno. Alo bre, SVAKO, svaki rezim, u EVROPI, kad god mu je zatrebalo. Ne samo "mi". Papa Urban je i ostao upamcen kao prvi pravi, moderni, evropski politicar, jer je nezadovoljstvo koje je pretilo da srusi ceo tadasnji evropski poredak OKRENUO ka vecitom "SPOLJNJEM neprijatelju". Stara tehnika. Ali, Adolf je isao na "konacno resenje", to je bila novost. Sve ostalo nije novost, a zasto se "narod uvek tako lako upeca na glupe i providne trikove političara" ima u porukama koje je g. Paunovic obrisao, ali koje ce sasvim sigurno vratiti na njihovo mesto, posto se interesovanje za njegovu temu evo pojacava, koliko vidim!

O tome koliko je antisemitizam/ spoljni neprijatelj "nov" trik imate kod Normana Kona, u knjizi, jao... ogroman je naslov... ali cek da nadjem... dakle:

Normah Cohn - The Pursuit of the Millennium: Revolutionary Millenarians and Mystical Anarchists of the Middle Ages

To je referetno stivo za period XI-XVII vek, u Evropi, nije neki Davincijev kod

Edukacija! Pratite Frizerski glasnik! Radovi su jos u toku i verovatno ce potrajti, ali edukacija vec tece!

Aleksa G said...

Tu Konovu knjigu je Gradac najavio jos pre nekoliko godina, cujem da je prevedena, al nikako da izadje. Samo mislim da su omasili naslov - oni su preveli, u toj najavi, kao "U potrazi za Zlatnim dobom", a "Milenijum" nije bas to, ima posebno znacenje.

"Zasto bas Jevreji?", stvarno, koja misterija

Hvala Bubi, nego nece on to ponoviti, a nije ni bitno. Ionako sledi preko drugih kanala

Bubi Bejbi said...

Ovo "hvala" ti je bilo malo kilavo. Moze li to jos jednom, ovog puta malo poletnije?

Pa stvarno ga preterase, em stalno otkrivaju ameriku, em brisu sve sto im skrece paznju na druge izvore osim vikipedije ili na neki drugi pristup. A uopste ne cuju sebe. Pazi ovo:

Marija said... - Cudi me da je Hitler to javno priznavao.. Elem, mi smo iskopirali njegov recept i odrzavamo svaku vlast na strahu od spoljnih i unutrasnjih neprijatelja. Tako se razvija mrznja prema drugima, a narod postaje psihoticna gomila zombija, kojoj nije tesko da poveruje u "leba za 3 dinara". - kraj citata

...ili u "normalan zivot kao svuda u normalnom svetu" ili "evropu" kao sigurnu garanciju za niko vise zna sta ili u trziste kao "resenje"

Pa dajte dame i gospodo, jel vidite vi da na toj politickoj pijaci ima za svakoga ima po nesto, svako se prima na neku glupost, nema tu izuzetaka, sve dok gledate na tu stranu

Aleksa G said...

Evo sad je obrisao jos jedno HVALA. Tacnije, "hvala-la-la-la"! Dobro, Paunovicu i ostali cenzori, kako biste reagovali da vam neko na tribini, uzivo, postavlja nezgodna pitanja ili vam pokazuje koliko ste neobavesteni, a pretenciozni, cim izadjete iz svojih najuzih specijalizacija? Niko vama ne spori da se razumete u neke ekonomske mehanizme (makar neke) ili da ste cak apsolutno u pravu po pitanju drumarina. Ali, cim mrdnete van toga, samo pokazujete do koje mere nemate pojma o svemu ostalom. Sta biste mu radili? Ovde brisete poruke, sta biste radili uzivo? Zvali obezbedjenje? 92?

Kad smo vec kod toga, steta sto ne drzite tribine uzivo, nego samo blogujete. Neki su vas ovde kumili da osnujete stranku, ali vi se ne usudjujte ni tribinu da napravite. To znaci izaci iz svoje rupe, izloziti se svakakvim rizicima, nezgodnim pitanjima i ljudima, itd., sve kao sto vec biva kad se nesto radi realno javno, a ne samo virtualno. Stvarno ste pravi borci za svoju stvar, nema sta

Nema razloga brisete bilo sta, na ovakvim formuma to je besmisleno, to su samo reci u nekim boxovima, koje ionako ne cita svako. A i sve ima svoje. Ovakvi napadi dodju i prodju, cak i s moje strane. Trebalo je da pokazate samo malo pravog, aristokratskog shlifa. Da nisam imao neke sasvim licne razloge da se ovde malo druzim s vama, sve to ne bi potrajalo ni ovoliko. Objektivno ipak niste toliko zanimljivi. To za sta se vi zalazete ionako pise na svakom bilbordu, na svakih 50 m, izrazeno ovako ili onako. Sve je roba, trziste, konkrencija brate, biznis sestro. Velika, velika mudrost. I kakav divan svet, nadasve. I jos druge ljude, onako na kamare, nazivate "glupima" i "zombijima". Takve poruke redovnih blogera i nekih gostiju niste brisali. Samo jos jednom skrecem paznju na tu razliku u tretmanu, ali nista ne insistiram, ovde ste vi gazde, samo sto ponekad niste bili fer ili prosto najprisebniji, to je sve