Pages

11 April 2008

Ideološko pregrupisavanje

Da li smo svedoci ideološkog pregrupisavanja na srpskoj političkoj sceni?

LDP je upravo usvojio najliberalniji ekonomski program koji je jedna naša stranka ikada imala. Znamo da neke struje u LDP-a naginju antiglobalnoj levici, pričali smo i o tome da prava ideologija ove stranke nije klasični liberalizam nego radije prozapadni modernizam, ali sa usvajanjem i zvaničnim predstavljanjem ovakvog ekonomskog programa dosta toga se menja. Jer ako se ovaj program shvati ozbiljno, u budžetu neće biti para za agencije za mlade, za naučnike i za pozorište. U jednom smislu, ovaj program je i antievropski. Možda je do sada LDP, osim prihvatanja modernih zapadnih vrednosti ustvari lutao u traženju pravog opredeljenja, ali usvajanjem ovakvog programa stavio tačku na to i zaokružio svoju ideologiju. Nadamo se da će potrajati.

Istovremeno, postepeno se odvijao jedan drugi proces na „patriotskom“ delu političke scene. Za one koje smo znali kao legalisti, nacionalisti ili konzervativci, polako se ustalio naziv „narodnjaci“. Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih bili smo svedoci uspešnog presvlačenja komunista u nacionaliste, čime je zapravo još jednom pokazano da se kolektivističke ideologije lako trasnformišu jedna u drugu. SPS je tako postao nacionalno socijalistička stranka, a Radikali više nacionalno manje socijalistička, ali uglavnom to isto (bez namere da podsećam na Hitlera, spoj nacionalizma i socijalizma jeste ideologija ovih stranaka). DSS se što kroz koaliciju sa NS-om, što kao negativna reakcija na proglašenje nezavisnosti Kosova i ulogu koju je EU odigrala u tome, postepeno priklonio ovoj struji. Važnije od toga, sve je jasnije da se više ne radi samo o praktičnim razlozima, nego da je u pitanju i ideološka naklonost po obe dimenzije – i nacionalizmu i socijalizmu. Da, DSS ima i tržišnu struju (Parivodić, Bubalo), ali ona je u poslednjih pola godine potisnuta pričom o Kosovu i kritikama na račun EU i SAD. A u međuvremenu Antonić i Vukadinović kritikuju neoliberalizam, a NSPM redovno prenosi Katića i slične demagoge. U grupi sa radikalima, čiji ekonomski program znamo, politička i intelektualna struja za koju smo uvek znali da je nacionalistička, sada je sve otvorenije i socijalistička.

Šta smo dobili? To se više ne može nazvati levicom i desnicom. Ako uzmemo da će ovo tržišno opredeljenje LDP-a ostati za stalno i ako DS-u damo kredit i stavimo ga na liberalnu stranu, danas imamo podelu Srbije na liberalnu i na nacionalno socijalističku opciju. Koliko je meni poznato to je jedistven slučaj u demokratskoj politici. Konzervativne partije su najčešće protržišne, dok su socijalno liberalne partije obično sklone intervencionizmu u ekonomiji. Ta tradicionalna podela je inače nesrećno napravljena jer klasični liberali nikad nisu imali svoje mesto, tako da ovaj razvoj događaja može samo da obraduje. Ako se podela učvrsti, Srbija će od sada imati Slobodnjake i Narodnjake.

3 comments:

Gavrilo said...

Да, власници Србије су изгледа одлучили да учврсте немачки модел - две јаке странке (увек око 30-40%)које се смењују на власти и две мале, које се врте око 10-15%. Можда на овим изборима ДСС опстане, али до следећих ће се или утопити у СРС или пасти испод цензуса и нестати. Остају, дакле: ДС, СРС, ЛДП и вечити СПС.

Andrej Stanimirović said...

Nacional-socijalisti će sebe verovatno da zovu narodnjacima, ako ne još privlačnijim i još manje "tačnim" nazivima. To naravno nas ne obavezuje da ih tako zovemo i povećavamo konfuziju odnosno saučestvujemo u prikrivanju. Treba da ih stavimo tačno tamo gde im je mesto. Ako ne uz Hitlera, onda na putu da budu uz njega.

Ivan Simić said...

Kada govorimo o ekonomskom programu LDP-a, evo sa sajta vest o tome:

Promocija ekonomskog programa LDP
"Ekonomija bez granica"


"Ekonomija bez granica" nije samo ekonomski program Liberalno demokratske partije nego ekonomski program moderne Srbije.

Predstavljajući program "Ekonomija bez granica", lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je kako ekonomija u našoj političkoj stvarnosti nikad nije bila prisutna kao prioritet, bilo društva bilo politike.

"Ekonomija je bila sredstvo kojim je politika ostvarivala svoje ciljeve, a s druge strane društvo je u politiku ulazilo vođeno nekim svojim ekonomskim i logičnim interesima. Ono što želimo da uradimo ovim programom jeste da potvrdimo svoje opredeljenje ka suštinskim promenama, promenama sistema."

Prva mera, kaže Jovanović, koju treba preduzeti jeste potpuna depolitizacija ekonomije. Srbija je danas najskuplja država u Evropi sa najlošijom uslugom.

"Umesto da nam stvara šanse ona nam stvara štetu i probleme, a to je između ostalog posledica činjenice da je ekonomija talac države, zloupotrebljena, devastirana. Broj nezaposlenih, državna politika cena preslikavaju se u ekonomskom životu zemlje kroz gubitak potencijala, u smislu investicija, direktno ili kroz aranžmane. Oko 200 međunarodnih ugovora blokirano je u Skupštini Srbije, finansijskih ugovora koji bi znatno ubrzali tranziciju našeg društva i poboljšali ekonomske prilike u zemlji", rekao je lider LDP-a.

Država, prema ekonomskom programu LDP-a, mora biti štedljivija kako bi društvo bilo bogatije, sigurnije. To znači da moramo racionalizovati javni sektor, da moramo kontrolisati i voditi brižljivu politiku plata u javnom sektoru, da moramo omogućiti brzu privatizaciju preduzeća koja su partijski plen, ali ne po modelu po kojem je privatizovan NIS ili po modelu po kojem se sada privatizuje Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Moramo biti svesni i jedne kompromitujuće činjenice, da su monopoli izrazi samih interesa države. Prvi monopol koji se u Srbiji mora zaustaviti jeste monopol države u ekonomiji, kao i u medijima, kulturi, monopol države u svakom sektoru javnog života, naglasio je Jovanović

Aleksandar Stevanović, član ekonomskog tima LDP-a naveo je šest polaznih tačaka na kojima se zasniva ovaj ekonomski program. To su ulazak u EU, izlazak politike iz privrede, borba protiv korupcije, smanjenje državne potrošnje, zalaganje za slobodnu trgovinu i dvovalutni monetarni sistem.

O mehanizmima koji će unaprediti poslovanje u Srbiji govorila je Ana Jolović, član ekonomskog tima LDP-a. Tu je pre svega važan uređen ambijent poslovanja, odnosno stabilan sistem koji traje: "Nemoguće je poslovati u sistemu u kome se svaki dan menjaju propisi i zakoni."

Takođe, istakla je, promenom politike poreza moramo dati preduzećima u prvim godinama njihovog poslovanja veće šanse: "Moramo im dati krila a ne da im sečemo krila".

Većina analitičara, prema mišljenju Ivana Jankovića, člana ekonomskog tima LDP-a, ovaj program ocenila bi kao program radikalnih liberalnih reformi. Naime, većina analitičara je vrlo rezervisana prema ideji povlačenja države iz privrede.

Međutim, takve ekonomske reforme u velikom broju evropskih zemalja dale su izvanredne rezultate.

Janković je u svom izlaganju naveo primere Irske, Estonije i Novog Zelanda koji su upravo radikalnim reformskim merama doprinele snažnom ekonomskom rastu.

Te mere su uglavnom slične kao i one koje predlaže "Ekonomija bez granica", kao što su radikalno smanjenje državne potrošnje, smanjenje ili zamrzavanje plata u javnom sektoru, smanjenje poslovne regulative odnosno oslobađanje preduzetničke inicijative, ukidanje kontrole cena i plata, privatizacija, ali uz obezbeđivanje konkurencije koja je najbolja zaštita protiv monopolizacije, liberalizacija tržišta rada.


---------

A evo ga i ceo program u PDF formatu

http://www.ldp.org.yu/admin/download/files/_id_75/Ekonomija%20bez%20granica.pdf