Pages

11 March 2008

Smanjenje javne potrošnje?

B92 prenosi izjavu Mirka Cvetkovića, ministra finansija, da će, ukoliko u Srbiju ne stigne 3 milijarde evra stranih investicija do kraja godine, javna potrošnja morati da se smanji za 15%.

Potpuna besmislica. Prvo, on to nije ni rekao, rekao je (ja lično gledao Poligraf) da će potrošnja morati da se smanji za 15%, a ne javna potrošnja. Drugo, čak ni to nije tačno. Kako nije tačno? Pa lepo, pored direktnih investicija, postoje i drugi načini da se finansira platni deficit. Jedan način je zaduživanje u inostranstvu (bilo državno, bilo privatno). Drugi način je trošenje deviznih rezervi.

Naravno, idealno bi bilo da bude stranih investicija, ali čak i ako ih ne bude, ima i drugih opcija. Sve te opcije su lošije, ali ih nažalost ima. Nismo mi te sreće da država smanji javnu potrošnju za 15%.

7 comments:

Anonymous said...

Mirko Cvetkovic je, po mom skromnom uverenju, najgori ministar u ovoj vladi.

Svaka cast ministru poljoprivrede i ministru za Kosovo, ali niko od njih nije dorastao neozbiljnosti, opustenosti, sveopstem lupetanju i neodgovornosti ministra Cvetkovica.

Anonymous said...

Samo da dodam - i lenjosti.

Lazar Antonić said...

Stanite pa ovo je prvi put da je covek lupio ovako nesto. Doduse, mudro ga i nije bilo po medijima mnogo, ali mislim da je prerano kandidovati ga za najgoreg ministra. Dajte coveku jos neku sansu.

Marko Paunović said...

Lazare, nisam siguran da ima vremena da mu damo jos neku sansu.

U principu se ne slazem sa anonymousom, mislim da ima dosta gorih ministara, mada se mora priznati da Ministarstvo finansija prakticno nista bitno nije uradilo za prethodnih godinu dana. Doneli su dva budzeta i to je to.

Lazar Antonić said...

Pa dobro, a šta su to uradila prethodna ministarstva finansija, uvela NIP? Osnovala agenciju za duvan i igre na sreću? Lobirala za povećanje javne potrošnje? U suštini i bolje je što ništa nije uradio. Ja mislim da što birokrate manje rade ljudima je bolje. Manja je šteta od lenjog nego hiperaktivnog ministra.

Marko Paunović said...

Realno posmatrano, i Djelic i Dinkic su, sto se poreskog SISTEMA tice, prilicno sredili stvar. Stope su i dalje visoke, ali je sistem generalno ok. Ocekivati od Ministarstva finansija da samoinicijativno smanji poreske stope, a da ministarstva ne izadju sa nekim predlozima za smanjenje potrosnje nije realno i tu ne zameram nista Cvetkovicu.

Medjutim, cinjenica je da kod drugih stvari kojima se ministarstvo bavi, ima dosta stvari koje su potpuno lose regulisane. Recimo, nedavno pomenuto trziste hartija od vrednosti. Takodje, fiskalna decentralizacija je tek krenula - opstine i dalje ne mogu da izdaju obveznice, na primer. Zakon o drzavnoj pomoci nije donet, kao ni novi Zakon o javnim nabavkama. Koliko sam cuo od ljudi koji rade u Ministarstvu, tamo je sada veci haos nego sto je bio za vreme Djelica i Dinkica, a i tada je sve to relativno lose funkcionisalo.

Naravno, Cvetkovicev problem je i politicki uticaj koji je nesumnjivo mnogo manji nego Dinkicev ili Cjelicev u njihovo vreme.

Lazar Antonić said...

znao sam da ćeš da pomeneš poreski sistem... to po meni i nije neki uspeh... to su odradile sve zemlje u okruzenju... to bi bilo odradjeno i da je obren joksimovic bio ministar...

Prethodni ministri su i izvršili fiskalnu centralizaciju. Doneli su i Zakon o HOV i zakon o javnim nabavkama. Nije mi jasno zašto je neophodno donositi nove zakone svakih par godina. Možda baš zato što ih i pišu oni koji bi trebalo da ih sprovode?