Pages

15 March 2008

Ko formira cene?

Sada u Vojvodini pozivaju na bojkot peciva, nevezano za politiku, nego zato što su preskupa. Ali šta se ustvari kritikuje kad se poziva na bojkot proizvoda zbog cene?

Prodavci određuju cenu na osnovu toga koliko se čega prodaje. Kad kažete da je cena previsoka, vi uopšte ne kritikujete prodavca -- vi samo kritikujete druge kupce. Ljude koji redovno kupuju po tim cenama. Nisu bezobrazni pekari, nego svi ostali koji kupuju po cenama koje se vama ne sviđaju. Cena je uvek konsenzus između prodavca i kupaca.

Zamislite bezobraznog prodavca koji recimo traži 700 dinara za hleb. Neće ih dobiti. Jer nije on taj ko određuje cenu. Nego kupci.

To je između ostalog i razlog zbog kojeg bojkoti nikad ne rade. Jer je većina kupaca samim činom kupovanja već odlučila da im je cena prihvatljiva.

4 comments:

Lazar Antonić said...

Jedan komentator smatra da je resenje za smanjenje cena proizvoda u "konkurenciji":

Jedino resenje je u konkurenciji. Otvoriti Srbiju prema Evropi i u svakom vecem gradu otvoriti konkurentske velike hangare. Na svakih 50-ak kilometara otvoriti kvantaske pijace.Dati povoljne hipotekarne kredite poljoprivrednim proizvodjacima. Uvesti najbolja priplodna grla.
Sve ostalo je "mlacenje prazne slame", po cemu smo poznati.

ivan said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

bravo slavisa, konacno postupas kako treba. takvog paćenika samo vredi ignorisati.

Anonymous said...

pretpostavljam da sad ces da izbrises i moj comment :)