Pages

14 March 2008

Birokratska mudrost

SIEPA, državna agencija za promociju izvoza, daje bespovratnu pomoć izvoznicima da je upotrebe za troškove marketinga:

Kako je navedeno u saopštenju, domaća izvozna preduzeća pokazala su veliko interesovanje za takvu vrstu pomoći, koja je usmerena isključivo na marketinške aktivnosti, koje većini srpskih firmama stoje na poslednjem mestu, posle troškova same proizvodnje i organizacije prodaje.

Te aktivnosti su od velikog značaja za sve kompanije jer bez dobrog marketinškog plana i pratećih aktivnosti nema ni zapaženog uspeha na stranim tržištima, navodi se u saopštenju SIEPA.

Boldovi su moji. Zaposleni u SIEPA ovim efektivno tvrde da su izvoznici izuzetno glupi: jer iako su te aktivnosti od velikog značaja za sve kompanije, one su kompanijama na poslednjem mestu. Neko bi pomislio da kad bi bile od velikog značaja bile bi na prvom mestu. Ali one su od velikog značaja, a privrednicima su na poslednjem mestu. Mora da privrednici i izvoznici kojima je to profesija, eto, nisu shvatili kako se to radi. Ali shvatili su službenici SIEPA i mašili se za budžetske pare da isprave ovu tržišnu grešku.

6 comments:

Marko Paunović said...

To je primer drzavne politike koja, kada se jednom uvede, verovatno nikada nece biti ukinuta (osim ako ikada udjemo u STO, pa to proglase nedozvoljenom subvencijom).

Jednostavno, win-win situacija za sve ukljucene - SIEPU, firme, marketinske agencije, politicare. Ne vidim kako bi ovako nesto moglo da se ukine.

Anonymous said...

Ih al je post ubilo se... Bolje da se nista njima ne pomogne a da im se prica kako su pameni. deckonja, proasaj.

Anonymous said...

Anonymous,
apsolutno se slažem sa blogerima TR-a da je ovo totalni promašaj i da se radi o trošenju para poreskih obveznika na pogrešan način. Kako oni kažu - pork!
Radi se o sposobnosti/nesposobnosti izvoznika da kreiraju i sprovedu marketinške aktivnosti. Pitanje je da li će nekoga ko do juče nije prepoznao nikakav interes da uradi nešto da tom polju suma od 250000 RSD naterati da počne da razmišlja i u tom smeru.
A u blogu je već rečeno gde će zavšiti taj novac.

Anonymous said...

jeste ali u toj siepi radi onaj lazin biznis andjeo :)

ako ni zbog ceg drugog a ono zbog nje vredi da sve to postoji...

Anonymous said...

biznis anđeo

Lazar Antonić said...

Jos ako se ne varam ona je iz G17 a njima smo sve oprostili, pa mozemo i ovo. Uostalom, nije nemoguce da se prosecan srpski preduzetnik slabije razume u prednosti marketinga od nase Vesne. Drugo, ona je verovatno to uradila iz najbolje namere. Pogresilo srce. Nismo ne ljudi da joj ne oprostimo. Uostalom, ne znam ni sto smo nasli bas nju da kritikujemo. Pa ima toliko gorih primera od agencije za podrsku izvozu. Evo na primer Turisticka organizacija srbije. I oni trose pare na raznorazne spotove i sajmove koji se organizuju po zemljama NATO agresora pa nikom nista. A mi nasli Vesnu da diramo. Radi Andjele, promovisi izvoz, ne obaziri se na zlurade komentare.

PS
Vesna, trazimo prevodioca za engleski, spanski i japanski, kako bi izvezli ideje TR na svetsko trziste i doprineli smanjenju idejnog platnog deficita. Da li SIEPA moze da pomogne?