Pages

06 February 2008

Tajlandski scenario

Slaviša ne zna šta će biti sa srpskom političkom scenom. Ne znam ni ja ali me to do sada nikada nije sprečilo da prognoziram.

Po meni je očigledno da će radikali konačno dobiti svoju šansu. Bez obzira da li će se organizovati izbori ili ne, uskoro će vladu voditi DSS i radikali. Odnosno čim Kosovo proglasi nezavisnost, a možda i pre, Koštunica ruši ovu vladu. Stvarno je nebitno da li će izbori biti organizovani jer je malo verovatno da će DS, G17 i LDP imati 126 poslanika ako se organizuje glasanje u narednih nekoliko meseci.

Nova vlada će verovatno zaoštriti odnose sa inostranstvom kao što je to predvideo Branko Milanović. Ipak, ne verujem da će Amerika i Evropa uzvratiti istom merom i uvoditi sankcije Srbiji kao što je predložio, i pravdaće to podrškom demokratskom predsedniku. Više je verovatno da će nevladine organizacije sa otvorenom ili skrivenom podrškom DS-a u narednim mesecima organizovati građanske proteste. Možda uključe i sindikate. Tražiće od vlade organizovanje prevremenih izbora. Isto se desilo i na Tajlandu kada je njihova demokratska stranka uspela da konstantnim pritiskom izazove vojni puč i otera predsednika vlade Taškina u izgnanstvo. To je naravno bilo kontraproduktivno. Vojni puč nije demokratsko sredstvo i zato je Taškin i danas najpopularniji političar.

Verujem da protesti neće uroditi plodom i da će koalicija radikala i DSS izgurati ceo mandat (do 2011. ili 2012. ako ipak organizuju izbore) To će im verovatno biti i poslednji mandat u dogledno vreme. U međuvremenu mi ćemo živeti lošije ali ćemo imati jeftinu zabavu u vidu šetnji gradskim ulicama. Pa ako su vam šetnje nedostajale, spremite lonce i pištaljke.

PS
Naravno najveću pretnju ovoj prognozi predstavlja mogućnost da se DS i DSS dogovore oko jedinstvene politike u vezi Kosova i Evrope. Ja mislim da smo sve dalje od tog dogovora. Kao što je Ivan još pre dva meseca primetio, ova vlada je oročena određivanjem politike pristupanja EU.

11 comments:

Anonymous said...

Kada Jorgovanka Tabaković postane ministar finansija sa setom ćemo se sećati sadašnjeg ministra poljoprivrede.

Lazar Antonić said...

Bez sumnje će biti više materijala za TR.

Da ne zaboravim. Na prvim sledećim izborima DS, G17 i LDP plus vojvođani formiraju predizbornu koaliciju.

Marko Paunović said...

Postoji i treca mogucnost, da DSS sam izgura (skoro) ceo mandat uz podrsku Radikala. Nije verovatan, ali nije ni nemoguc, makar po onome sto sam ja danas nacuo.

Verovatnoca da DS, G17 i LDP osvoje vlast jeste minimalna. Ali, mozda je veca ako ne naprave predizbornu koaliciju. Tadic sam moze da privuce deo DSS-ovaca. U koaliciji sa Cedom ne moze.

Takodje, ja nisam uopste ubedjen u racionalnost celnika te tri stranke. Recimo, tesko bi bilo da zajedno na mitinge idu Ceda i dva clana zlocinackog udruzenja - Djelic i Dinkic.

Sve u svemu, stvarno izgleda da nam se smese Jorgovanka, Pop-Lazicka, Vucic i ostali. Recimo, Ivica Dacic, ministar spoljnih poslova?

Lazar Antonić said...

Ali i privlače nove glasače koji bi glasali isključivo protiv radikala. Mislim da bi koalicija imala bolji rezultat nego zbir pojedinačnih stranaka.

Anonymous said...

Šta reći... Da nas nema, trebalo bi nas izmisliti...

Anonymous said...

očigledno ne misliš na TR zajednicu :)

Anonymous said...

I nije baš neka razlika da li će radikali biti na vlasti ili će DSS vladati uz njihovu podršku. U svakom slučaju bi se dosta pitali.

Ivan Jankovic said...

manje je vazno ko vlada a vise sta cini, tj kakvu politiku vodi, zar ne? meni licno ne bi predstavljalo veliko olaksanje da na mestu radikalnih ministara vidim neke pristojnije i elokventnije ljude koji ce sprovoditi istu radikalsku politiku.

Naravno, hvala Lazaru sto je linkovao moju prognozu od pre dva meseca, ali ne mislim da je trebalo biti genije da se to pogodi, vec je problem sto su mnogi ljudi ovde dugo imali jednu pogresnu sliku o Kostunici kao delu nekakvih "demokratskih snaga", pa im je moja prognoza delovala preterano. Sad je potpuno jasno da su oni(DSS) u koaliciji sa SPS i radikalima i da su sebi odsekli svaku odstupnicu (a i ne mislim da uopste zele da odstupe, cak i da mogu).

Anonymous said...

Ukratko, sto se Kosovske krize tice cini mi se najbolje da se Ahtisarijev plan dopuni sa par elemenata.
1) Nadgledana nezavisnost se vremenski ogranicava na 30 godina. Posle toga odluku o statusu donosi Savet Bezbednosti. Za Albance to moze biti predstavljeno kao vreme do pune nezavisnosti. Za srpske politicare, ovo je slamka spasa i mislim da bi bili spremni da je prihvate. Posebno ako se predvidi da se 1244 suspenduje na taj vremenski period i da buduci 30. godisnji period nece prejudicirati resenje.
2) Uspostavljanje podele. O tome je danas govorio i britanski ambasador.
3) Srbija svim kapacitetima pomogne ekonomski razvoj Kosova i u potpunosti saradjuje u okviru Plana o dobrosusedstvu koji su predlozili Albanci u pregovorima.

U suprotnom samo veliki problemi mogu da se dogode. Izvestaj americkih obavestajnih sluzbi i pismo iz Washington Times govori o tome.

Andrej Stanimirović said...

bocco, šta bi tačno trebalo da bude ovo da "3) Srbija svim kapacitetima pomogne ekonomski razvoj Kosova"? To mi miriše na veliku količinu nasilne preraspodele, što je po meni veliki problem samo po sebi. Rekao bih da je najviše što "Srbija" (valjda: država Srbije) može da uradi da bi "pomogla" ekonomski razvoj Kosova - da se skloni i pusti stanovništvo Srbije i Kosova da slobodno trguju, bez nameta i administrativnih prepreka.

Anonymous said...

postoji i cetvrta mogucnost koja je po meni najverovatnija.

vlada ce preziveti.

kostunica ce odugovlaciti sa davanjem saglasnosti za potpisivanje politickog sporazuma jer je ponuda od EU stigla sa neogranicenim trajanjem. medjutim, u domacoj politickoj atmosferi, njena vaznost ce isteci 17 februara kada zaseda EU savet ministara na kome ce EU otvoriti karte i a) odluciti da posalje misiju pod mandatom rezolucije 1244 b) mozda nagovori Holandiju da odobri SSA c) nekoliko zemalja prizna predhodno proglaseno mozda nezavisno kosovo.

tako ce sadasnji "point of friction" ispasti sa agende zbog vaznijih stvari i u ovom trenutku niko se nece protiviti opstanku vlade. kostunica ce imati primat.