Pages

23 February 2008

Opasan presedan

Prvo o terminu: presedan je događaj koji se već dogodio i koji sada služi za primer. Tako da ovi koji sa svih strana govore da je Kosovo opasan presedan ustvari hoće da kažu da je nezavisnost Kosova bez presedana. Ili da može postati presedan.

A da li je bez presedana, nije sigurno. "Vekovima stvaran međunarodni poredak" za koji je zabrinut Putin, ustvari nikad nije doveo do stalnih granica, nego samo do toga da su ratovi umesto lokalnih postali nacionalni. Granice su posle tih ratova menjane, pa Kosovo u tom smislu nije izuzetak. Poslednji slučaj je bio Istočni Timor koji je pre nekoliko godina dobio nezavisnost od Indonezije. (To je svet kao i sa Kosovom podržaao i njihov lider je još i dobio Nobelovu nagradu za mir -- da je Rugova živ, nije isključeno da bi bio kandidat.)

I na kraju, da li bi presedan koji bi Istočni Timor i Kosovo napravili bio loš? Ja ne verujem mnogo u domino teoriju, ali i kad bi bila tačna, ne bih imao ništa protiv menjanja mnogih granica. Rusija bi mogla da se povuče sa dobrog dela Kavkaza, Pridnjestrovlje ili kako se zove bi se od Moldavije priključilo Rusiji, jednog dana Tibet, itd. Zašto su sadašnje granice svetinja? A da sam srpski nacionalista Kosovo me uopšte ne bi interesovalo - jer je nacionalista valjda zainteresovan za srpski narod, ne za teritorije naseljene tuđim stanovništvom - nego bih oko bacio na Republiku Srpsku. A Kosovo bih koristio kao odličan presedan.

2 comments:

Suzana Ignjatović said...

Eto, Rugova je nominovan za Nobela. I to otprilike kad i Sloba, 1995. godine. Mozda je trebalo srediti da podele tog Nobela, izljube se na ceremoniji i bog da nas vidi...Ko Hajek i Mirdal :)

Anonymous said...

I couldn`t agreed more.. Ipak, utopija je u oku posmatraca