Pages

23 February 2008

Iz zemlje slobode i pravde

"Danas su se gradjani Beograda verovatno setili drugih mitinga. Setili su se kako je besnela rulja koja je svrgavala starog Miloševića.
Isti ti, fudbalski navijači.
Kako je zemlja koja je poludela od liberalnih obećanja sprovodila na onaj svet plačem zapadnu marionetu Zorana Djindjića - čoveka koji je rasturio legendarnu srpsku armiju i specijalne službe, koji je predao Hagu heroje srpskog otpora za apstraktnu ekonomsku pomoć i koji je za to dobio zaslužen metak"."

ovako komentariše I kanal ruske državne televizije dešavanja u Beogradu preksinoć. Ono što mene ovde brine nije činjenica da se u zemlji slobode, pravde i poštovanja međunarodnog prava našla neka medijska budala koja bi rekla ovako nešto, već činjenica da je reč o prvom programu državne televizije, koja teško da se odlikuje ikakvom uređivačkom samostalnošću. Što će reći da ovako nešto teško da bi moglo proći bez dozvole vlasti. U svakom slučaju, ako je ovo bio ispad nekog novinara, minimum koji se mogao očekivati jeste izvinjenje urednika televizije, suspenzija novinara i zvanično izvinjenje ruske vlade srpskoj.

Pošto se ništa od toga nije dogodilo, jedini zaključak koji možemo izvesti iz ovoga jeste da se ruske vlasti slažu i podržavaju ovo što je novinar rekao, kao i da se sa tim slaže i srpska vlada pošto nije uputila nikakvu zvaničnu notu ruskim kolegama.

Mislim da nije potrebno mnogo dalje komentarisati kakve su implikacije ovoga po srpsku spoljnu politiku, ali bogami i po unutrašnju. To pokazuje koji su pravi parametri bratske ljubavi između Koštunice i Putina - potpuna saglasnost o mestu Srbije u međunarodnom kontekstu, kao i tipu sistema koji treba Srbiji. Belorusija iznutra, Belorusija spolja - to je ta patriotska vizija ispod koje treba da se potpišemo. A ako ne želite da se potpišete, onda vam ne preostaje ništa drugo nego da Rusiju smatrate neprijateljskom državom.

4 comments:

Anonymous said...

On zaboravlja da je nase "divljanje" 5. oktobra bilo upravo da na vlast dovedemo Kostunicu.

Ako je uopste neko dosao na vlast silom, to je Kostunica, a ne Djindjic.

Anonymous said...

Нема Србија много непријатеља, а Русија је свакако то ВАЗДА била. Како изгледа, вазда ће и бити!

Anonymous said...

Nije nama Rusija neprijatelj. Oni samo gledaju svoje intrese. Problem je što mi mislimo da nam je Rusija prijatelj i da ćemo mi od njih imati bezuslovnu podršku. Kosovo je na kraju biti prodato samo ga neće prodati Srbija nego Rusija.

Ivan Jankovic said...

Ja se ne slazem. Neprijateljstvo Rusije se ne ogleda u tome sto ce na kraju "prodati" Kosovo, vec u tome sto zeli da Srbiju odvoji od Zapada preko svojih pioa u samoj Srbiji, i pretvori je u jos jednu Belorusiju. To je za mene akt neprijteljstva. ja mislim da nije problem to sto Srbija u buducnosti mozda nece imati bezuslovnu podrsku za ovu ludacku politiku, vec sto je sad ima.