Pages

19 February 2008

Kosovo - najbogatija država na svetu

Ili bar tako kaže Politika. Ne baš tim rečima, ali ako je vrednost imovine na koju polaže pravo Srbija 220 milijardi dolara, kolika je tek vrednost svega na šta Srbija ne polaže pravo?

Podsećam da prihod od privatizacije u Srbiji, od 2001. do danas, iznosi ispod 10 milijardi dolara, a da su optimističke procene vrednosti svih javnih preduzeća oko 25 milijardi. A Srbija je četiri puta veća od Kosova i građani su ovde bar dva do tri puta bogatiji. Odakle im 220 milijardi, stvarno mi nije jasno... Da nisu greškom uneli onu nulu na kraju? Mada, i to bi bilo previše.

3 comments:

Anonymous said...

evo b92, zadnji pasus:

Što se tiče prirodnih resursa, prema orijentacionim podacima, na području Kosova i Metohije se nalazi više od 15 milijardi tona uglja čija je vrednost 400 milijardi evra, rekao je Miletić.

http://www.b92.net//biz/vesti/srbija.php?yyyy=2008&mm=02&dd=19&nav_id=285512

Marko Paunović said...

To je potpuno irelevantno.

IZVADJENI ugalj moze i da vredi toliko, ali njegovo vadjenje iz zemlje zahteva ogromne troskove.

To je kao da neko kaze, "na 100 kilometara ispod povrsine Srbije se nalazi gomila zlata koja vredi 100 milijardi evra." Ali, ako vadjenje zlata kosta 95 milijardi, onda je prava vrednost tog zlata samo 5 milijardi, a ne 100.

Nije bitno koliko neki resurs "vredi", nego koliko na njemu moze da se zaradi.

Ako mi procenjujemo EPS (znaci, Lazarevac, Kostolac, Djerdap plus celu visokonaponsku mrezu i sve sa pravom na eksploataciju uglja) na 6-7 milijardi evra, kako moze samo ugalj na Kosovu da vredi 400 milijardi evra?

Anonymous said...

pa naravno da je irelevantno. zato sam i kopirala :)

ali, eto, tako oni koje citiras racunaju.