Pages

15 January 2008

Zašto policajci ne žele legalizaciju prostitucije

Najpoznatiji mlađi ekonomista Steven Levitt i jedan od najzanimljivijih mlađih sociologa Sudhir Venkatesh su pripremili rad pod nazivom "Empirijska analiza ulične prostitucije".

Vrlo, vrlo zanimljivo. Nekoliko nalaza koji se odnose na Čikago:
- prosečna prostitutka zarađuje između 25 i 30 dolara na sat, što je četiri puta više nego što bi zarađivala da se bavi nekim drugim poslom
- makroi su, izgleda, vrlo korisni, jer prostitutke sa makroom zarađuju više i zaštićenije su nego kada rade solo
- veća je verovatnoća da prostitutka "plati" kaznu policajcu u naturi, nego da bude uhapšena

4 comments:

Anonymous said...

otkud znaju da je bas 4x vise nego kad bi se bavile nekin drugim poslom? implicitno pretpostavljaju da su prostitutke sposobne samo da budu prostitutke ili zaradjuju minimalac, ali ne znam na osnovu cega to?

Marko Paunović said...

Na osnovu strucne spreme i ostalih individualnih pokazatelja. Recimo, ako prosecna prostitutka ima 9,2 godine skolovanja i 22 godine, sa tim karakteristikama bi zaradjivala 4 puta manje novca.

Sve je to standardna ekonometrija, nije neki posebno razvijena metodologija.

Anonymous said...

sto podrazumeva da prostitutke smatraju prosecnim osobama. da li je bas tako ili prostitutke spadaju u sposobniji deo stanovnistva? to je moja poenta.

Marko Paunović said...

Pitanje je kako se meri "sposobnost". Standardno je da se pretpostavi da na platu dominantno uticu odredjene objektivno merljive karakteristike, poput obrazovanja, radnog iskustva i slicno. Pogleda se koliko prostitutke imaju obrazovanja, radnog iskustva i ostalog, pa se onda proceni koliko bi zaradjivale.

Treba da imas na umu da se ovde radi o ulicnoj prostituciji, a ne o nekoj high-class prostituciji.