Pages

03 January 2008

Šta je starije, liberalizacija ili privatizacija?

Postoje dva suprostavljena mišljenja u vezi privatizacije Telekoma. Da li prvo sprovesti privatizaciju Telekoma pa onda liberalizovati tržište (dozvoliti konkurenciju u oblasti fiksne telefonije) ili to uraditi obrnutim redosledom.

Ministarka Aleksandra Smiljanić se zalaže prvo za liberalizaciju tržišta pa tek onda privatizaciju Telekoma. Ona smatra da će se na taj način biti ponuđene usluge potrošačima biti bolje odnosno jeftinije. Ona pominje i efikasnije poslovanje Telekoma ali meni se čini da su poenta kvalitetnije usluge koje će biti uspostavljene na slobodnom tržištu.

Dragor Hiber kaže da je neracionalno prvo liberalizovati tržište pa tek onda prodavati Telekom. On se plaši da bi Telekom propao u slučaju da dođe do ukidanja monopola na fiksnu telefoniju, pa bi onda i prihod od privatizacije bio manji. On se plaši da bi Telekom bio prinuđen da pruža neprofitabilne usluge (npr. telefoni u Babušnici) dok bi one profitabilne pokupili konkurenti.

Marko je već pisao o fondu za univerzalne usluge iz koga bi se finansirale manje profitabilne usluge, u koji bi sve firme koje se bave pružanjem usluga fiksne telefonije morale da uplaćuju određeni iznos. Ne mogu sada da nađem link, ali bi to svakako bilo jedno od rešenja za ovaj problem.

Ko je u pravu? Ako je cilj veća cena Telekoma prilikom privatizacije onda je u pravu Dragor Hiber koji bi odlaganjem ukidanja monopola povećao cenu ovoj firmi. Ako su cilj jeftinije usluge za potrošače onda je u pravu Aleksandra Smiljanić. Ja bih više voleo da vlada razmišlja o korisnicima usluga kada bude određivala datum ukidanja monopola. Ipak, na osnovu dosadašnjeg pristupa u privatizaciji, verujem da će se vlada odlučiti na maksimizaciju prihoda i odložiti liberalizaciju fiksne telefonije. Quelle dommage.

2 comments:

Andrej Stanimirović said...

Pošto Vlada ima samo kratkoročni interes, maksimizovaće svoj prihod, tj. privatizovaće monopol. Oni su naravno ološ, ali krivica je naša što ih trpimo i dozvoljavamo im da (nam) to rade. Nema smisla objašnjavati da je privatni nasilni monopol još gori od državnog nasilnog monopola koji ništa ne valja. Ukratko, ono što TREBA da se uradi je ekspresna liberalizacija iliti deregulacija tržišta fiksnih i mobilnih telekomunikacija a onda rasparčavanje i aukcijska prodaja 100% Telekoma po delovima.

Anonymous said...

Država je jedna velika izmišljotina koju svako koristi da bi živeo na račun drugih.

Frédéric Bastiat

Zanimljiv pogled, ako sam dobro shvatio svako zivi na racun svakoga, sto mu opet dodje kao zero sum game. U cemu je onda razlika? I drzavu i trziste cine ljudi, tako da oni ne mogu biti nikada bolji od ljudi od kojih se sastoje. Ni drzava ni slobodno trziste nikada nece napraviti ljjde boljim nego sto jesu. Moze biti samo obrnuto.