Pages

03 January 2008

Liberalizam u Srbiji

Baš kada je ovde krenula rasprava ko je u Srbiji liberal a ko nije, naslov na B92 citira Čedu Jovanovića: Menjamo sistem vrednosti.

Baš tako. Prvi koji su probali da promene sistem vrednosti bukvalno su bili jakobinci. Stare vrednosti su ukinute dekretom odozgo, umesto Religije postavljen je Razum, izmišljen je novi, bolji kalendar sa novim, boljim mesecima. I Jakobinci nisu bili razularena masa, već naprotiv, intelektualna elita Francuske koja je htela da menja Francusku nabolje. Revolucija je crpela ideje direktno od Voltera i Rusoa.

Malo ko je tada primetio u čemu je ustvari greška. Jedan od retkih bio je Edmund Burke, klasični liberal i vigovac u politici, koji je od onda nekako proglašen konzervativcem. Liberalima su počeli da se nazivaju sledbenici Voltera, Rusoa i J.S. Milla, dok su mnogi originalni liberali potisnuti u društvo sa konzervativcima. Tu tradiciju prividnog liberalizma Hayek je naglašavajući njihovu ambiciju da oblikuju društvo po sopstvenoj želji nazvao "racionalni konstruktivizam". Ista tradicija je u suštini dovela sve do Marxa i komunizma. Volter je pisao "ako stari zakoni ne valjaju, izbrisaćemo ih i napisaćemo nove", Robespjer je u praksi otišao korak dalje, Lenjin još i korak dalje i Pol Pot verovatno najdalje u pokušaju konstruisanja boljeg društva. Če Gevara je bio opsednut stvaranjem "novog čoveka". Uvek na bazi nauke i uvek sa najboljim namerama, ali sa tragičnim završetkom.

Slična ideološka konfuzija vlada danas u Srbiji. Ja mislim da LDP ima samo vrlo posrednu vezu sa pravim liberalizmom. Liberalizam ima skromne zahteve -- ostaviti ljude, takve kakvi su, na miru. Pustiti ih da rade, a država neka se bavi redom i mirom. U liberalizmu država ne pokušava da menja, da edukuje, da vodi društvo negde.

Ideologija LDP-a nije liberalizam nego modernizam. Ne treba brkati ovo dvoje. Liberalizam je drugo ime za vladavinu prava. Za liberala je jedan zakon dobar ako je u skladu sa ustavom i sa ličnim slobodama. Za modernistu danas u Srbiji regulacija je automatski dobra zato što dolazi iz EU. Za klasičnog liberala nema razlike između državnog finansiranja Guče i državnog finansiranja Exita. Za modernistu, ta razlika je ključna. Liberal može biti protiv antimonopolske politike ako dosledno veruje u prava, ili za antimonopolsku politiku ako je utlitarista i ako veruje u neoklasičnu školu ekonomije. Za modernistu je antimonopolska politika dobra zato što antimonopolsku politiku ima Zapad. I tako dalje.

Ovo rečeno, ne znači da je neko drugi u Srbiji liberal. U početku je to donekle bio Koštunica, u vreme dok je još insistirao na legalizmu (čemu su se modernisti podsmevali, što je još jedan pokazatelj njihove udaljenosti od liberalizma). Ali godine vlasti valjda od svakoga naprave pragmatičara, pa je došao do toga da sada na izborima podržava Velju Ilića. Ni Đinđić nije bio pravi liberal, ali ni bezrezervni modernista, nego kao što je i sam govorio pragmatičar ili utilitarijanac -- merilo vrednosti svake ideje su troškovi i koristi. Na ekonomskom planu, kad se sve sabere, Mlađan Dinkić, koji je takođe utilitarijanac, je možda pokazao najviše liberalizma do sada. Ostalo su populisti.

Zašto Srbija nema prave liberale je teže pitanje i za sada je dovoljno reći da su najmanje krivi političari. Da za liberalima ima tražnje, bilo bi i ponude.

47 comments:

Anonymous said...

bravo slavisa!

"Zašto Srbija nema prave liberale je teže pitanje i za sada je dovoljno reći da su najmanje krivi političari. Da za liberalima ima tražnje, bilo bi i ponude."

samo nisam siguran za zakljucak...

Andrej Stanimirović said...

Analiza je zaista odlična ali i ja imam primedbe na zaključak.
Političari stvaraju zakonski okvir u državi, od Ustava preko zakona do propisa. Tvrdim da je klasični liberalizam u Srbiji zakonom zabranjen. Naravno ne direktno već posredno. Ko ne veruje, neka proba (ali stvarno!) da bude klasični liberal pa će videti. Hoćete da vas se ostavi na miru? Da sami brinete o sebi, svojoj deci i svojoj budućnosti? Plati bato porez pa radi i misli šta god hoćeš! Or else.
I uopšte nije tačno da za liberalima "nema tražnje". Kad je nešto zakonom zabranjeno i zaprećena kazna, naravno da tražnja opadne. I kad bi zabranili mleko i zapretili zatvorom svakom ko ga troši, odjednom bi "opala tražnja" za mlekom. Ali se tu ne bi radilo o glupim balkancima koji ne piju mleko nego o nasilju i pljački.

Anonymous said...

bravo za tekst

Ivan Jankovic said...

Ja opet moram da izrazim skepsu prema teoriji da liberala nema jer nema traznje za liberalizmom. Nisam siguran koliko je u Estoniji 1991 ili Ceskoj 1989 zaista postojala traznja za liberalizmom. Za antikomunizmom, distanciranjem od Rusije, za nekim pro-zapadnim nacionalizmom da, ali za liberalizmom - ne verujem. Mislim da su liberali kidnapovali prozapadnjastvo u tim zemljama, i iskoristili taj momentum za nametanje liberalnih reformi. To se najbolje vidi po cinjenici da je Mart Lar posle godinu dana bio smenjen, Klaus je posle godinu dana dosao u frontalnni klinc sa ceskim "modernistom" Vaclavom Havelom, a Lesek Balcerovic sa Crkovom i sindikatom Solidarnost. Svi oni su horski zapevali "pa nismo se mi za to borili". Ali, znate sta - uglavnom je bilo kasno. Dakle, nigde nije postojala neka velika, a najmanje stabilna, 'traznja" za liberalnim politikama, vec samo srecan sticaj okolnosti i elementi politicke i intelektuane elite, dovoljno snazni da se nametnu. Zasto kod nas nisu dovoljno snazni ja ne znam. Mislim da je rec o jednoj vrsti linije manjeg otpora kod liberalnih intelektualaca koji ne zele da se prljaju ulaskom u politiku.

Gligorov je napisao ekonomski program, ali nije clan LDP. Prokopijevic je bio clan nekog programskog saveta LDP, ali je u medjuvremenu istupio jer misli da nedovoljno paznje poklanjaju ekonomiji. Ali, udjite gospodo u neku stranku ako mislite da je dovoljno perspektivna da joj pisete program ili budete u programskom savetu, i trazite visoke polozaje i mogucnost da direktno uticete na politiku. Izlozite se riziku da vas pljuju po medijima sto se druzite sa Cedom narkomanom i jakobincem i hodajte dan za danom po kampanjama po prljavim selendrama, i branite Cedu (ili koga vec odabrete) na televiziji. E onda cete imati uticaja i eventualno mogucnosti da sprovodite liberalnu ekonomsku politiku. Mnogi ne zele da plate tu cenu, i onda ne treba da se zale sto nema liberalizma u politickim strankama. Uvek neko drugi treba da odradi posao za nas.

Nasi istaknuti liberali ili direktno podrzavaju antiliberalne vlade i politike iz nekih svojih privatnih interesa, ili pak stoje po strani i dele lekcije ostalima (kao sto to radimo svi mi na TR). Mnogo je komotnije i jeftinije sedeti u kabinetima i online forumima poput ovog naseg i zagrazavati se nad odsustvom liberalizma u politici Srbije, nego se sam politicki angazovati, ici po kampanjama i zamerati se prijateljima podrskom sumnjivim ljudima (jer drugih u nasoj politici i nema). Ali, nemojmo onda traziti magicne izgovore, tipa "nedostatka traznje" za nama za nas neuspeh da se nametnemo. Traznje za liberalizmom nikad i nigde nema, ne zavaravajmo se.

U tom smislu, meni je jasno da se liberalizam mora pisljamciti nekoj od velikih mejnstrim ideja u Srbiji i kidnapovati je. Samo je pitanje da li je bolji kandidat za to Kostunica/Nikoliceva politika nastavljanja Milosevicevog zavestanja, antizapadnjastva i saveznistva sa Rusijom, ili Jovanovicevo "evropejstvo". Uz sve doktrinarne rezerve koje prema radiklalno-prosvetiteljskoj retorici LDP-a delim sa Slavisom, ja mislim da je Jovanoviceva paradigma bolji kandidat za tu ulogu od Kostunica/Nikoliceve (kao sto je to bilo i drugde u Istocnoj Evropi). Moramo praviti savez sa evropejcima i modernizatorima (ma kako povrsnim), a ne nacionalistima i cuvarima MIlosevicevog Svetog grala. I mislim da Gligorov i Prokopijevic nisu pogresili incijalno kad su tipovali na njega. No, sta ce dalje biti sa LDP ja ne mogu da predvidim.

Ivan Jankovic said...

Jos jedna stvar. Ne znam na osnovu cega si ti Slavisa zakljucio da je Kostunica ikada bio liberal. "Legalizam" nije liberlana nego izrazito antiliberalna doktrina, i i formulisali su je nemacki pravni pozitivisti i ona kze - svaki zakon koji vazi mora da se postuje i nema standarda, mimo pozitivnog vazenja, na osnovu kojih bismo cenili pravednost zakona.

Kostunici je legalzaam bio pokrice za ocuvanje Milosevicevih bezbednosnih aparata kao sredstva podrivanja Djindjica. Kada je dosao na vlast kao premijer, postao je mnogo veci makijavelista od samog Djindjica. Da li je vece bezakonje i "pragmatizam" vladalo pod Djindjicem nego sada? Ja ne bih rekao.

U ekonomskom smislu Kostunica je jos 2001 i 2002 napadao Djindjica za neoliberalizam (bez osnova naravno) i sok terapiju, i zalagao se za vise "socijalne pravde" i osetljivosti u reformama. To mi ne lici na neki narocit liberalizam.

Anonymous said...

Ivane, kako mozes da se prisljamcis LDP-u kad njih ekonomija ne interesuje. A ne interesuje ih jer oni nisu nikakvi liberali, vec komunisti oboleli od srpskog kompleksa krivice.
Bas njih briga za liberalizam, njih zanima samo "narod", oni misle da nesto sustinski nije u redu sa njim, i oni samo zele priliku da (opet) ceprkaju po glavama ljudi.
"Druga Srbija" je bolja, lepsa i ona mora, iako je 20 puta manja, da vlada nad "prvom Srbijom" koja predstavlja sve sto nisu oni.
Oni su sami sebi vrednost po sebi.

Ocigledno si ti bas zagrejan za ideju da je Rusija JOS UVEK nesto negativno. Sta? Ja koliko vidim Rusija nas ne uslovljava prihvatanjem bilo kakve ideologije ili tako nesto.

Ivan Jankovic said...

Odisej,

Ja vidim da ti vise volis prvu Srbiju nego drugu. Legitimno, ali nemoj da mene ili bilo koga drugog onda kritikujes u ime liberalizma, vec u ime prve Srbije, Milosevica, Seselja i eventualno Kostunice (jer prva Srbiej je svakako manje liberalna od druge, sta god da se ovoj moze prigovoriti).

Da, Rusija ne uslovljava nista, osim sto hoce NIS mimo tendera za svoju politicku podrsku oko Kosova (vidi Markov skorasnji post) i sto bi ulazak u savez sa njom znacio ostanak van EU i NATO. Da li ti predlazes da, osim rezolucija protiv NATO-a, koje smo u Skupstini u medjuvremenu oziveli, izvadimo iz naftalina i znamenitu Rezoluciju o prisajedinjenju Savezu Rusije i Belorusije iz 1999? Jel to ta vecinska i pametna politika koju treba svi da sledimo?

Andrej Stanimirović said...

"No, šta će dalje biti sa LDP ja ne mogu da predvidim."
Mislim da ja mogu. Ako se programski čvršće budu držali klasičnog liberalizma ostaće naslednici Građanskog saveza - marginalci. To se neće desiti. Ako pak nastave ka modernom liberalizmu (tj. ka prosvetiteljskoj državi blagostanja), što je mnogo verovatnije, rast LDPa će biti proporcionalan njihovom levom skretanju.
Priroda svake političke stranke je kolektivistička i što je stranka uspešnija sve manje može da brani individualističke vrednosti, odnosno da bude klasično liberalna.

Anonymous said...

U vezi traznje za liberalizmom, cini mi se da problem traznje ne postoji. Barem 20% ljudi bi bilo spremno da podrzi dosledan liberalni program.
problem je na strani ponude.

Administracija i politicari, ali i interesne grupe koje bi mogle da podrzavaju takvu opciju nemaju interes da budu liberalni.

utoliko liberalna ideja na odredjeni nacin mora da se "uvije" u paket koji su mediji gradjani i bogati (kao ajde tri najznacajnije grupe za uspeh bilo koje politike) spremni da podrze.

biti liberlal u srbiji znaci biti "idealista" ici protiv licnog interesa i pravila koji je sistem postavio. Zbog toga ne samo u srbiji vec i na zapadu pravog liberalizma u politickim strukturama kao sistemske snage i nema. Pre se radi o pojedinicnima visoke svesti koji su spremni u ime opsteg dobra (a zalagati se za liberalizam znaci zalagati se za opste dobro) da prave sebi probleme, ulazeci u konflikt sa razlicitim interesnim grupama i rizikujuci svoj politicki angazman i poziciju.

Onih 20% sa pocetka i dalje postoji ali je njihov ineteres da podrze mnogo manji nego interes onih 80% koji svoje interese pronalaze u profilisanijim (uzim) politikama.

Ukratko- ne isplati se biti liberalni politicar. mnogo se vise isplati biti socijaldemokrata ili nacionalista.

Slaviša Tasić said...

Sad ima dve vrste kritike na zaključak. Jedna je da tražnje ima, a druga je da tražnje nema ali ne mora da postoji, nego da se reforma sprovodi kidnapovanjem od strane liberalnih elita. Po meni ovo drugo je verovatnije.

Da li tražnje ima moglo bi da odgovori neko istrazivanje javnog mnjenja o vrednostima i stavovima, ali ja ne znam ni za jedno koje se bavi time. Prateci medije, recimo komentare na B92 (cija je publika jos i elitnija i liberalnija od proseka) na razne ekonomske i druge vesti, cini mi se da nema mnogo.

Gavrilo said...

НА-ПРА-ВИ-ТЕ СТРАН-КУ!
НА-ПРА-ВИ-ТЕ СТРАН-КУ!
НА-ПРА-ВИ-ТЕ СТРАН-КУ!

Аман-заман, ако Бога знате!!

Suzana Ignjatović said...

Ima koliko god hoces istrazivanja o vrednostima,ideologiji itd. Recimo, postoji internacionalna komparativna studija Values Survey koju kod nas izvodi Institut drustvenih nauka, a i CESID je radio istrazivanje ideoloskog pozicioniranja itd. U tim istrazivanjima su obicno problematicni instrumenti kojima se mere ove ideoloske kategorije. Npr. koristi se odrednica liberalno-demokratski i nacionalno-socijalisticko ili tako nesto...Linija podele je skroz blesava jer stavlja u jedan kos (lib-demokratski) DS, Novu Srbiju i sve sto je nekada bilo anti-milosevic. Naravno da je ova kategorizacija pohabana i besmislena danas. Dakle, ima istrazivanja, ali nema dobrih. Mislim na to da se iskristalise ideoloska pozicija ljudi (ne nuzno vezano za stranke). Problem je sto istrazivaci ne znaju sta uopste mere. Da ne bude zabune, problem detekcije libertarijanskog pogleda na svet nije samo srpski problem.

Lazar Antonić said...

Onda ne bi bilo lose da vidimo sirove rezultate istrazivanje pre nego sto su analizirani i klasifikovani u ideoloske grupe.

Gavrilo, sada ne mozemo da formiramo stranku jer bi upali u klise, da smo je napravili jer su to od nas trazili gradjani.

Anonymous said...

LDP je liberalna stranka upravo zbog te želje da promeni sistem vrednosti. Osnovica priblema je u tome što je sistem vrednosti već uništen tokom 10 godina Miloševićeve vladavine. U trenutku kada je pao komunizam trebalo je zauzeti liberalnu poziciju i pustiti da se društvo izgradi iznova. Umesto toga mi smo imali "genetski inžinjering" učinjen od strane tadašnjeg postkomunističkog režima. Taj inžinjering je zahvcatio svaki sloj društva i dirnuo u svaku njegovu poru.

Danas nije dovoljno samo skloniti se i pustiti da se sve vrati u normalu jer su za to vreme stvoreni centri moći koji će svoj uticaj i dalje koristiti da se društvo drži pod kontrolom. Danas je potrebno da političari razgrade sve ono što su sami izgradili tokom najmračnijih godina.

U tom kontekstu za razvoj liberalizma kod nas nije dovoljno insistirati na liberalnim mantrama o nemešanju već je u društvu u kome politika igra tako važnu ulogu potrebno da ta promena krene upravo od političara.

Time što LDP ima najliberalniji ekonomski program i što se trudi da bude prva stranka koja će privući liberalne mislioce za mene ona postaje nada da će u Srbiji jednog dana postojati prava liberalna opcija. LDP to nije, ali je svakako najbliža tome.

E sada, vreme je i da prestanemo da pucamo sebi u nogu i u jednom tako prljavom društvu insistiramo na ideološkom čistunstvu. LDP će imati i neliberalnih pozicija i trenutaka kada će njena politika biti drugačija od onoga za šta se ja zalažem, ali realna politika se razlikuje od knjiške filozofije.

-Mašan Stanković

Anonymous said...

Igipop, svaka ti je zlatna. jedan od najboljih commenta koje sam procitao...

naravno, pored mojih :-)

Lighthouse said...

Srbija nema "prave" liberale, s tim se slažem. Najbliža stranka liberalnoj je LDP. Koštunica i njegova DSS to nikada nisu bili.

1. Koštunica nikad nije bio legalista. Sprečavanje hapšenja odgovornih za smrt hiljada ljudi, u situaciji kada se u nedostatku domaćeg zakona mogao i morao direktno primeniti međunarodni propis, jeste bezakonje gore od bilo kojeg hektolitra viskija navodno popijenog pored ovog ili onog bazena. Uzgred, says who? Koštunica je bio i ostao zaštitnik najgorih ratnih zločinaca druge polovine 20. veka. Nema tu nikakvog legalizma.

2. Kad je DSS izašla i sa kakvim liberalnim ekonomskim programom? Kada je kritikovala Đinđića, optuživala ga je za "neoliberalizam". Kada je vladala, nijednu novu ekonomsku slobodu nije donela koju već nije doneo socijaldemokrata Đinđić.

3. U Srbiji je modernizam jednako liberalizam. U Srbiji je liberal onaj koji kamdžijom uteruje plaćanje poreza. Šta, preterujem? A Čedomilj Mijatović, je li ukidao poreze i buci-bucilio veselim zadrugarima, ili je išao s pandurima i zavodio nove poreze, po glavi, i bukvalno i preneseno? I ko ovde može da kaže da nije bio jedan od najvećih liberalnih mislilaca i političara u istoriji Srbije? Isto važi i za Hag. Ako se nekažnjeno sme pobiti 7.000 ljudi, onda je jasno da je moja tapija na auto, na stan, na kiosk za prodaju pljeskavica, samo bezvredan papir, koji nema zaštitu nikakvog ozbiljnog pravnog sistema, nego zavisi od dobre volje nekog zakulisnog moćnika. Modernistička retorika, a i gvozdena metla o kojoj katkad govori LDP, je neophodna da bismo uopšte došli do stanja u kome je Engleska bila već u vreme pojave jakobinaca. Stanja u kome se zakoni shvataju kao opšteobavezujuće norme, pravo svojine kao nešto podrazumevajuće a ne stvar dobre volje političara ili šalterdžije, a pošteni inovernik poželjniji komšija, par u školskoj klupi, drug u vojsci itd, od kradljivog sunarodnika. Tek onda će liberalizam biti blagonaklono puštanje da se društvo samo dalje razvija i da ga vode nevidljive ruke svih slobodno formiranih tržišta.

4. Slično je i sa EU. Liberal si? Pa onda moraš biti za EU, jer ona donosi slobodnije društvo, slobodniju ekonomiju, više vladavine prava, od sadašnjeg sistema u Srbiji. Ili znaš neku prečicu kako da postanemo (bar) kao SAD a usput zaobiđemo EU?

5. Jedina stranka koja ne nudi državnu "brigu za ljude", nego poziva građane da brinu i o sebi, i o svojim bližnjima, i o državi, je LDP. Gde ima više individualizma, kako u ciljevima, tako i u načinu delovanja, stilu obraćanja biračima, itd?

Anonymous said...

Svaka antizapadna ideja je u osnovi antiliberalna ideja, jer je liberalizam iskljucivo tekovina zapadne civilizacije.

Tako da dilema Kostunica ili LDP je u ovom smislu apsolutno besmislena...

O LDP-u ne mogu nista posebno da kazem dok ne budu ucestvovali u vlasti (ne racunam Cedin i Natasin angazman u DOS-u, to nije merilo), za sada su OK...Pokrecu one teme koje i ja smatram da su esencijalne za ovo drustvo. Zato su ovoliko i omrazeni u "establismentu"...

Anonymous said...

Čekaj, onaj ministar dinkić što je pretio ograničavanjem marži je najliberakniji???

Gavrilo said...

Ма упадните у клише, нек вас оптуже да сте популисти, колективисти, шта год - САМО НАПРАВИТЕ СТРАНКУ ВЕЋ ЈЕДНОМ!

Anonymous said...

ako je Dinkić libertijanac ko je onda populista.. Svi ostali? Sumnjam

Aniram said...

Na ekonomskom planu, kad se sve sabere, Mlađan Dinkić, koji je takođe utilitarijanac, je možda pokazao najviše liberalizma do sada. Ostalo su populisti.

(ha ha ha) da nije tužno kako je baš Dinkić otvorio vrata monopolistima, bilo bi smešno! oni koji plaćaju kukaju, a oni koji profitiraju ga brane. jasno ko dan.

Slaviša Tasić said...

Evo kako rečenica glasi:
"Na ekonomskom planu, kad se sve sabere, Mlađan Dinkić, koji je takođe utilitarijanac, je možda pokazao najviše liberalizma do sada."

Znači da niko nije rekao da je Dinkić liberal ili libertarijanac, nego da je do sada na ekonomskom planu pokazao više liberalizma od ostalih. To se opovrgava tako što se pronađe neko ko je imao značajnu ulogu u vlasti, i ukupno uzevši uradio više od njega na liberalizaciji.

selperedejz said...

E nasli su gde ce da sprovode predizbornu kampanju...
Ne znam da li se to meni samo cini, ali kao da se retorika LDPa malo ublazila i da sad vise paznje obracaju na "teme koje su bliske ljudima". Mozda zele da od socijaldemokrata uzmu taj neki siromasniji, a umereni deo glasaca?

Mislim da se Srbija umorila od tih izbora izmedju Prve i Druge Srbije, Istoka i Zapada, Rusije i EU. Sve je to passe...
I kako se tacno ratni zlocinci uklapaju u liberalizam. To je pitanje visoke politike, a ne prava. Jednog stiti sporazum sa Holbrukom, drugog ko zna ko i sta. A meni se hebe i za jednog i za drugog i za celu tu pricu.

Kakva je to politika koja propoveda da su gradjani Srbije toliko specijalni da im je potreban nekakav "modernizam"? Zasto bi u Srbiji "modernizam" bio jednak liberalizmu?
Oni ne pricaju cak ni o intervencijama u institucijama drustva, vec o intervencijama u glavama ljudi. Kako politicka stranka moze napraviti da "pošteni inovernik poželjniji komšija, par u školskoj klupi, drug u vojsci itd, od kradljivog sunarodnika"?
Ljudi, pa gde to jos ima?

Mislim, oni jesu liberalni, ali nisu liberali.

I u tom smislu, naravno da je problem u ponudi. Traznje ima, ali je samo delimicno zadovoljavaju sve ostale stranke, ukljucujuci cak i DSS mozda.
Ipak, ne bi bilo lose da se pre osnivanja pol. stranke objavi jedan uporedni (EU-USA-SRB) recnik politickih pojmova, pa da konacno svi vidimo sta je to neoliberalizam, a sta transnacionalni progresivizam.

selperedejz said...

Za taj uporedni recnik koji bi objasnio gde stoje LDP i ostala cudesa u Srbiji suhijem bi zlatom platio.

Culi ste verovatno za naprednjake: http://www.napredniklub.org/

Ovo pominjanje Cedomilja Mijatovica kao "najveceg liberalnog mislioca i politicara u istoriji Srbije" me podsetilo na njih.
Bas me teraju da se preslisam istoriju, a mrzi me jako.
Prvi programski cilj im je "Демократскa ревизијa Митровданског устава". (???)
A na kraju se zalazu i za "Либерализацију тржишта и системску борбу против монопола у привреди и свим другим сегментима државног живота (у здравству, просвети...)"
i "Равнотежу између слободне привреде и социјалне државе."

Sta mislite o njima?

Anonymous said...

Među osnivačima su i Маринко Вучинић i Зоран Ћирјаковић ... Znači još jedna DB ispostava koja treba da okrije sledeći politički deo spektra.

selperedejz said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Dajte ljudi - i dame - gledajte sve malo dugorocnije. Malo, ne mnogo. Kontroverze oko ratova iz 1990-ih i njihovih posledica nece uvek biti ovako zestoke. To se poceti da jenjava. To je neminovno, jer generacije novih glasaca, rodjenih u tom periodu, jednostavno ne mogu biti toliko fiksirane za taj korpus tema kao njihovi roditelji ili nesto starije generacije. Biznis, tehnologija, mediji, shoping-molovi, industrija zabave i ostala cudesa nastavice da deluju. Vasa ciljna grupa - onaj najnestrpljiviji, najambiciozniji i najzatucaniji segment malogradjanske populacije - samo ce rasti. I onaj manje histericni deo iste populacije postace otvoreniji za vase predloge. Mozda ne za sve - ali, vas ideal je ionako samo vlazni sanak, morate biti malo realniji. Oko tog plena moracete da se otimate s drugim politickim strankama (i sa izbornom apatijom, naravno), sada mozda najvise sa LDP, ali u perspektivi sve manje, zbog njihove opste izduvanosti i providnog moralizma, suvise vezanog za nasledje 1990-ih. To punjenje prosto ima svoj rok trajanja. Vi ste sada u svojim kasnim 20-im i ranim 30-im, uz nekoliko izuzetaka, ali sve kao u onoj narodnoj, "najbolje je kad se spoje mladost i iskustvo". Prema tome, buducnost je na vasoj strani. Potraznja ce samo rasti, jer je ponuda - ali, ne ona demagoska, vec konkretna, trzisna, robna, tehnoloska, medijska, itd - vec obavila i nastavlja da obavlja najveci deo posla. Dok vi blogujete, cela Mashina radi i priprema teren za vas, sto malo nepravedno previdjate. Ostaje vam samo da podsticete rast i pratite puls lokalne malogradjanstine - i to one najgore. To je vasa baza, ljudski profil s kojim cete se najlakse prepoznati i sporazumeti. Posto ce to maligno telo samo rasti, nema razloga za tolike dileme. Slobodno poslusajte Gavrila ili makar slobodnije razmisljajte u tom pravcu.

Aleksa

selperedejz said...

Eto jos reci koje bi se morale naci u tom recniku da bi svi mogli da se razumemo: malogradjanstina i MMMasina.

Anonymous said...

Славиша честитам.Коректна, сажета и врло писмена анализа.Само настави
Лепи Гаги

Lighthouse said...

Selperedejz,

1. To što je LDP prešao na neke "teme koje su bliže ljudima", ne znači da su sada manje liberali a više socijaldemokrati nego pre par meseci. S jedne strane, ne može se jahati samo na Kosovu i Hagu, jer monopoli su tema koja mnogo više tišti svakodnevni život građana. I, LDP je tu u pravu s koje god strane da gledaš na monopole. Ako si od onih koji su protiv svakog monopola, ne možeš ne pozdraviti napad LDP na Deltu. A ako si od onih koji tvrde da samo državni monopoli jesu pravi monopoli, opet isto, jer je Delta u stvari paradržavni monopol. Uz to, pristup LDP je ne da će usrećiti ljude kad dođu na vlast, nego će stvoriti uslove da svako sam rešava svoj problem. Ne da će država "brinuti o ljudima" nego da će ljudi (građani) stvarati državu po svojoj meri. Otiđi na neki predizborni skup Čedomira Jovanovića, pa se sam uveri priča li to ili ne.

2. Itekako je Srbija "specijalna" pa joj treba "modernizam". I rasprava o 1990-tim nije i ne može biti passe. Dokaz je sadržan u samo deset slova: Srebrenica! A zašto je u Srbiji modernizam jednako liberalizam? Zato što je u Srbiji tradicionalizam jednako tribalizam.

3. Pitaš: Kako politicka stranka moze napraviti da "pošteni inovernik [bude] poželjniji komšija, par u školskoj klupi, drug u vojsci itd, od kradljivog sunarodnika"? Može. Tako što će, najkasnije onda kad dođe na vlast, tretirati sve građane, sve privrednike i sve poreske obveznike jednako, hapsiti zločince (a one najteže, ratne, hapsiti najrevnosnije), depolitizovati i sekularizovati vojsku, policiju i državne ustanove, činiti simbolične gestove koji podstiču svest o jednakosti građana pred zakonom i jednakom "pravu vlasništva" nad državom. Primeri? Širak se srdačno izljubio sa svim fudbalerima (prvacima sveta 1998) bez obzira na rasu i veru, dok Milošević nikad ništa nije čestitao Moniki Seleš (kao da nije, tada, bila državljanka Srbije). Sve susedne države su izručile sve svoje optuženike Hagu, samo Srbija još nije, čak četvoricu, od kojih su dvojica među najvažnijim. I oni koji su otišli u Hag, otišli su po crvenom tepihu koji je prostrla vlada, dok ih je premijer primao kao da su zaslužni građani, a jedan ministar im poklanjao automobile. Umesto da odu pognute glave, s lisicama na rukama, u najmanju ruku ispraćeni sumnjičavim pogledom onih koji su vlast. Đelić je bio na otvaranju i "Interexa" i "Delta Citija", ali je samo za drugi rekao da je "državni projekat Srbije". Kad sitni kioskdžija ne zatvori radnju u vreme kad je dužan po zakonu, plati debelu kaznu, a kad to ne uradi Mišković, nikom ništa. Nego nadrlja inspektor koji je bio prerevnostan. Kad bi se vlast ponašala shodno ozbiljnosti situacije po pitanju Srebrenice, i običan građanin bi u svojoj glavi brže prelomio, i shvatio stravičnu istinu ...

4. Za Čedomilja Mijatovića nisam rekao da je najveći, već jedan od najvećih liberalnih mislilaca i političara u istoriji Srbije. Nije ih bilo mnogo, još manje čistih liberala. U takvoj konkurenciji, Č.M. sija kao retko koja zvezda. Uzgred, i Dinkić sija unutar sadašnje vlade, ali samo unutar nje!

Anonymous said...

LIGHTHOUSE: >>... Ako se nekažnjeno sme pobiti 7.000 ljudi, onda je jasno da je moja tapija na auto, na stan, na kiosk za prodaju pljeskavica, samo bezvredan papir, koji nema zaštitu nikakvog ozbiljnog pravnog sistema, <<

I to je razlog zasto se zanimas za Srebrenicu? Brinu te garancije za auto i kiosk s pljeskavicama? Da su te garancije vec tu (mada, koliko su bas tvoje tapije zaista ugrozene? Ili vecine ljudi?), pricao bi isto? Ne bi mogao da spavas zbog Srebrenice? Budi iskren.

Taj vas moralizam je toliko providan, da je to prosto odvratno. Cist malogradjanski bofl, original.


LIGHTHOUSE: >> Uz to, pristup LDP je ne da će usrećiti ljude kad dođu na vlast, nego će stvoriti uslove da svako sam rešava svoj problem. Ne da će država "brinuti o ljudima" nego da će ljudi (građani) stvarati državu po svojoj meri. <<

Moj problem je svaka vlast, kao i svi koji veruju u vlast (kome je potrebna vlast? Slobodnim i autonomnim ljudima? Ili nekom drugom mentalitetu? Mozda onom pasivnom i slugeranjskom? "Slobodnomislecim" intelektualcima?). Tu spada i LDP. Kako mi LDP moze pomoci u resavanju tog problema? Da li biste bili spremni da nestanete, da bismo nekako resili taj problem?

Treba izaci u susret potrebama svih gradjana, nikoga ne treba zapostavljati.

Usput, drzava koju stvaraju sami gradjani, "po svojoj meri", moze biti samo hipi komuna. A to nije drzava. I zasto bi se ljudi koji su toliko slobodni da sve mogu da udesavaju "po svojoj meri" bavili stvaranjem i odrzavanjem necega sto se zove "drzava"? Zar ne bi imali pametnija i zanimljivija posla? Slobodni ljudi, a ovamo - Vlast. Pa kako to? Neka "dobra vlast"? Ali, to je isto sto i san o pravednom i mudrom Kralju. To je taj nivo. Vlast kao puki "servis gradjana"? To razdvajanje Vlasti od Moci i Prinude jos nije uspelo nikome, a nece ni vama, jer, kao i ostali adepti Vlasti, to i ne pokusavate. Samo pricate price. Mada ocigledno vise ne znate sta pricate.

Ipak, ova argumentacija za Srebrenicu ti je najbolja. To sto malogradjanski um moze da premosti, ne bi mogao ni Tesla.

Aleksa

Lighthouse said...

Aleksa,

Naravno da ima i važnijih razloga zašto sam za raščišćavanje nasleđa Srebrenice, od garancija za svoj auto, stan ili kiosk za prodaju pljeskavica. Ali ovo je blog Tržišno rešenje i pre svega se bavi ekonomskim slobodama. Ja ne želim ovde previše da trolujem. Zato pokušavam da objasnim kako je naivno, ili baš, kako ti meni spočitavaš, "malograđanski", verovati ili praviti se da je liberalni ekonomski poredak sa poštovanjem prava svojine itd. moguć a da naredbodavac ubistva više od 7.000 ljudi prilično komotno živi među nama, da ga vlast štiti a nemali deo naroda smatra herojem i zdušno navija za njega. Ali, moralno zgražanje je jedno, a ono što očekujem od države je ne samo to nego i nešto više. Od države očekujem da ponovo uspostavi pravni poredak, tako što će dotičnog uhapsiti i predati našem sudu u Hagu. Eto baš drsko kažem "našem sudu", jer je on kao i svaki domaći sud, sve dok ga UN ne ukinu ili dok Srbija ne istupi iz UN. I ne samo njega, nego i sve koji su mu pomagali u skrivanju, pa makar danas sedeli i u premijerskoj stolici. Ako, treba, i one koji su pomagali onima koji su pomagali, i tako do onog kolena do koga je potrebno da bi se uspostavio poredak vladavine prava.

Kome je problem svaka vlast, vlast kao takva, ne treba da se bavi stranačkom politikom, nego neka osnuje i razvija vaninstitucionalni anarhistički (bilo "anarho-sindikalistički" bilo "anarho-kapitalistički") pokret. A za one koji misle da je nekakva država i nekakva vlast neophodna, i da će to uvek biti, problem je kako da učine vlast manje moćnom, a efikasnijom u onom ograničenom domenu u kome ona ima svoju svrhu. Kako da od gospodara, ili dadilje, svedu državu na noćnog čuvara. Tako ja vidim ulogu liberalnih političara. Ti bi,izgleda, hteo da hvalimo more anarhije, na rečima, usput pljujući po "nedoslednim" i "licemernim" liberalima, a u praksi da se "držimo kraja", tj. moćnih državotvornih "domaćina" i njihovih tajnih službi. LDP hoće državu svedenu na, ali i bolje osposobljenu za, manji broj funkcija nego što to ima ova naša današnja. Zato je u našim uslovima, koliko god tu bilo i primesa drugih ideologija i politika, LDP ta liberalna opcija. Za svakog kome je sloboda pojedinca, kao vrednost koju politika treba da štiti i promoviše, na prvom mestu, za svakog ko hoće kontrolisanu a efikasnu savremenu državu, za svakog ko hoće da Srbija bar ne bude iza drugih kad već ne može da bude ispred, za svakog kome je dosta plemenskog blatišta i koji bi da iz sebe izvuče najviše i najbolje i shodno tome ima položaj u društvu, LDP i Čedomir Jovanović su prava opcija. Sve ostalo nas, manje ili više, vuče unazad. Sorry, ovde je bilo malo propagande, ali zašto da ne, kad je tema već pokrenuta i anti-propaganda već sto puta izrečena.

Anonymous said...

Ubedi me u dve reci.

Dobar si ti partijski vojnik, gutas sve redom, bez gundjanja. Samo sam hteo da ti pokazem koliko je tanko to sto pricas. Ne mislim da je anarhija pred vratima (za anarho-sindikalizam-ili-kapitalizam, koje spominjes, iskreno se nadam da nisu), iako bih naravno voleo da nam nesto kao "vlast" nikada nije ni palo na pamet. Ali, stvarnost je malo slozenija, a klopka u koju smo se uvalili malo dublja, da bismo s time izasli na kraj uz pomoc neke teoretske (a la TR) ili partijske demagogije, kao sto je vasa. Ali i bilo koja druga. Nikada necemo izabrati "one prave". Na presto nikada nece doci pravedni i mudri kralj. Drzava nikada nece postati samo brizni cuvar svoje vredne i preduzimljive dece. Nema mira tamo gde imas vlast, robu, gomilanje, "trziste", "interes", "progres", posebno tako opsesivno naglasene. Jednostavno ne ide jedno s drugim. Imas samo ono ko kod Hercoga, "Svaki covek za sebe i Bog protiv svih". To je s tim paketom tako. Znaci, lansirajmo taj paket u orbitu, ne gubimo vreme na njegovo prepakivanje.

U osnovi slicnu stvar prica i TR, makar u Tasicevoj interpretaciji:

>>Liberalizam ima skromne zahteve -- ostaviti ljude, takve kakvi su, na miru. Pustiti ih da rade, a država neka se bavi redom i mirom. U liberalizmu država ne pokušava da menja, da edukuje, da vodi društvo negde.<<

Ta malogradjanska vlasnicko-preduzetnicka idila takodje pociva na snevanom razdvajanju Vlasti od Moci, Prinude i Nasilja, posebno onih najkrupnijih igraca (interesa), kao i tvoja prica o drzavi koju gradjani sami stvaraju, "po svojoj meri". To nisu identicne vizije, ali su jednako plitke i naivne.

Sto se vas tice, dobro ste naciljali svoje musterije, to telo ce jos malo rasti, ali tu prosto postoje neke granice. Tesko cete ubediti iole veci broj ljudi da ste bas vi resenje za osvezenje, kad ste slika i prilika svega onoga protiv cega drechite: korupcije, samovolje, nepotizma, nasilnistva, kriminala i licemerstva, pocevsi od stranackih prvaka. Najzad, taj vas histericni elitizam prosto odbija previse ljudi, sto jedna stranka koja cilja na vlast ili znacajan uticaj na vlast nikako ne bi smela sebi da dopusti. Ali, sahranice vas ono prvo. Nece biti cak ni preterano zanimljivo gledati sve te "slobodnomislece intelektualce", bivse ljute alternativce i pankere, koji su pozurili da vas podrze, kako se vade, kad taj vas mehuric uskoro pukne.

Nema mesta ni za logiku manjeg zla. Tako samo ostajemo u domenu zla. Najzad, jedini matetmaticki siguran nacin da "sprecimo da vlast dodju oni najgori" jeste da sprecimo da na vlast dodje bilo ko. To je perspektiva ili kultura - "sistem vrednosti" - koju vredi shiriti. Ako nista drugo, makar je zdravije, kao stav, bez obzira na shanse. Ko sebe stalno vidi u sendvichu izmedju Chede i Ratka (Zapada i Istoka, Amerike i S. Koreje, itd.), taj se opasno ogranicio, a da ga niko nije tukao po ushima. Ali, ni to sa shansama nije gotova stvar, daleko do toga. Osim kada je rec o vashim shansama. Jos malo i gotovo.

Aleksa

Anonymous said...

"Samo je pitanje da li je bolji kandidat za to Kostunica/Nikoliceva politika nastavljanja Milosevicevog zavestanja, antizapadnjastva i saveznistva sa Rusijom, ili Jovanovicevo "evropejstvo". Uz sve doktrinarne rezerve koje prema radiklalno-prosvetiteljskoj retorici LDP-a delim sa Slavisom, ja mislim da je Jovanoviceva paradigma bolji kandidat za tu ulogu od Kostunica/Nikoliceve "

A gde je demokratska stranka u ovoj tvojoj analizi? nemoguce da si zaboravio stranku koja je od 2000. najvise uradila na liberalizaciji srbije (pored nekih dinkicevih poteza, kao sto su reforma bankarskog i sektora osiguranja)

Anonymous said...

Sto se Cede tice, secam se vanrednog stanja kada je carina na jaja podignuta sa 1 dinar po kilogramu na 1 dinar po komadu (otprilike je udesetostrucena). Trebalo je oduziti se jednom od nosaca kovcega i Cedinom velikom prijatelju.

Tako Lighthouse, nemoj sa tim pricama o Cedi liberalu, molim te. O Baticevom, Koracevom i Micickinom liberalizmu ne bih da trosim reci. Baticevi ljudi su vodili Geneks do pre par meseci i sprecavali privatizaciju...

Ivan Jankovic said...

Demokratska stranka ce morati da odluci na koju ce stranu. Posto su u medjuvremenu Loncar i Samardzic rekli da nema nista o SAP ako posalju misiju na Kosovo i priznaju ga (a hoce) manevarski prostor Ds nije bas veliki. Ako ostane u toj koaliciji bice deo Kostunica/Nikloic bloka, ako izadje pridruzice se "modernizatorima". Jednostavno. U ovom trenutku DS nije nigde. Pokusava da radi ono sto je Kostunica radio dugo vremena - da glumi trecu poziciju.

Lighthouse said...

Malo ko se rodio kao liberal. Pa ni Čeda. Od osnivanja LDP, i priključenja jednog broja liberalnih ekonomista, kao i ujedinjenja sa GSS (koji je kao stranka bio većinski liberalno opredeljen i član ELDR i LI), ta stranka vodi politiku prilagođenu zahtevima i okolnostima vremena u kome živimo, a ne robuje svakom pojedinom (dobrom ili lošem) potezu koji je, u sasvim drugačija vremena, vukao Zoran Đinđić. Ukratko, Đinđić je inspiracija a ne biblija LDP.

Sad malo o DS. Da, tačno, priznaću, DS je za liberalizaciju u Srbiji posle 2000. uradila puno toga. Najviše u Đinđićevo vreme, ali ponešto i posle toga. Iako je u DS malo liberala, a Đinđić to svakako nije bio. Ali, on je zatekao takav sistem u kome je svaka modernizatorska reforma, ma je sprovodio socijaldemokrata, demohrišćanin ili liberal, vodila liberalizaciji ili bar unormaljivanju. Npr. poreski sistem. Poreski sistem koji je uveo Đelić je bio korak napred ka liberalnim idealima, iako sam sistem uopšte nije liberalan. Jer pre uopšte nije ni bilo poreza u pravom smislu reči, tj. opšteobavezujućih normi koliko ko ima da dâ državi i dosta. Prvo se država morala naučiti da živi od poreza koji ubere, a obveznici da je to nešto što ipak mora da se plaća, da bismo uopšte došli u situaciju da raspravljamo kakvi su porezi bolji i koliko visoki treba da budu. Ukratko, da bi uopšte imalo smisla da se delimo na liberale i intervencioniste, trebalo je prvo da se bar elementarno modernizujemo. Bilo je i drugih dobrih poteza. Ali i nekih vrlo loših (od samog početka), kao što je uredba o uvozu naftnih derivata. Čak i ako bih priznao da je bila nužna tada, zakratko, morala je biti ukinuta posle par meseci, kad je naftna mafija, zbog čijeg je suzbijanja uredba i uvedena, potisnuta, ili morala biti potisnuta boljom carinskom službom.

Ali, DS više ne sledi put. Danas nije svaka (pa i najsocijalističkija) reforma automatski i liberalna reforma, kao što je to bilo 2001. A Tadić kaže da ga više ne interesuju dobitnici tranzicije (pazi, on pod tim terminom ne podrazumeva tajkune iz Miloševićevog doba, nego srednju klasu nastalu posle 5. oktobra) nego baš njeni gubitnici. Pa još uz to tim gubitnicima ne kaže, kao Đinđić, "uči da bi našla novi posao, kao što se šminkaš da te muž ne bi ostavio zbog neke mlađe", nego im preko Bože Đelića nudi iluzije i obmane, poput konkursa za najbolji biznis plan, poput antiglobalizma uvijenog u oblandu antinatoizma, poput populističkog budžeta, itd. A uz to sve ide i zabrana rada svim taksistima preko od vlasti samovoljno procenjenog/određenog broja. Ne, tako se siromaštvo ne suzbija. Jer je ono uvek uzrokovano manjkom a ne viškom ekonomskih sloboda. Ako je Đinđić bio najbolji mogući izdanak socijaldemokratije (ja sam to zvao "treći i po put"), onda su Tadić i Đelić loši izdanci, koji uz to sve više koketiraju s nacionalizmom, koji neće da brane slobodu (zato, između ostalog pristaju da se ne ide u NATO) i koji sve više dele prazne reči umesto (kakvih-takvih) konkretnih poklona mama-države. To je opasna nizbrdica, a u DS nema snaga koje bi mogle zaustaviti to smandrljavanje. Naprotiv, ako se ti kolektivisti uopšte nekako dele, onda je to na one koji bi još jače pogurali kola nizbrdo u pravcu Vojislava Koštunice i njegove Crne ruke, i na one koji bi kola takođe gurali nizbrdo, ali u pravcu Majkla Mura.

A LDP je baš zato toliko jedinstvena, toliko komentarisana, i toliko napdana, jer nudi alternativu za oba kod nas prisutna oblika kolektivizma - i za nacionalizam i za socijalizam.

Anonymous said...

"Sto se Cede tice, secam se vanrednog stanja kada je carina na jaja podignuta sa 1 dinar po kilogramu na 1 dinar po komadu (otprilike je udesetostrucena). Trebalo je oduziti se jednom od nosaca kovcega i Cedinom velikom prijatelju."

Ne znam za ovaj slucaj ali znam za neke druge slicne. To u sustini pokazuje da Ceda nije krenuo da napada Miskovica zbog monopola vec zbog toga sto Misko nije hteo da finansira Cedu. Mislim da je to klristalno jasno, ali ajde da to ostavimo po strani, za mene to nije neki greh...

Pricao sam ovih dana sa par ljudi i slusao razne razgovore na temu izbora i moram da zapazim da je jedan od najvecih problema (a mozda i najveci) LDPa sam Ceda tj. njegov jako negativan imidz. Samo da pomenem par stvari:
-tesne veze sa mnogim ljudima iz zemunskog klana
-bliska povezanost sa nekim tajkunima
-mogucnost da je (bivsi?) narkoman (ovo sam jako cesto cuo)
-bahatost i arogancija pokazane za vreme dok je bio predsednik dosa (npr izgradnja pesackog prelaza samo za njega)

Slaviša Tasić said...

Lighthouse, za mene je još jedna enigma i zašto Srbija nema bolje liberale. Ako zanemarimo doktrinarne rasprave i uzmemo da postoji zajednička liberalno-modernizatorska snaga u Srbiji, nije mi jasno kako je moguće da je Čeda Jovanović najbolje sa čim je da snaga do sada izašla.

Prvo, mislim da je i vama jasno da je mnogima u Srbiji teško da glasaju za Čedu Jovanovića iz dobro poznatih razloga. I to bez ikakvih spekulacija, samo na osnovu onoga što je poznato i što je sam priznao, da ne ponavljam opšta mesta.

Drugo, imamo paradoks da je lider stranke koja cilja društvenu elitu neko ko se po intelektualnim kvalitetima ili radnoj biografiji jedva kvalifikuje za tu elitu. Recimo, Šešelj je verovatno najobrazovaniji nacionalista u zemlji, sa nekakvom antikomunističkom biografijom i nije čudo da mu se njegovi dive do imbecilnosti. Kod LDP-a je to jako teško. A empirijski proverena činjenica je da je glasačima jako bitna ličnost, ideologija po sebi ne dobija izbore.

LDP ideologija kao takva očigledno ima neki prolaz i to može samo da raste. Ali da sam član LDP-a, ozbiljno bi razmišljao o smeni i postavljanju neke moralno i intelektualno kredibilne ličnosti na čelo stranke.

Anonymous said...

Slavisa, odlican comment. Hteo sam da napisem jos par stvari, ali si me pretekao...

Lighthouse said...

Slaviša,

Ne, baš naprotiv. Još jedan mudroslov među tolikim brojem istih u stranci, pa još na mestu predsednika LDP, to bi bio odličan recept da LDP spadne na nivo na kome je bio Građanski savez Srbije - oko 1%. Da ih svi tapšu po ramenu - vi ste divni, vi ste savest i pamet ove zemlje, samo šteta što ste toliko mali da ne mogu da glasam za vas, nego, baš nekako u vreme kad dođu izbori, idem lepo kod moje mame, DS. Koja će, posle izbora, da me nagradi dobrom sinekurom.

Ne, toga nema u LDP, zahvaljujući pre svega energiji i drskosti koju je uneo Čeda. Metaforički, sve one što su trčkarali od žurke do žurke civilnog društva i hvalisali se kako su hrabri, slobodoumni i tako dalje, uhvatio je za gušu i rekao: ako si stvarno takav, onda ćeš tog i tog datuma glasati za nas, i ne samo to, nego ćeš to javno reći, i to ne samo između izbora nego i pred same izbore. Ako nećeš, onda se stidi, i gubi se! Stidi se Ćuruvije, Zorana i svih onih bezimenih koje je sistem protiv koga se borimo poslao u smrt ili im upropastio život! Stidi se Vukovara, Sarajeva, Dubrovnika, Srebrenice. Stidi se kao da si ih ti sam rušio, jer ako ostavljaš na miru one koju su ih ubili/srušili, tiih ubijaš/rušiš po drugi put.

Radikali gledaju u Šešelja kao u boga jer mu u SRS niko nije ni prići po obrazovanju. Na primer, u prvoj opštinskoj radikalskoj vrhuški u Zemunu, 1996, manje od polovine (odbornika i drugih funkcionera) je imalo završena puna 4 razreda bilo kakve srednje škole.

A šta bi LDP-u doneo još jedan doktor nauka, sa zavidnom "radnom biografijom"? Čeda ima baš onakvu biografiju kakva je lideru LDP neophodna, da bi se stranka mogla nadati da će ostvariti ambiciozne ciljeve koje je postavila. Uhapsio je Miloševića i to je najbolji dokaz da bi mogao uhapsiti i Mladića. A onaj ko je napisao dobru knjigu o 1990-tim, napisaće još jednu. I kakav će biti rezultat, što je u politici jedino važno?

Svaka laž o LDP u tabloidima ima suprotno dejstvo, često malo odloženo, ali utoliko jače. Zato, samo neka pišu, a rok trajanja tim crnim bajkama će biti taman onoliki koliko su trajale bajke o preko 50 zarobljenih NATO pilota tokom bombardovanja, od kojih jedan, crnac, sav ispečen, eno leži na VMA u nekakvoj mreži. Šta bi s tim mučenikom? I sa ostalih 50-tak. A?

Istina, think tankova i dobrih savetnika, koji pomažu u kreiranju vizije i strategije, nikad dosta. Nemoj misliti da ljudi koji kreiraju politiku LDP ne čitaju sve živo, uključujući i TR i Katalaksiju.

Slaviša Tasić said...

Ne znam, čini mi se očiglednim da više pristalica ima ideologija LDP-a nego LDP stranka. A kad je to slučaj, znači da je problem u stranci.

Evo jednog načina da to izračunate. Pogledajte u anketama koliko ljudi podržava hapšenje Mladića, ulazak u EU i ratosiljanje Kosova. Onda pogledajte koliko ljudi glasa za Jovanovića na predstojećim izborima. Ako je prvi broj veći od drugog (a ja mislim da je rezultat negde 15% prema 3%), onda imate problem sa ličnošću, a ne sa ideologijom. Uglavnom, posle predsedničkih izbora imaćete o čemu da razmišljate, ako nećete da završite kao SPO.

Lighthouse said...

Slaviša,

Potpuno se slažem da je jako bitno pratiti odnos broja ljudi koji podržavaju ideje/ideologiju neke stranke i broja birača koji za nju stvarno glasaju. Taj odnos je uvek u korist ideja, jer nikad nijedna stranka ne može pokupiti sve svoje pristalice. A pogotovo ako je osnovana pre dve godine, ako se suočava s tako stravičnom anti-propagandom, tj. ako ide sama protiv svih, a protiv sebe ima sve moćnike sveta.

Koliko će taj odnos iznositi, videćemo 20. januara, ali ono što je bitno da se teži asimptotskom približavanju broja birača broju pristalica. I naravno, da se prati, koristi pa i uvećeva broj pristalica, tj. da se širi baza pristalica svojih ideja. Spor s Deltom je bio upravo u toj funkciji, jer ne moraš biti osetljiv prema tuđoj sudbini, ali sam vidiš koliko svako jutro plaćaš mleko i druge namirnice i jasno ti je da to baš ne mora biti tako.

Problem SPO-a je bio što nije shvatio da ima granica njegovom rastu, pa je, da bi i dalje rastao, postao krajnje nedosledan (ušao u vladu) i onda izgubio sve, da bi posle čak nešto malo i povratio, pa opet izgubio zbog prevelikog vezivanja za vlast. Da je Vuk s Dinkićem maja 2006. izašao zajedno iz Vlade, možda bi SPO danas i dalje bio parlamentarna stranka.

Gavrilo said...

"Slobodno poslusajte Gavrila ili makar slobodnije razmisljajte u tom pravcu." - Иако је ово изречено тоном који очајнички покушава да буде саркастичан, стварно, децо моја драга, послушајте мој савет - не само онај да "ако желите побједити не смијете изгубити", него стварно, али стварно - НАПРАВИТЕ СТРАНКУ!

Anonymous said...

Na zalost, Dinkic nije izasao iz vlade u maju, nego tek u oktobru... Ali, to i nije njih srozalo, nego ulazak u Vladu 2004. godine. Trebali su da idu na ponavljanje izbora. Njihovo zrtvovanje da udju u Vladu sa socijalistima su njihovi biraci protumacili kao zelju za vlascu i od toga se verovatno nece nikada oporaviti (kao sto ni Vuku necemo nikada zaboraviti da je bio u vlasti za vreme bombardovanja).

Nego, Lighthouse, mene zanima jedna druga stvar. Zasto je tacno DOBRO to sto predsednik poslanicke grupe hapsi Milosevica, a LOSE to sto se ministar policije vidja sa najtrazenijim beguncem nakon njegove predaje, koji je inace posle osudjen na 40 godina robije?

Pitam zato sto je LDP napravio veliku scenu oko toga sto se Jocic video sa Legijom i time prekrsio Zakon o krivicnom postupku, a u isto vreme ne vidi nista lose u Cedinom "hapsenju" Milosevica.

Da se razumemo, ja licno mislim da Cedi treba da budemo zahvalni zbog toga, ali ne vidim nista lose ni u tome sto se Jocic video sa Legijom, narocito zato sto je ocigledno da Legija nije imao nikakve koristi od toga.

Meni jako smeta cela ta histericnost sa kojom LDP nastupa. Bukvalno nijednom nisam cula da su pohvalili bilo koji potez vlasti. Meni to smeta, jer mi ukazuje na ostrascenost i nerealnost. A ne zelim na vlasti gomilu ostrascenih, histericnih i nerealnih ljudi. Narocito zato sto znam da su, dok su bili na vlasti, pristajali na raznorazne kompromise sa raznoraznim ljudima, a sad su, odjednom, beskompromisni borci za bolju Srbiju.

Meni je zao sto je tako. Volela bih da im verujem, ali, za sada, ne mogu.

A tek dvojni moral.... Zamislite kolika bi se frka digla kada bi neko na Veljinom mitingu pevao "Spasi Srbiju i ubij se, Cedo". A kada se to peva Kostunici na mitingu LDP-a, niko to ni ne spomene. Cak ni Kostunica.

Lighthouse said...

Pa sad, možda se nisam najbolje izrazio. Nije Čeda bukvalno došao kod Slobe i rekao mu uhapšeni ste, vaša prava su ta i ta i stavio mu lisice na ruke. Nego ga je nagovorio da se preda. U situaciji u kojoj je bilo malo policijaca koji bi se angažovali na bilo čijoj strani (velika većina, tada, niti bi da hapsi niti da se suprotstavi akciji hapšenja), situaciji u kojoj bi došlo do nepotrebnog krvoprolića (procena je bila da bilo tridesetak mrtvih) i u situaciji u kojoj je malo institucija države (ako ijedna) radilo iole kako treba.

A posle je Čeda vrlo detaljno opisao kako je protekao taj dan, i to tako da nijedan drugi akter nije porekao tačnost Čedinog opisa, dok je Jočić prvo krio, a onda lagao o sadržaju svog razgovora s Legijom. Uostalom, u leto 2004. više ta vrsta ličnog angažmana nije bila neophodna, pa ni poželjna, jer su institucije ipak malo bolje radile nego krajem marta 2001.

Napokon, ne mogu se izjednačiti Jočić i Čeda. Dok je Čeda bio u vlasti, nekoliko haških optuženika (Milošević, Banović, Šljivančanin) su uhapšeni i izručeni Hagu. Jočić za duži period, i u boljim uslovima i uz bolju opremljenost i stabilniju situaciju, nije uhapsio nijednog. Znači da ih krije. I on i njegov šef Koštunica. Neko će mi prigovoriti - a Tolimir? Dobro, nije uhapsio nijednog zvanično, neke je u gepeku prevezao preko Drine da ih Dodikova policija uhapsi. Znači da im pruža moralnu podršku, da ih traži a moli boga da ih ne nađe. Znači, takođe, da hoće da kaže - hapšenje haških optuženika je prljav posao koji bi da izbegnem, da ga uvalim nekom drugom. Da je policijac na svom mestu, otimao bi, varao, krao i tukao se s policijama RS i Crne Gore samo da baš on - a ne oni - uhapsi tako teško optužene begunce.

A što se Vojinih mitinga tiče, da, tačno, nije se nikad pevalo "Spasi Srbiju i ubij se Čedo". Ali se, na primer u noći 13-14. januara 2007, pevalo o Čedi narkomanu, a Voja, Velja, Matija, Sanda i ostali "narodnjaci" su cupkali u ritmu i pljeskali od sreće. Za Koštunicu i njegove portparole, to je bio izraz umetničke slobode.

Andrej Stanimirović said...

Gavrilo: Možda bi za razmišljanje o "pravljenju" političke stranke bilo korisno proučiti evoluciju američke Libertarijanske partije. Ukratko, počela je kao malo društvo sa jasnim teorijskim i ideološkim profilom i radikalnim reformskim programom, a tokom vremena klizila ka kolektivizmu.
Izgleda da "politička stranka" nije vrsta organizacije koja može da dosledno i postojano sprovodi libertarijanski program.