Pages

13 January 2008

Oštra olovka i izbegavanje istine

Božidar Đelić kaže da je naoštrio olovku da potpiše SAA. U razgovoru sa poljoprivrednicima iz Lebana je rekao i da pridruživanje Evropskoj uniji "otvara tržište" za naše proizvode. To se često čuje, ali prosto nije tačno. Tržište EU je otvoreno za proizvode iz Srbije još od 2000. godine, kada nam je EU odobrila autonomne trgovinske povlastice.

Mene zaista čudi da Radikali nisu ukazali na to da bi potpisivanje SAA značilo otvaranje srpskog tržišta i "uništavanje domaće proizvodnje". Ne znam kako to da tumačim - da li nemaju pojma o čemu se radi, ili znaju o čemu se radi, ali ne misle da bi na tome mogli da profitiraju.

Pretpostavljam da se radi o ovom prvom. Samo se nadam da neki Radikal ne čita ovaj blog.

8 comments:

Anonymous said...

u pravu si, nemaju pojma o cemu se radi.

Anonymous said...

pa ako se nadas da ne citaju, sto si ovo napisao? nisi odoleo da nam pokazes kako si pametan ili....?

Anonymous said...

je pristalica radikla, u sta sumnjam.

dobro, i sujeta je za ljude...

i meni se cesto desava da hocu da pokazem kako sam pametan :)

Anonymous said...

ali ne ispadne uvek sve kako treba :)

Marko Paunović said...

Tesko da je dokaz moje sujete to sto sam ukazao na nesto sto postoji vec 7 godina i sto zna svako ko se iole time bavi. Time nisam demonstrirao pamet nego zaista elementarnu informisanost.

Dve su moguce poente mog posta.

Jedna - imamo najvecu stranku koja NEMA NI BLAGU PREDSTAVU o tome sta se desava i ne zna da Srbija ima slobodan izvoz u EU vec sedam godina, kao ni da je poenta SAA-a ukidanje nasih carina prema robi iz EU. To bi bilo vise nego strasno, mada ne i nemoguce.

Druga poenta bi bila optimisticka - Radikali ne veruju da karicevskom taktikom mogu nesto da postignu, odnosno da percipiraju da im se protekcionizam ne bi politicki isplatio.

Srđan Stanković said...

Ne znam da li je neko primetio jednu vrlo interesantnu izjavu Tomislava Nikolića koju je izrekao pre dva-tri dana na jednom predizbornom skupu, prema izveštaču RTS-a Nikolić je rekao da bi on kao predsednik (parafraziram): "Vodio Srbiju i ka Evropskoj uniji i ka Rusiji". Ako je ovo tačno izgleda da će Sporazum sa EU ipak biti potpisan. Nikolić, kao stari populista, zna kada treba podilaziti biračima koji su ipak u ogromnoj većini za ulazak u EU. Radikali imaju neverovatnu soposbnost prilagođavanja i zato opstaju, dok DSS tera sebe na đubrište istorije.
Inače, DSS-ovi političari pričaju kako nama EU i ne treba, sarađivaćemo sa Rusijom, Kinom, Indijom. Srbija je, koliko znam, jedina zemlja van ZND koja ima ugovor o bescarinskoj trgovini sa Rusijom, pa nisam primetio da smo se nešto "razbili" od izvoza u Rusiju.

Anonymous said...

Naravno da bi to bilo vise nego stetno ali ovima nije bitno sta je stetno po drzavu nego da li je neko radikal..

Anonymous said...

nemas sta da se plasis radikala, njihova misljenja su i onako retardirano naklonjena