Pages

01 January 2008

Moral i politika

Kao neku vrstu novogodišnje čestitike svojim čitaocima, časopis Nova sprska politička misao na svom sajtu objavljuje baner sledeće sadržine: "ko hoće moral u politici, neka ide u NSPM", sa potpisom "Prijatelji NSPM". Zainteresovan da vidim koji su to "prijatelji" koji tako velikodušno hvale objektivnost i moralnost NSPM, kliknem na link, kad imam šta i videti: reč je o pet donatora časopisa koji se tu reklamiraju, od kojih su tu dva ministarstva Vlade Srbije, a treće državna firma Telekom Srbije. Ima još i dve privatne firme, što je za ovu priču manje zanimljivo.

Dakle, NSPM tvrdi da je on bastion morala u politici, a garancija za to je činjenica da ih hvale Vlada Srbije i državni Telekom, koji ih uzgred i finansiraju. Ili se hoće sugerisati kako političari, u već poznatom Đinđićevom stilu tvrde da je politika amoralna stvar, a ko hoće moral u politici, taj će ga naći kod nezavisnih analitičara koje mi finansiramo. Mi se bavimo pragmom, a Đorđe i Sloba su tu za pitanja morala, a da su oni pravi garantuje činjenica da ih mi plaćamo. Ili ih plaćamo zato što su pravi (moralni). Ko će ga znati...

Da se razumemo, ne mislim ja da oni (NSPM) podražavaju Koštunicu i mrze Zapad (samo?) zato što ih Vlada plaća da to rade, već je pre obrnuto: ovi ih plaćaju zato što su im od koristi, takvi kakvi jesu i kakvi bi verovatno bili i bez državnih para. Problem je u nečem drugom - ovde imamo slučaj nečeg što se obično zove konflikt interesa. Neukusno je pozivati se kao na dokaz svoje objektivnosti činjenicu da dobijaš pare od Vlade koju non-stop u svom časopisu hvališ, a napadaš njene protivnike. Ja mogu da shvatim da zbog svoje etatističke ideologije oni ne smatraju da je dobijanje para od Vlade problem, ali ne mogu da vidim kako činjenica dobijanja para od Vlade popravlja njihovu objektivnost u donošenju sudova o toj Vladi. Zamislite kad bismo mi dobili pare od Miškovića, pisali to što smo pisali protiv antimonopolske politike i njene primene na Deltu (ovde ili ovde) i nekompetencije Komisije za zaštitu konkurencije i Saveta za borbu protiv korupcije, a onda stavili reklamu "ko hoće kompetentnu analizu ekonomskih pitanja, nek čita TR", u potpisu "Delta". U čemu je razlika, osim činjenice da je u ovom slučaju reč o državnim institucijama, a u našem hipotetičkom o privatnoj firmi?

8 comments:

Anonymous said...

znaci tako, vas finansira delta a vi to ne objavljujete kako biste u ocima javnosti ostali nekompromitovani i "nezavisni".

Odavno sam ja sumnjao u tako nesto, a sad ste se sami otkrili...

Anonymous said...

To im stoji vec dugo. Ja sam mislio da je takav nacin finansiranja "korisnih" institucija preuzet sa zapada.
Da se, gospodine Jankovicu, ne zalazete za kolektivno kaznjavanje Srbije mozda bi i Katalaksija bila finansirana na slican nacin.

Ivan Jankovic said...

Nije problem (samo) to sto njih finansira Vlada, vec sto oni to uzimaju kao dokaz svoje moralnosti.

Katalaksija ima politiku odbijanja bilo kakvih para od vlade. Kolektivno kaznjavanje Srbije? Gde ste to nasli?

Anonymous said...

"Da se, gospodine Jankovicu, ne zalazete za kolektivno kaznjavanje Srbije mozda bi i Katalaksija bila finansirana na slican nacin."


znaci blog se finansira od strane milosevicevih tajkuna i sa zapada, a katalaksija ne. Ne razumem zasto?

Anonymous said...

Ceda verovatno jeste narkoman i propali student ali je u pravu kad kaze da Miskovic pomaze otcepljenje kosova kako bi dobio privilegovan status na zapadu. Jedan od nacina je i finansiranje onih u srbiji koji su za nezavisnost kosova a protiv drzavne politike.

Slaviša Tasić said...

Da ne bude zabune, NIKO ne finansira ovaj blog. Ivan je govorio hipoteticki.

Ako procesljate videcete da je bilo i mnogo drugih stvari napisanih ovde o Delti, na primer da treba ispitati privilegije koje verovatno dobija. Ali onda su problem privilegije koje drzava daje, odnosno korupcija, a ne "monopol".

Ivan Jankovic said...

Posto vidim da je doslo do zabune, da i ja pottvrdim - niko ne finansira ovaj blog, ovo je volonterska stvar. Govorio sam, kako je Slavisa vec rekao, cisto hipoteticki.

Inace, koliko ja znam Ceda i Vuk Draskovic su jedini koje Miskovic ne finansira. Sto naravno ne znaci da njih ne finansira Beko ili neki slican drugi biznismen. Bilo bi zaista cudno da Miskovic finansira Cedu a da ovaj vodi krstaski rat protiv njega, zar ne?

Andrej Stanimirović said...

Kad smo kod morala, politike i koga Mišković i drugi biznismeni (ne)finansiraju, mislim da treba reći da biznismen koji podmićuje političara deluje potpuno u skladu sa libertarijanskim moralom. Sav teret moralne osude pada uvek na političara.