Pages

13 December 2007

Šta je to razvojni budžet?

Ministar finansija kaže da predlog budžeta za 2008. predstavlja "izbalansirani odnos socijalne i razvojne funkcije države". Šta je tačno "razvojna funkcija države", nije objasnio. Ako je mislio na ovo, bolje neka budžet bude samo socijalni.

Zanimljivo mi je i to što je Cvetković rekao da je planirana stopa rasta društvenog proizvoda 6% što je među najvećim u Evropi. Od kakve je tačno relevantnosti to što je plan naše Vlade među najvećim u Evropi?

3 comments:

Anonymous said...

Da li neko od vas prati izjave komisije za zastitu konkurencije? Kako je moguce da je njima relevantno trziste Beograd?

Andrej Stanimirović said...

Uz rizik da "objašnjavam očigledno" na pitanje u naslovu posta odgovorio bih ovako: "Razvojni budžet" je žvaka za ludaka. Dimna zavesa. Farba za zamazivanje očiju. Predstavnici države kažu stanovništvu: Ne brinite - mi brinemo umesto vas. Mi znamo najbolji način da poboljšavamo standard života i pomognemo ugroženima.
Pa neće valjda da kažu: mi smo gomila nesposobnih i beskrupuloznih lopova, udobno ćemo živeti na vašim grbačama i prezrivo vam se smejati u lice, stoko. To bi ponekom moglo da zasmeta.

Marko Paunović said...

Anonymous:

Iskreno, ako meni nesto ima logike u tom resenju, onda je to da se Beograd posmatra kao relevatno trziste. Pitanje je samo sta se tacno smatra Beogradom - sve opstine, ili samo uze gradske. Mislim da bi mogla oba trzista da se brane.

Ono sto jeste problem je sto Komisija zabranjuje spajanje na nivou cele Srbije zbog navodnog monopola u Beogradu. Praksa na Zapadu je da se uslovno dozvoli koncentracija, uz recimo uslov Delti - prodajte 20 lokala na Starom Gradu i 15 na Vračaru.