Pages

18 December 2007

Sram ih bilo, ove naše preduzetnike

Blic piše:
Jučerašnja javna rasprava o nacrtu strategije konkurentnosti i inovativnosti malih i srednjih preduzeća nije bila vredna truda i vremena domaćih preduzetnika, bar ako je suditi po broju prisutnih. Velika sala PKS bila je dvotrećinski prazna i vro tiha.

A i oni koji su došli su tu očigledno bili samo greškom:

Primedbe onih koji jesu bili tu uglavnom su se odnosile na poreski sistem, mada su se mogle čuti i procene da monopolske pozicije u svim privrednim oblastima koče razvoj MSP. Odgovor predstavnika Ministarstva sveo se na činjenicu da oni, iako su svesni tog problema, jednostavno nemaju ingerencije u toj oblasti, i da strategija ne treba time da se bavi
.

Reakcija preduzetnika je ukratko bila "Ostavite nas na miru". Ne treba nam strategija. Smanjite poreze i pustite nas da radimo. Možda bi država bolje razumela da su im to rekli na francuskom: laissez faire.

To se dešava kada državni činovncici pokušavaju preduzetnicima da objasne šta da rade. Umislili su da oni imaju nešto smisleno o tome da im kažu i očekivali su da preduzetnicima bude interesantno da raspravljaju o nekakvoj opštoj strategiji. Preduzetnicima koji detaljno poznaju svoje oblasti, koji se svakodnevno bore da isplivaju na tržištu i koji sami snose rizik za to.

Ali da li je država nešto naučila iz ovoga? Ne, njihova reakcija je "Sram ih bilo, ovi su nezainteresovani i ne shvataju ništa. Trebaju nam bolji preduzetnici!":

Da smo u Irskoj ili Nemačkoj, na ovakvom sastanku bi se pojavilo bar 400 preduzetnika ili njihovih predstavnika, spremnih i rešenih da zastupaju svoje interese. Narednog dana bi mnogi napravili kancelariju 10 metara odavde da bi učestvovali u stvaranju strategije sve do njenog usvajanja, a ministar i ja bismo se tresli kad nas pozovu. Nadam se da taj dan nije daleko, ali za takav nivo saradnje neophodno je da ljudi shvate da želimo njihovo učešće, i da zaista mogu da utiču da stvaranje ovog plana, samo ako se malo potrude i organizuju - rekao je Brkanović, vidno razočaran malim odzivom preduzetnika.

1 comment:

Anonymous said...

Mnogo tog mora da se menja ako hocemo
da nas kapital prihvati.

1. ukidanje druzenja. druzenje kako ga mi vidimo
sprecava razvoj borbenih pojedinaca neophodnih
za razvoj trzisne ekonomije. "ja tebi ti meni"
mentalitet je prepreka razvoju trzisnih odnosa.

2.vise brakova iz racuna. Brakovi iz
racuna su normalni u gradjanskjom drustvu.
"Ljubav" kako se to kod nas hoce je iluzija

3. prestanak mazenja beba i dece. Deca
treba rano da shvate da su sama, da su drugi
oko njih igraci na trzistu, a ne mama i tata.

4. Ukidanje patrijarhalizma. Samo pojedinci
koji ne slusaju roditelje mogu da urade nesto
u karijeri.

5. Ukidanje nekih obicaja. racionalni
narodi ne nude hranu svakome i nisu
tako gostoljubivi. Gostoljublje
je glupost.

6. U svakom slucaju vise sebicnosti i
racionalnosti.