Pages

18 December 2007

Fiskalne kase

Moj prijatelj je ovih dana otvorio jednu radnjicu tipa sve za 99 dinara. Za otvaranje radnje mu je potrebno oko 2,000 evra. Pored iznajmljivanja prostora i inventara najveći trošak mu predstavlja nabavka fiskalne kase. Skoro četvrtinu ulaganja, 450 evra, je potrošio na kasu koja je putem GPRSa povezana sa poreskom uprvom. To je za njega priličan iznos. Kaže da bi možda otvorio dve radnjice za 3,000 evra da nema tog troška.

Kada su uvođene fiskalne kase nekoliko meseci su privrednici mogli da odbiju trošak uvođenja kasa od PDV-a, međutim to više nije slučaj. Takođe, i tada je ova "subvencija" bila ograničena samo na jednu kasu, tako da to ne bi bilo od pomoći ovom mom prijatelju.

Meni se lično sviđa što naša poreska uprava ima ovako savremen sistem kontrole prihoda ali tek sada razumem koji je trošak u pitanju. U ovom konkretnom slučaju u pitanju je bar jedno radno mesto. Valjda će tehnologija uskoro pojeftiniti, pa ovaj trošak više neće biti problem.

3 comments:

Marko Paunović said...

Sa jedne strane, jeste to puno para.

Sa druge strane, da nema tih kasa, radnje tipa "Sve za 99 dinara" ne bi ni postojale, jer bi ljudi i dalje kupovali tu robu na buvljaku.

Upravo je uvodjenje kasa omogucilo postojanje takvih radnji jer je u velikoj meri onemogucilo nelojalnu konkurenciju. Mada, pitanje je da li je GPRS modul zaista neophodan.

Anonymous said...

Niko od mojih prijatelja koji se bave maloprodajom ne vidi nikakvu svrhu tog GPRS niti način kako sa njim može bilo šta da se kontroliše. Čak i ako može, svakako nije neophodan.

Mori said...

Fiskalne kase jesu neophodne ali 500 eura je zaista previse novca za nekog ko zapocinje neki mali posao.Cilj je,valjda,da se omoguci ljudima da rade,zarade,plate porez.Ovako se samo odmaze.