Pages

10 December 2007

Restriktivna monetanra politika?

Referentna kamatna stopa je 9.5% na godišnjem nivou. Inflacija je najmanje 9%. To znači da je realna referentna kamatna stopa, nominalna stopa umanjena za inflaciju, blizu 0%. Zašto onda NBS uporno tvrdi da je monetarna politika restriktivna?

Kamata od 9.5% zvuči mnogo kada se uporedi sa baznim kamatama Evropske centralne banke ili Feda koje su obično 3-5%. Ali tamo inflacije nema, a ove stope su nominalne. Treba upoređivati realne kamatne stope, a one su u Srbiji blizu nuli. To nije restriktivna monetarna politika.

Videli smo ranije da novčana masa ima veliki rast, u 2006. 45%, a do septembra 2007. 16,7%. To je još jedan pokazatelj da je monetarna politika ekspanzivna.

4 comments:

Anonymous said...

Nemoj tako, guverner je mislio da ce inflacija da bude 5-6%:))(ne mogu da nadjem podatak o projektovanoj) a s druge strane, u prva 4 meseca ove godine referentna kamatna stopa je isla u rasponu 10-14%. tako da teoretski po guverneru, monetarna politika jeste restriktivna:)))

Slaviša Tasić said...

Mozda su oni hteli da bude restriktivna, ali kad se sastave brojke ne izgleda tako. Moguce da je bila u nekom periodu ranije kao sto kazes, treba neko da pogleda inflaciju po mesecima na godisnjem nivou u poslednjih godinu dve, i uporedi sa ref. kamatom po mesecima. Ali ukupno, opet je novcana masa porasla toliko da nema govora o nekoj dugorocnijoj restriktivnosti.

Anonymous said...

bas sam bacio pogled, M2 je uglavnom rasla zbog rasta M1, ponovo najvise zahvaljujuci rastu depozita javnih preduzeca.
referentna kamatna stopa se primenjuje od ove godine tako da ne mozes da uporedis.

Anonymous said...

Slavisa,

izgleda da i kod vas nije bas zero

"Retail sales rose 1.2 percent in November, the Commerce Department said in Washington"

Mozda neko forwarduje Viceguverneru tvoj post. Meni se izuzetno svideo, ali kao sto anonymous said prvo da visimo podatke i njihovu uporedivost.


Eclectic