Pages

20 December 2007

Šengen

Od danas je još devet zemalja u okviru Šengenskog sporazuma (sve koje su se priključile EU 2004. godine, sa izuzetkom Kipra). Kaže Manuel Barozo (predsednik EK) tim povodom "Živećemo i kretaćemo se u zoni koju čine 24 zemlje i bez unutrašnjih granica. To je jedinstven istorijski uspeh."

Međutim, reći da je putovanje Evropom bez granica "jedinstven istorijski uspeh" prosto nije tačno. Sve do Prvog svetskog rata pasoši praktično nisu ni postojali (a kamoli vize), odnosno svako je mogao da putuje gde god je hteo. Wikipedia kaže:

"During World War I European governments had a larger interest in preventing people with useful skills or potential manpower from leaving, and keeping out spies or other security threats, so passports were increasingly demanded at border crossings. After the war, the new controls were not removed and became standard procedure, although not without controversy. British tourists of the 1920s complained about the new annoyances, and especially about the attached photographs and physical descriptions, which led to a "nasty dehumanisation" in the words of one traveller."

Da, "nasty dehumanisation" je baš prava reč za to. Meni je omiljeni primer jedan moj drug kome se neka baba rodila u Hrvatskoj, pa je po tom osnovu mogao da izvadi hrvatski pasoš i ne treba mu viza za Zapadnu Evropu. Na osnovu kog to principa on može tamo da putuje kad god hoće, a ja moram da tražim vizu? Princip "ako ti se neki dalji rođak rodio u zemlji koja izdaje dokumenta na osnovu dalje rodbinske veze, a toj zemlji ne treba viza za EU, onda možeš da putuješ bez vize" i nije neki princip. I nema nikakve veze ni sa špijunažom, ni sa terorizmom, ni sa radom na crno.

6 comments:

Lighthouse said...

Mala ispravka: i Malta danas ulazi u Šengen. Međutim, od zemalja koje su 2004. primljene u EU, Kipar još neko vreme neće biti u Šengenu. Tako da šengenska zona sada obuhvata 24 zemlje: cela EU, minus Rumunija, Bugarska, V.Britanija i Irska, a plus Norveška i Island. Uskoro, i Švajcarska ulazi u Šengen, mada ne i u EU.

Lighthouse said...

Da, zaboravih, takođe, minus Kipar (oba dela).

Anonymous said...

A mi pilici?

Marko Paunović said...

Lighthouse:
Hvala, ispravljeno!

Anonymous:
A nama pilicima ostaje da nadjemo neke rodjake Hrvate, Bugare, Rumune. Time bi smo dokazali svoju podobnost, pa nam ne bi trazili vizu.

Anonymous said...

Punoletna lica, ako nisu rođena u Hrvatskoj, mogu da dobiju hrvatski pasoš samo ako su hrvatske nacionalnosti.

Marko Paunović said...

Naravno, ali pojam "ako su hrvatske nacionalnosti" se veoma siroko tumaci.