Pages

27 November 2007

Božić Bata

Vlada Srbije daje izborni dodatak radnicima u prosveti u iznosu od 5,000 dinara po osobi a obećali su i da će pričati o daljem povećanju plata. Vlada je takođe ponudila neku vrstu pomoći za stanove zaposlenima u prosveti. Moguće je da se radi o osiguravanju kredita. Prosvetni radnici ipak nisu zadovoljni i verovatno će nastaviti štrajk.

Ne tvrdim da prosvetnim radnicima nije teško, sigurno da jeste, ali nije teško samo njima. U Srbiji postoje i ljudi kojima primaju manje novca od prosvetnih radnika a kod kojih, kao kod bezobrazne dece, Božić Bata ne svraća. Tako da izgovor da se njima daju dodaci jer imaju male plate ne stoji, inače bi ih dobili svi koji imaju mala primanja, počevši od socijalnih slučajeva. Činjenica je da su prosvetni radnici dobro organizovani i da su izbori iza ćoška objašnjava zašto su zaslužili poklone.

Kao što je Slaviša juče primetio država samo vrši preraspodelu novca. Nadam se da ga ne štampaju, mada je i to samo forma preraspodele. Znamo da će prosvetari dobiti više novca ali ne znamo ko će zbog toga imati manje. Ko još nije pročitao neka pogleda Bastiatov tekst What is seen and what is not seen koji slikovito analizira ovaj problem.

No comments: