Pages

22 October 2007

Kralj mleka

Interesantna vest na B92. Mleko proizvedeno u Srbiji se prodaje u Crnoj Gori 20% jeftinije nego što se prodaje u Srbiji. Novinar sa B92 se pita kako je to moguće kada su transportni troškovi do Crne Gore veći nego transport u Srbiji. Ekonomski analitačar Saša Đogović odgovara da je razlog za više cene mleka u Srbiji kartelizacija gde se proizvođači dogovaraju oko cena. Time mlekare pokazuju da im nije stalo do potrošača u Srbiji već do ekstraprofita. Ako je to tačno onda logično sledi da je Srpskim mlekarama više stalo do potrošača u Crnoj Gori nego u Srbiji, što je suludo. Mlekare kao i sve privatne firme se trude da ostvare što veći profit gde god da rade.

Jedini razlog zašto je mleko skuplje kod nas su visoke carine i prelavmani na mleko i mlečne proizvode. Marko sigurno zna koji su procenti u pitanju. Zbog ovih troškova tržište mlečnih proizvoda je praktično zatvoreno za proizvođače iz okruženja, a manja ponuda vodi ka višim cenama. Kako nema strane konkurencije mlekare u Srbiji mogu da naplaćuju više nego što bi za iste proizvode naplaćivali u inostranstvu gde su izloženi konkurenciji.

Umesto da novinar B92 okrene Slobodana Milosavljevića i da ga pita kada će vlada da ukine carine i prelavmane na mlečne proizvode i time omogući smanjenje cena mleka u Srbiji on zove Salford i pita ih otprilike zašto prodaju skupo mleko, odnosno iskorišćavaju monopolski položaj. Time, ovaj novinar, potrošačima čini medveđu uslugu jer mobilizuje gnev javnosti protiv "monopolista" koje ćemo teško ubediti da spuste cene umesto države koja bi to mogla da odradi preko noći. Već sutra će verovatno Komisija za zaštitu konkurencije da izađe sa nekim saopštenjem u kome oštro osuđuje prakse domaćih mlekara i da najavi rigoroznu kontrolu od koje naravno neće biti ništa i cene će ostati kakve jesu. Ipak, popularnije je kritikovati Salford i Milana Beka nego zaista rešavati problem. Ako je prosečnom potrošaču važnija Bekova tuga nego jeftinije mleko, onda je lov na monopoliste odlično novinarstvo.

4 comments:

Marko Paunović said...

Ovo je zanimljivo pitanje koje se otvorilo jos pre skoro dve godine. Medjutim, tada su ga otvorili Crnogorci, tvrdeci da se radi o dampingu i hteli su da uvedu antidampinske carine.

Sve u svemu, probao sam tada da ubedim nase da je to jasan dokaz da treba smanjiti ili ukinuti prelevmane, ali, kao sto vidis, nije upalilo, jer, prelevmani postoje "zbog nasih seljaka koji jos uvek nisu konkurentni".

Marko Paunović said...

Evo ga i link

Tekst o mleku

Anonymous said...

A da Crnogorci tuze Srbiju za damping?

eclectic

Lazar Antonić said...

To bi im bilo glupo. Crnogorski potrosači su na dobitku ako srpske kompanije prodaju jeftinije mleko zbog subvencija srpske države.

Crnogorci bi eventualno mogli da se zahvale vladi srbije što im omogućava jeftiniju cenu mleka.