Pages

13 September 2007

Teorija igara

Boris Tadić: Srbija neće ratovati.

Da li su ovakve izjave racionalne? Ako je cilj predsednika i Vlade da spreče nezavisnost Kosova, onda bi u ovom trenutku trebalo da izigravaju pretnju. To je teško, imajući u vidu da je dosta očigledno da nikome u Srbiji nije do novog rata, ali bi optimalna strategija za one koje hoće da sačuvaju Kosovo bila glumiti kredibilnu pretnju.

6 comments:

Ivan Jankovic said...

Kako mislis "kredibilnu pretnju"? Kako Srbija moze da "kredibilno" zapreti NATO-u ratom, cak i kad bi to htela?

Ja misilim da Kostunica primenjuje upravo taktiku koju ti predlazes: preti ratom preko svojih glasnogovornika poput Prorokovica i Simica (jedan od mojih prethodnih postova). Ali izgleda da to nikog na Zapadu ne impresionira bas previse. Pretnja ocigledno nije mnogo "kredibilna".

Srbija je jedno slepo crevo, mala i nevazna zemlja u evropskim okvirima cije pretnje, misljenja i savete niko nije zainteresovan da mnogo slusa. Mislim da je bolja taktika od pretnji ratom napraviti saveznistvo sa onima koji donose odluke, ali ne takticko, nego stratesko. Ali, to je u ovakvoj Srbiji nemoguce. Imam utisak da ce svaki dan da se pojavi Milosevic na RTS-u. Sa milosevicevskom pamecu na vlasti mozemo imati samo milosevicevske rezultate u politici.

Slaviša Tasić said...

Ceo citat glasi "glumiti kredibilnu pretnju". Čitaj pažljivo.

Ivan Jankovic said...

Pa u tome i jeste stvar - ocigledno da to dss-ovsko "glumljenje" kredibilne pretnje nije uverljivo, jer bi se u suprotnom neko zabirnuo na izjave Kostunicinih doglavnika da kad se uknie Rezolucija 1244 srpska Vojska moze da udje na Kosovo legalno. Mislis da su ovi na Zapadu toliko glupi da ne prozru da su takve pretnje prazne, a ne "kredibilne"? Srbija sa svoja tri tenka i dva miga (ako ima kerozina) ce da "kredibilno" preti NATO-u?

Slaviša Tasić said...

Pa upravo to sam i rekao:
"To je teško, imajući u vidu da je dosta očigledno da nikome u Srbiji nije do novog rata"

Dakle, teško je i glumiti pretnju sada, ali to je još uvek najbolja strategija za njihov cilj.

Druga moguća strategija, koju ti izgleda predlažeš je appeasment prema SAD i EU. To ne verujem da bi radilo, jer su oni već odlučili da je nezavisnost najbolje rešenje.

Ivan Jankovic said...

"Dakle, teško je i glumiti pretnju sada, ali to je još uvek najbolja strategija za njihov cilj."

Kakav cilj takva i strategija! Ako im je to zaista "najbolja strategija" onda to dosta govori o njihovom cilju, i o njima kao politicarima.

"Borba za ostanak Kosova u Srbiji" uopste vredan cilj jer Kosovo NIJE u Srbiji. Stoga nema potrebe za appeasementom prema Zapadu. Prosto nemaju za sta da se bore osim PROTIV formalnog priznanja faktickog stanja stvari. Ne vidim kakav interes Srbija ima od toga, osim interesa politickih demagogoa da skupljaju jeftine poene na kafanskom patriotizmu i nastavljaju da zemlju drze na dnu.

Kostunicin pa i Tadicev problem je sto oni zapravo nemaju nikakvu politiku prema Kosovu, osim verbalnih napada na Zapad u jednom, i nemustih pokusaja da se umanji steta od toih napada, u drugom slucaju. Oni nemaju nikakav realan predlog.

Jedino sto bi njih zadovoljilo u ovom trenutku jeste da NATO, o trosku svojih poreskih obveznika stiti srpski fiktivni "suverenitet" na Kosovu do kraja sveta i veka. Zasto bi NATO to radio? Zar ti ne bi na mestu NATO zemalja gledao da svoje poreske pare ulozis u nesto sto ima smisla i sto moze dugorocno da drzi vodu? Sam Kostunica da mu poklone Kosovo danas, ne bi znao sta sa njim da radi. Mogao bi jedino da krene Slobiim stopama u disciplinovanje Albanaca, a znamo kuda to moze da vodi.

Svima je sve jasno ali niko nece da kaze istinu. Umesto da su prihvatili Ahtisarijev papir na vreme, koji je cinio Srbe konstitutivnim na Kosovu i garantovao im maksimum manjinskih prava, dobice nekontrolisanu kampanju unilateralnih priznanja, uz mogucu razmenu Severa Kosova za Presevsku dolinu, gde ce najvise nadrljati Srbi na Kosovu u enklavama. Po vec vidjenom Milosevicevom preceptu.

Slaviša Tasić said...

Tako je, zato i govorim o najboljoj strategiji za njihov cilj, Tadića i Koštunice.

Inače se ni ja ne slažem sa njihovim ciljem, o čemu sam sigurno imao 3-4 posebna posta.