Pages

04 September 2007

Loto

Pre par godina je oformljena Državna lutrija. Do tada je postojalo više državnih (mislim četiri) preduzeća koje su se bavile ovim poslom, ali su po donošenju Zakona o igrama na sreću sve reorganizovane u jedno preduzeće sa monopolom na lutriju. Isti zakon se bavi i otvaranjem kazina i kladionica. U njihovom slučaju je država odlučila da svako ko ispuni određene preduslove može da se bavi ovim delatnostima.

Vlada je odlučila da koristi drugačije aršine za kladionice i lutriju. Umesto da propiše preduslove za organizovanje lutrije, kao što je to uradila za kladionice i kazina, vlada je odlučila da formira novo državno preduzeće. Objašnjenja koja su korišćena su sprečavanje razvoja kriminala, povećavanje prihoda države a provlačili su se i moralni argumenti.

Zašto je ovo bitno danas? Danas kladionice posluju uspešno i verovatno su popularnije od lotoa jer država po definiciji nije dobar preduzetnik. Sa druge strane neki radnici državne lutrije su očigledno nezadovoljni reofrmama. Naime 280 radnika bivše Lutrije vojvodine namerava da tuži Državnu lutriju jer su ostali bez posla. Da država nema monopol nad lutrijom i da su ova preduzeća privatizovana kao i sva ostala, ne bi bilo ni ovog problema danas, a loto bi verovatno bio popularniji i time obezbedio više poreskih prihoda za budžet.

No comments: