Pages

27 August 2007

Turistička petoletka

Državni sekretar i profesor EF Goran Petković:
Gradimo i žičaru na Zlatiboru, sa ciljem da sutra tamo uloži neki hotelijer.

Država gradi žičaru zato što pretpostavlja da će biti vezanih investicija - kada jednom imate žičaru, onda će možda neko sagraditi hotel. Jednim početnim ulaganjem, vi podstičete druga. To je efekat mreže.

Ali kad bi to bilo dobro opravdanje, država bi onda mogla da gradi bilo šta. Jer SVE investicije su vezane. Kako drugačije nastaju gradovi nego tako što se ulaganja u razne stvari uzajamno podstiču? Zašto je najbolje imati radnju u Knez Mihailovoj? Zato što su druge radnje tamo.

Ali zašto bi neko mislio da je država ta koja treba nekako da započne ceo proces? Naprotiv, budite sigurni da su firma koja pravi žičare i firma koja gradi hotele do sada već razgovarale o Zlatiboru. Ako su odlučile da ništa ne započinju, da li više verujete u poslovnu procenu firmi koje ulažu svoj novac ili u poslovnu procenu političara koji ulažu tuđi novac?

Ovako, verovatno je da će nova žičara doživeti sudbinu kakvu je doživela većina ostalih državnih investicija od 1945. naovamo. Odluka da se gradi žičara nije suštinski drugačija od odluke da se sagradi Zastava. Kao što državni sekretar i kaže:
Zbog toga je naš redosled poslova sledeći: pravi se master plan, a onda se radi po planu.

No comments: