Pages

20 August 2007

Stiglitz u svom elementu

Joe Stiglitz je pronašao novi neoboriv razlog zašto slobodna trgovina ne valja, tj. zašto bi je trebalo ograničiti: "da bi se spasila planeta" od Amerike. Treba, veli nobelovac, "uvesti porez na proizvode iz Amerike" jer se oni proizvode uz veliku potrošnju energije!

Ako ovome dodamo da je već opšte poznato da treba oporezovati i ocariniti dodatno kineske proizvode jer se neekološki prave, a i kapitalisti tlače jadne radnike bez adekvatnog sindikalnog zakonodavstva, pa onda proizvode iz Malezije i Indonezije gde jadna deca šiju lopte za Nike i otimaju hleb nasušni zapadnim sindikalnim radnicima, i šećer iz Afrike jer dampinški smanjuje prihode šećernih koncerna u Evropi - shvatamo da svi putevi vode u Rim, i da gdegod zagrebemo istina se nameće sama po sebi. Razni su razlozi, ali zaključak je uvek isti - protekcija je mala i treba je uvećati.

Samo treba staviti tačku na "i" - postaviti Stiglitza recimo na čelo MMF ili Svetske Banke da sa ekipom stručnjaka definiše "optimalne carinske i poreske stope" za ceo svet.

No comments: