Pages

20 August 2007

Aleksandra, Gazda-Veljin donji veš i aneksi...

Novi obrt u aferi Ugovor za koncesiju. Gazda Velja dozvolio da se u prostorijama Vlade čita ugovor, ali ne može da se iznosi, fotokopira itd. Dodatno, ne mogu da se vide ni aneksi ugovora, koji su po svoj prilici najzanimljiviji, jer je tamo razrađena metodologija obračunavanja drumarine, kao i verovatno ono famozno slabljenje bankarskih garancija, koje bi moglo da bude i glavni razlog što se to krije (čujemo glasine da je garancija smanjena sa 150 miliona na samo 10 miliona evra).

Kad su novinari rekli Gazda-Veljinoj portparolki Aleksandri Janković da su aneksi najvažniji, i da bi oni, ako je to u redu, da ih vide, žena im odbrusila: "čovek vam da prst a vi hoćete celu šaku. Prvo: kao, ugovor je sporan - daj da vidimo ugovor, a onda, kad vidite ugovor - onda su aneksi, a posle toga - daj da vidimo donji veš ministra Ilića i premijera". Mislim, stvarno...perverznjaci...

Dakle, da sumiramo.

Korak 1. Ugovor ne može da se objavi jer se koncesionar protivi, a po ugovoru od njegove odluke zavisi da li će se objaviti. To potvrđuje i Boža Đelić.
Korak 2. Ugovor ipak može da se vidi u Vladi Srbije, ali bez aneksa.
Korak 3 Isti ugovor koji može da se vidi u Gazda-Veljinoj kancelariji, ne može da se objavi na sajtu Vlade Srbije (!).
Korak 4. Gazda Velja najavljuje da će u četvrtak Vlada da glasa da li da objavi i ugovor i anekse na svom sajtu.

Mala logička vežba: dajemo novinarima ugovor za koji smo do pre dva dana složno tvrdili da ne možemo da ga damo jer nam koncesionari brane. Ali, nikako fotokopirati, iznositi iz Vlade ili tražiti da se objavi na sajtu, ili tražiti anekse (možda koncesionari zapravo brane samo fotokopiranje i čitanje sa sajta, a ne i čitanje sa papira u Vladi? Saznaćemo kad vidimo anekse...).

Nagradno pitanje za vas:
Šta tačno koncesionar zabranjuje:
a) čitanje celog ugovora, sa aneksima, makar i u Vladi
b) čitanje i fotokopiranje, tj iznošenje iz Gazda-Veljine kancelarije oba.
c) puko čitanje samo aneksa (u Vladi, na sajtu, bilo gde)
d) čitanje i fotokopiranje samo aneksa
e) objavljivanje na sajtu Vlade i ugovora i aneksa
f) objavljivanje na istom sajtu samo aneksa

Ja ne znam odgovor, javite se vi...

3 comments:

cyberella said...

Kako sad Francuzi? Zar nije koncesionar austrijska firma? A šta brani da se vidi, teško da je dokučivo iz najnovije papazjanije Vlade Srbije. Videćemo kad Velja natera Vladu da objavi ugovor sa sve aneksima na sajtu...

Anonymous said...

Da, radi se o konzorcijumu spanske i austrijske firme.

Ivan Jankovic said...

uh, moja greska...