Pages

05 August 2007

Beda ekonomije

Evo primera. Dva vodeća ekonomista raspravljaju da li ekonomski rast dovodi do rasta ili pada berze. Paul Krugman, poznatiji između njih dvojice misli da sa ekonomskim rastom cene akcija padaju.

Nisam uopšte razmišljao o ovome, jer mi se činilo normalnim ono što Boudreaux kaže, da sa rastom ekonomije raste i berza. Krugman, na pragu Nobelove nagrade i vlasnik stalne kolumne u New York Timesu se međutim ne slaže. Ali više od Krugmanove tvrdnje iznenađuje o kako osnovnim stvarima se i posle 250 ekonomije kao nauke raspravlja. Ekonomisti se danas bave svime i svačime -- crtaju matematičke modele koji liče na kvantnu fiziku, kompjuterski programiraju da bi predvideli buduće kretanje ekonomije, bave se biologijom, neurologijom i eksperimentalnom pshihologijom -- a nisu razjasnili neke osnovne ekonomske zakonitosti kao što su odnos berze i privrednog rasta. Pa im posle verujte nešto.

4 comments:

gordanac said...

Neće ni moći dok sami ili zajedno sa drugima ne dovrše istraživanja entropije. Dotle moraju da raspravljaju, a mi da sami cenimo u šta da verujemo.

Anonymous said...

Sta je entropija?

Branko Todorovic said...

Malo je socijalisticki traziti od svih ekonomista da razmisljaju na isti nacin. Ko nece da prihvati neke osnovne teze jednostavno ne mora. Ali sam ce biti odgovoran za svoj ugled...

Lazar Antonić said...

Jedan komentator na Cafe Hayek je primetio kako periode ekonomskog rasta prati povećanje inflacije i kamatnih stopa, što sa druge strane utiče na pad berze. Kada ekonomija raste ljudi očekuju pad a kada pada očekuju rast. Kako berza meri očekivanja možda ovaj krugmanov tekst i ima nekog smisla.