Pages

10 August 2007

"Dođi druže u Srbiju uže" 1

Zaista, u Srbiji se događaju stvari koje su verovatno moguće još samo u Gabonu i Svazilendu.

Vlada potpiše ugovor o koncesiji za autoput. Ne objavi ga. Zaduženi ministar kaže da je to državna tajna. Sa raznih strana se traži objavljivanje ugovora, ali ministar ne ferma nikog. Čak i nameštenik za javne informacije ili kako se već zove, naredi da se ugovor objavi, ali uzalud. Na kraju, posle raznih izgovora koje smo imali prilike da čujemo, najnoviji kaže da se ugovor može objaviti samo uz dozvolu koncesionara!

Ali, ministar je onda sklopio štetan ugovor, takoreći on je krivično odgovoran. Kako javni ugovor između Vlade jedne zemlje i privatnih koncesionara može biti tajna? Drugi ministar može sutra sklopiti ugovor sa privatnom firmom kojim se koncesija plaća na privatni račun ministra. A ugovor je tajna jer koncesionar tako traži. Šta ćemo u tom slučaju?

Daleko smo od tačke kada će ekonomska filozofija Bože Đelića postati legitimna tema. To će se desiti kad ogoljeni KRIMINAL u Vladi prestane da bude tema. A dok se ne objavi ugovor, posao sa autoputem se ima smatrati čistim kriminalom. Jer da nije, ugovor bi bio objavljen. Mislim da je to jedina razložna pozicija.

7 comments:

Anonymous said...

Da li imate informaciju da se ovakve stvari dešavaju u Gabonu i Svazilendu ili ste samo optimista pa verujete da postoje i veći "stručnjaci" od ministra Ilića?

Anonymous said...

Ivane, imas dosta pravopisnih gresaka u postu, prva rec u recenici ti pocinje malim slovom, ne pises tacke posle skracenica itd. a ista stvar je i kod Slavisinog posta "Lubenice" gde je izmesao slova itd. Samo da vam skrenem paznju

Anonymous said...

"Zaista, u Srbiji se događaju stvari koje su verovatno moguće još samo u Gabonu i Svazilendu." Da nisi malo preterao? Mislim da je ono što se u Srbiji događa NEmoguće čak i u Gabonu i Svazilendu!

Ivan Jankovic said...

Da, priznajem da iz mene mozda progovara malo nedozvoljenog belog kulturnog rasizma. Zaista ne bih paru dao da u Gabonu i Svazilendu moze da bude ovakvih stvari. U Zimbabveu moze, a verovatno i u Venecueli...

Gandalf, hvala za opomenu oko pravopisa,ispravicu odmah.

Anonymous said...

Ma dobro :)

Sto se Velje tice, u pravu si, ali ne bih rekao da ovakvih stvari nema u mnogim drzavama samo u manjoj meri i ne ovako bezobrazno i drsko. Tu je problem sto mi u Srbiji nemamo pravu opoziciju i nemamo normalnu politicku scenu.

Knez Milos je jedini imao pravi nacin za takve hajduke...

Anonymous said...

"U Zimbabveu moze, a verovatno i u Venecueli..." Opet se ne bih složio! Ne verujem da je tamo moguće da se cela fabrika proda za jedan ili dva evra i slični "veliki ekonomski uspesi". Uostalom, kad je već pomenut, da li je igde moguće da se neko ponaša kao Velja Ilić, čak i ako nije ministar?

Anonymous said...

Cena fabrike moze biti jedan ili dva evra, pa Rover je prodat nekoj malezijskoj kompaniji za par funti pre 5-6 godina, ako me pamcenje dobro sluzi. To sto je neka firma prodata za nekoliko evra ne moze samo po sebi ici na teret ministra i ne mora samo po sebi biti lose. A i ne znam koje je to privatizacije Velja sproveo.

Ne zelim da ispadne kako sad ja branim Velju, ali sto se ponasanja tice ima mnogo gorih, Sadam i njegova familija u Iraku su bili gori, Cavez stalno prica gluposti i verovatno bi napadao novinare ali to ne radi posto uopste ne prica sa onima koji mu ne odgovaraju, onda onaj diktator u Etiopiji i jos neke africke zemlje, Kim Dzong u Severnoj Koreji.... Ima mnogo gorih primera od Velje, mada u Evropi nema