Pages

23 July 2007

Tužilaštvo

Pre četiri godine mi je jedan kolega iz Rumunije rekao da od tranzicije u Srbiji neće biti ništa dok se ne izvrši temeljna reforma javnog tužilaštva. Po njegovoj teoriji, sudovi jesu često korumpirani, ali ne tako često kao što se misli, jer u mnogim slučajevima oni presuđuju isključivo na osnovu onoga što kaže tužilac.

Ako tužilac ublaži kvalifikaciju krivičnog dela i posebno se osvrne na olakšavajuće činjenice, nije kriv sudija što ubica prođe sa samo 5 godina robije. Još je strašnije kada tužilac neopravdano proceni da nema dokaza, pa potpuno obustavi postupak. Taj Rumun mi je tvrdio da je, kada su u Rumuniji radili reviziju svih slučajeva u kojima je tužilac odustao od gonjenja, u više od 40% slučajeva on imao dovoljno dokaza da ide na sud.

Često se setim tog Rumuna kada gledam šta se dešava ovih dana. Ja naravno nemam predstavu ko je u pravu, a ko nije, ali mi je sasvim jasno da nešto u tužilaštvu smrdi do neba.

4 comments:

Lazar Antonić said...

Ja ne verujem da je nase sudstvo katastrofalno po pitanju korumpiranosti. Da se razumemo ne mislim da je sjajno, ali kapiram da je vecina sudija zaista postena. Mozda zato sto sam video i gore primere.

Mislim da je veci problem od korupcije nenormalno dugo trajanje procesa. Konkretna reforma pravosudja bi, bar po meni, podrazumevala da sudovi po svakom predmetu imaju ogranicen rok da donesu presudu. Recimo 3 meseca. Pa ako treba da se radi svaki dan neka se radi. Zakazivanje od danas za 8 meseci je nebulozno. Prikupljanje kojih dokaza toliko traje. Jednostavno, dodjite sutra u 9 ujutru ili danas posle rucka, ako nemate dokaze onda ih nemate. Ako se neko ne pojavi odmah privodjenje. Nije urucen poziv bih zabranio kao izgovor ako ni zbog ceg drugog onda zbog toga sto su mene roditelji (jedan advokat) od malih nogu ucili da ne primam plave koverte.

Na taj nacin bi se mozda izgubilo malo pravde, ali bi efikasnost to verovatno nadomestila.

Marko Paunović said...

Ima vise problema sa nasim sudstvom, a korupcija je samo jedan od njih, tu se slazemo.

Jedan od osnovnih razloga za neefikasnost je to sto u sudstvu vlada opsta uravnilovka. Koliko god presuda da doneses, plata ti je ista, tako da nemas motiv da ubrzas sudjenje. Takodje, uopste se ne gledaju presude viseg suda. Ako od tvojih 10 presuda 8 presuda visi sud ospori, to uopste nece uticati na tvoju platu, niti ces dobiti otkaz. Znaci, opsti nerad i neodgovornost.

Sa druge strane, sudovi su katastrofalno opremljeni. Pricao mi je drug koji je radio u sudu da jednom dve nedelje nije doneta nijedna presuda jer nisu imali toner u stampacu, pa nisu mogli da ih odstampaju.

Lazar Antonić said...

Možda bi jedno od rešenja bilo i malo selektivnije preuzimanje predmeta od strane viših sudova.

Marko Paunović said...

Pa ne mogu oni da biraju. Ako opstinski sud donese presudu, a jedna od stranaka se zali, okruzni sud mora o tome da presudjuje, hteo, ne hteo.

Nesto tu zele da izmene uvodjenjem apelacionog suda, ali taj novi sud nikako da se osnuje. Odlazu osnivanje vec 4-5 godina, ako ne gresim.