Pages

14 July 2007

Preletači

Po prvi put sam naišao na članak, u engleskim/američkim magazinima koje pratim, koji predlaže rešenje kosovskog problema koji više odgovara srpskim pregovaračima. Njuzvik ove nedelje zaključuje da bi možda trebalo kopirati rešenje Portorika koji ima status polu-nezavisnog protektorata SAD.

Ekonomist ove nedelje po ko zna koji put nudi odličnu analizu ali ne nudi konkretna rešenja poput Njuzvika. Jedino zaključuju da je Kosovo prva žrtva ruskog imperijalizma. Ekonomist je doduše generalno na strani nezavisnosti ali i oni izgleda postepeno prilagođavaju svoj rečnik novoj situaciji.

Ne kažem da je ovo dobro ili loše, samo primećujem da su srpski pregovarači prilično uspešni u promeni percepcije kosovskog problema i u zapadnim medijima.

5 comments:

Anonymous said...

"koji predlaže rešenje kosovskog problema koji više odgovara srpskim pregovaračima"

Mozda odgovara pregovaracima, ali nama u Srbiji najvise odgovara nezaviosno Kosovo, verovatno mnogo vise nego samom kosovu

Anonymous said...

Voleo bih da mi neko od srpskih političara objasni šta bi radio ako bi Kosovo ostalo u Srbiji.

Kako bi se finansiralo školstvo, obrazovanje ... na Kosovu? Da li bi svi koji se zalažu za samostalno Kosovo pristali da nam zdravstvo i ... bude mnogo gore nego što je sada?

Anonymous said...

Voleo bih da dva prethodna komentatora objanse sta bismo radili u Srbiji da se Kosovo otcepi, pa Radikali dodju na vlast?

Ako znamo da ce se to desiti, onda treba svi da rukama i nogama grebemo da Kosovo ostane u Srbiji. Iako naravno znamo da nam apsolutno ne treba.

I, koliko ja shvatam plan srpske vlade, niko nema nameru da se petlja u skolstvo, zdravstvo i policiju na Kosovu. To bi se ostavilo njima, isto kao i finansiranje svega toga. Sve sto srpska vlada trazi je da Kosovo nema vojsku i da ne bude clan UN. Sve ostalo moze.

Anonymous said...

Ja mislim da veliku vecinu srba i ne zanima mnogo da li ce kosovo biti nezavisno ili ne. A bas me zanima kako bi radikalski (a i ostali) glasaci reagovali na vest: "Agim Ceku je, nakon ostvarenih dobrih izbornih rezultata i pregovora sa mandatarom V. Kostunicom prihvatio ponudjeno mesto potpredsednika srpske vlade i ministra odbrane"


I odakle uopste ta ideja da ce radikali doci na vlast ako se kosovo otcepi? Naprotiv, ekstremisti bi na obe strane samo ojacali u situaciji prisilnog "zajednistva"

Anonymous said...

Ali, u situaciji "prisilnog zajednistva" Radikali ni u ludilu ne bi mogli da udju u vladu.