Pages

14 July 2007

Plate

Ne znam zašto su novinari opsednuti platama političara. Blic piše da predsednik UO Telekoma Srbije prima 200,000 dinara mesečno. Pa šta? Predsednik UO Telekoma Srbije, zajedno sa ostalim rukovodstvom košta Srbiju na milijarde dolara zbog sprečavanja razvoja interneta. Posledice toga su nemerljive. Telekom Srbija je za Telekom Srpske velikodušno platio skoro 200 miliona dolara ili za čitavu trećinu više od drugoplasirane ponude. Pravi trošak je samo postojanje ovakvih državnih preduzeća i njhovih monopolskih pozicija. Novinari bi mogli da počnu da rade svoj posao i postavljaju prava pitanja, a ne kolike su plate.

Plate političara su demagogija. Zbog nekih birokratskih zavrzlama, zakona i uredbi, sada pomoćnici ministra ustvari imaju veće plate od premijera. Vlada se međutim nalazi u neugodnoj poziciji jer je obećala zamrzavanje plata u javnom sektoru, pa sada ministri i premijer ne mogu sebi da povećaju plate da bi prestigli svoje pomoćnike. Izgleda da se čeka dan pre odmora da se to uradi. Ali nije bitno -- neka ukinu samo jedan državni monopol i svi su zaradili duple plate za ceo mandat.

4 comments:

Anonymous said...

Telekom za razliku od tog politicara placa porez za svaki zaradjeni dinar, a optuziti T-Mobile, ili Orange.. ili bilo kog od provajdera da onemogucava razvoj interenta u nekoj zemlji jer ga jos nije izveo to samo pokazuje jednu veliku nerealnost. Svaka od tih firmi mora da od svog novca izvede to, a ako se ne zivi u komunizmu i utopiji onda to nije bilo ciji novac nego novac deonicara. Ako se za tu platu u Telekomu ne buni Grk koji je direktor Telekoma bas za ekomonska pitanja i bez cijeg pitanja nemoze da se odradi nijedna i najmanja transkacija u toj firmi jer je on predstavnik OTE koja je vlasnik dobrog dela Telekoma, zasto to tebi smeta. Ako ti se nesvidja politika Telekoma otvori firmu pa joj budu konkurencija. Kada neki provajder iz Nemacke bude kupio Telekom mislis da ce razvoj interneta eksplodirati? Sve te firme rade da bi neko zaradio, i nevidim zasto sada neko o tome raspravlja. Ako taj covek ima i 200 000 dinara platu koliko kazes, da li znas da Telekom puni 30% budzeta Srbije? Po toj logici u zemlji ima jos dva ili tri tipa koji imaju 200 000dinara platu, zasluzeno jer samo par firmi i puni budzet ove zemlje 100%. Iz tog budzeta i tvoj deda prima penziju, i da ne nabrajam ko vec trosi i kako novac. A kada vidim da taj isti novac iz budzeta prima neki politicar koji je kriv po meni za zaostalost cele zemlje, e onda mi tek nije jasno o cemu pricamo. Da li iko moze da proguta pricu da neko od politicara zivi samo od plate i da je platio porez na svaki zaradjeni dinar? Pa po ovom tekstu to je manje bitno nego sto je neko ko je u upravnom odboru firme koja zaradjuje skoro 800 miliona eura, primio platu od 3000eura, ili koliko je vec sada odnos ove dve valute... Bez komentara

Anonymous said...

hvala bogu da konacno neko nesto o ovome progovori! potpuno se slazem sa populistickim tekstovima o platama u nasim medijima, na zalost - kakvi gradjani, takvi novinari, a takvi i mediji.

sto se tice postavljanja pravih pitanja telekomu - oko razvoja interneta, npr. - to malo teze prolazi, jer je telekom na ovaj ili naj nacin jedan od vecih komintenata svih medijiskih kuca u srbiji...

u svakom slucaju, podrobno se bavim slucajem telekom i interneta vec duze vreme, da li je ta cifra od vise milijardi dolara "odokativna" procena, ili postoji nekakvo istrazivanje na tu temu, i ako da, koje?

pozdrav

Marko Paunović said...

Anonymous 1:

Mozda niste shvatili, ali poenta Slavisinog posta nije ni bila da je plata prevelika, tako da ne znam zasto se ljutite.

Nazalost, ni Slavisa a ni bilo ko drugi ne moze da otvori firmu jer su vec date sve tri planirane dozvole za mobilnu, a u fiksnoj jos uvek postoji monopol. To i jeste sustina Slavisine price - monopol.

Ne znam odakle vam taj "podatak" da Telekom puni budzet sa 30%. Siguran sam da nije vise od 5%. Uostalom, to je i nemoguce izracunati, osim ako ne radite u Poreskoj upravi.

Anonymous 2:

Pretpostavljam da se radi o odokativnoj proceni, ali ne verujem da je daleko od istine. Radjene su procene za trosak monopola kod nafte i radi se o nekih 300 miliona evra godisnje. Kod Telekoma je to verovatno manje, ali na duzi rok to izadje na milijarde.

Slaviša Tasić said...

Anonymous 1: kao što Marko reče niste dobro razumeli post.

Anonymous 2: Procena je odokativna a nemoguće je stvarno izračunati jer nisu važni samo materijalni troškovi, nego ukupne posledice skupog i lošeg interneta, za privredu, obrazovanje dece, pristup informacijama, blogovanje, itd...