Pages

02 July 2007

Bez komentara

Jedna ideja:
Pošto su druge mogućnosti iscrpljene na sto treba izvući najjaču kartu – državni strateški sektor, pre svega energetiku, i poljoprivredu i u njih investirati. Srpska elektroprivreda je gladna investicija, koje su garantovano isplative. EPS sada vredi najmanje 20 milijardi evra, što je dvostruko više od svih privatizacionih prihoda u proteklih 17 godina, proizvodi struju koja svima treba, robu koja ne može da zastari, koja se lako transportuje i koja će biti sve skuplja.

13 comments:

Anonymous said...

pa, barem je predlozio privatizaciju EPS-a. ostalo nisam citala...

Anonymous said...

Djuricin je mnogo protivrecan. Kaze da treba osloboditi cenu struje, a ako je oslobode onda ce biti i privatnih investitora, pre svega iz inostranstva. Niska i kontrolisana cena je jedini razlog za drzavni monopol. Ako se cena slobodno bude formirala onda ne vidim razlog za drzavni eps.

Ne znam kako on zamislja da ce mu eps i telekom smanjiti nezaposlenost nastalu bankrotom gubitasa. Obe firme vec imaju viskove zaposlenih. A ovo za investicije u poljoprivredu i telekomunikacije necu ni da komentarisem, mnogo je glupo. Tuzno da predsednik saveza ekonomista iznosi ovakve ideje, posebno za investicije u poljoprivredu i telekom, i to jos Djuricin. Cini mi se da je ranije bio mnogo bolji... Steta...

I ne znam samo kako zamislja da u drzavnom preduzecu drzava ne postavlja svoje (partijske) kadrove na rukovodece pozicije.

Anonymous said...

Da, i to za privatizaciju epsa je skroz protivrecno. Ranije je bio mnogo bolji, secam se kad je ucestvovao u nekoj raspravi oko stranih banaka sa onom budalom Brankom Dragasem (valjda se tako zove)

Ne znam zasto je nuzno da Srbija ima "poluge razvoja" u drzavnom vlasnistvu, to se pokazalo kao promasaj i sva zemlje koje to primenjuju su stagnantne EU privrede, pocev od francuske pa nadalje...

Lazar Antonić said...

Ja ne znam gde ste nasli da covek predlaze privatizaciju EPSa. Meni se cini da samo kaze da se treba razvijati kao drzavno stratesko preduzece.

Anonymous said...

Dobro je sto si skrenuo paznju na ovaj clanak, samo ti naslov nije ok, nije on "neki" a nije ni "ludak".

Glavni problem sa mnogim nasim ekonomistima je sto ne shvataju razlog za privatizaciju. A ovi kojima je struka racunovodstvo i poslovno odlucivanje su narocito skloni da upravljanje preduzecem posmatraju nevezano za vlasnistvo, vec u kontekstu primene novih upravljackih metoda itd.

Anonymous said...

Kaze da treba izneti akcije EPSa na berzu i prodati do 50%.

Lazar Antonić said...

Prihvatam da neki ludak nije korektno. Promenicu.

Lazar Antonić said...

Da u pravu ste i za privatizaciju. Nisam video, bice da sam bio malo previse kritican.

Sa druge strane vecinsko drzavno vlasnistvo takodje nije resenje.

Slaviša Tasić said...

Pa nije predložio privatizaciju, nego privatizaciju 49%, a većina u državnom vlasništvu.

mp said...

Djuricin definitivno i dalje misli da drzava moze biti efikasan menadzer i u tome je glavni problem. Naravno, verovatno je u celoj prici smislio jos jednu tezgu sa zebe u upravnom odboru EPS. Ili jos bolje, kao eksterni konsultant ekspert za menadzment teorije blabla. A na berzu bi izneo taj deo da moze da zaradi neku lovu upravo na onome o cemu prica kao negativnom - kupi jeftino, prodaj skupo. Sve u svemu, jeftina demagogija coveka koji veruje da s nauka sastoji u strebanju 1000 stranica raznih gluposti.

Anonymous said...

ja (autor prvog commenta) se izvinjavam. procitala sam samo podnaslov, EPS mora na berzu. my bad :)

Lazar Antonić said...

Doduse posle dodaje:

То не значи одрицање од стратешког партнерства, рецимо са другим електропривредама или испоручиоцима опреме, али по истом принципу 50:50.

Znaci manjinska privatizacija. Tako da ste ipak bili u pravu.

Anonymous said...

Što stava da je vlasništvo nije bitno, tu se radi o zameni teza. U principu, ako bi se državno preduzeće ponašalo u svakom pogledu kao i privatno u tom slučaju vlasništvo ne bi bilo toliko bitno. Ali, što bi rekao profesor Madžar: "Može žaba da poleti, samo treba da joj izrastu krila".

Ne treba vređati stručnost Đuričina, pitanje je da li on to stvarno misli ili samo treba tako da priča. Treba se setiti kada je pre nekoliko meseci bio u poseti Metalcu i pričao kako ovakav kurs šteti izvoznicima kao što je Metalac, nakon toga su sve novine prenele da je predsednik saveza ekonomista rekao ... Nigde nije bilo spomenuto da je Đuričin u isto vreme i član upravnog odbora Metalca.