Pages

26 July 2007

Kosovo i EU

Često se priča poslednjih meseci (evo i Đelić juče) da su rešavanje statusa Kosova i pridruživanje EU "odvojeni procesi". Naravno, to nema veze sa realnošću. Evropski zvaničnici jesu potvrdili da su Kosovo i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji (SAA) odvojeni procesi, ali potpisivanje SAA-a i pridruživanje EU nisu ista stvar. Mi ćemo moći da potpišemo SAA uz ovakvu politiku prema Kosovu. Možda bi mogli i da postanemo kadidat. Ali član nećemo postati.

Iz naše perspektive (pod "naše" mislim dominantno preovlađujuće u Srbiji), Rusi su stali na našu stranu, a EU nije. Iz perspektive EU, mi smo stali na stranu Rusije. Mislim da će dobro razmisliti pre nego što nas prime, naročito zato što su već imali problema sa novim članicama kojima je bio bliži Vašington nego Brisel. Ne treba im jedna kojoj je bliža Moskva nego Brisel.

Nažalost, u jednom trenutku ćemo morati da biramo. Čini mi se da neću biti zadovoljan izborom.

11 comments:

Anonymous said...

Mislis, odabracemo EU?

Lighthouse said...

Blago tebi Marko, ti samo misliš da nećeš biti zadovoljan izborom između Moskve i Brisela. Ja sam siguran da neću biti zadovoljan, jer treća alternativa nije realno na stolu. Ja mogu samo da se nadam da će biti izabrano znatno manje zlo, varijanta malo (geografski i vrednosno) bliža onoj koju bih smatrao idealnom. A i tu, jednako kao i tebi, "strepnja mi je jača od nade".

Marko Paunović said...

Slazem se da se kod izbora izmedju Moskve i Brisela sustinski radi o izboru izmedju dva zla.

Nisam ja neki evroentuzijasta, ali mi se ipak cini da je za Srbiju bolje da udje nego da ne udje.

Anonymous said...

Pa naravno da je bolje da budemo u EU nego sa Rusijom, kakva kog EU bila, bolja ce uvek biti od Rusije. Samo da se zavrsi ovo oko Kosova tj. da dobije nezavisnost

Pazi Marko, koliko ja znam ni Irska nije priznavala da je Sev. irska deo Britanije pa su ipak usli u EU i tek kasnije priznali sev. irsku za sastavni deo Britanije

Andrej Stanimirović said...

Antiprotivan sam.
But you know that, of course.

Marko Paunović said...

Drugacije je bilo kada se Irska pridruzivala. Tada nije bilo prakticno nikakvih striktnih uslova, osim politicke volje. Ja verujem da kada bi primenjivali danasnje standarde, Grcka nikada ne bi postala clan EU. Mozda ni Portugal ni Spanija. Ali, tada je moglo.

Cak i da Komisija EU zauzme stav da Srbija moze da postane clan EU iako ne priznaje (u tom trenutku vrlo verovatnu) nezavisnost Kosova, dovoljno je da jedna jedina clanica bude protiv i nista od naseg prikljucenja. Jos ako bude morao nas prijem da se potvrdi na referendumu u nekoj od zemalja-clanica, nista od svega toga.

Jedini nacin koji ja vidim da bi sve to moglo da se resi je da se dogovore nasi sa njihovima oko podele i da se tako to zavrsi i da idemo dalje.

Lighthouse said...

Marko,
Naravno da se i ja slažem da uđemo u EU. Iako je samo manje zlo, to je zlo mnogo manje i od Moskve i od onoga što danas imamo u Srbiji, ili od onoga što smo imali devedesetih a za čiji je nepovrat garancija baš približavanje Srbije EU. Svako kretanje ka EU je nekakva liberalizacija. Dosad nijedno "harmonizovanje" naših zakona s onima u EU nije bilo na štetu slobode, nego samo na korist. Srbija nije na Karibima nego na Balkanu, pa čak i da ima unutrašnjeg raspoloženja (a nema) teško bi bilo izabrati kao bliži Vašington. To što nudi EU treba pokusati bez mnogo mrljavljenja, u nadi da će i iz evropske kuhinje u nekoj lepšoj budućnosti izlaziti (još) bolje stvari.

Anonymous said...

Da, podela jeste najbolje resenje, za obe strane, ali nisam optimista da ce se tako zavrsiti. mislim da politicari na obe strane nece hteti da prihvate podelu, mada bih voleo da pogresim.

Ako se cela prica zavrsi podelom glasacu za DSS :)

Gavrilo said...

Воз са поделом прошао је, драги моји млади пријатељи, давне '99. Од тада, Србија на Косову може да добије НИШТА! Биће ВЕЛИКИ успех ако се издејствује БИЛО КАКВА заштита за 2 манастира и Патријаршију, И ТО ЈЕ ТО! То одговара и владарима Србије, јер ће тако моћи ЈОШ ефикасније да наставе шездесетогодишњу антиамеричку хистерију. А ЕУ ће ипак, на крају, лећи на руду - примиће нас, упркос свему! Јер ће, кад-тад, (а то је, ипак, ближе мерено годинама него деценијама)МОРАТИ да приме Турску, а она НИКАД неће поништити признање Републике Северни Кипар!

Marko Paunović said...

Gavrilo:

Nisam siguran da je voz za podelu Kosova prosao. Mi mozemo da damo Kosovu nesto sto Zapad ne moze - punu nezavisnost. Mislim da je to dosta jak argument u nasim rukama i da bi Albanci bili spremni da se odreknu severa Kosova zarad toga.

Sto se Turske tice, nisam uopste siguran da ce ih EU ikada primiti. To bi znacilo da se EU granici sa Irakom, Iranom, Sirijom, a mislim da im to nikako ne treba.

Lighthouse:

Slazem se da je vecina dosadasnje harmonizacije bila u smeru povecavanja sloboda. Medjutim, ima i obrnutih slucajeva. Antimonopolsko zakonodavstvo i inace, a narocito ovakvo kakvo kod nas postoji (a koje je rezultat "harmonizacije") znacajno povecava moc vlasti.

Osnovni problem koji ja imam sa EU je otudjenost i neodgovornost vlasti. Ako sada mislite da se Tadic i Kostunica neodgovorno ponasaju, sta bi tek rekli za nekoga na koga cak ni Tadic ni Kostunica nemaju uticaja, a njegove odluke se itekako osecaju u Srbiji. Kakva ce biti mogucnost Srbije i svakog od nas koji zivimo u Srbiji da uticemo na bilo koju odluku DG Agrija ili DG-Competitiona, na primer.

Anonymous said...

Da, u pravu si. EU je ogromna a odluke se donose u jednom centru a domen (potencijalnih) odluka je nepredvidiv. To je glavni problem i moj sa EU. Najbolje bi bilo da je politicka integracija sto manja.