Pages

20 July 2007

Država vaspitačica

Evo materijala za libertarijanske feministkinje -- Evropska komisija poziva muškarce da više pomažu u kućnim poslovima. Objašenjenje je da bi to onda doprinelo smanjenju razlike u platama između muškaraca i žena.

6 comments:

Anonymous said...

To smanjenje razlike u platama je jedna takva glupost da je to neverovatno. Hoce li neko sutra poceti da se zalaza za smanjenje razlike u platama izmedju starijih i mladjih radnika, izmedju plavokosih i crnih itd...

Sve u svemu, novi fasizam, "samo smo odlucili da ga ne zovemo tako" sto bi reko onaj klinac iz South Parka.

Anonymous said...

Pa najlakse bi bilo ujednaciti plate tako sto bi svi muskarci i sve zene prestali da rade. Tada ne bi bilo bas nikakve razlike.

Anonymous said...

Jos da muskarci pocnu da radjaju decu...

Anonymous said...

... i da žene počnu da žive kraće.

Anonymous said...

:))

Anonymous said...

Anonymous, ti (autor 4. commenta) i ja (autor 3. commenta) se sjajno dopunjujemo. Ne moze to svako. Svaka cast

Nego kad si vec pomenuo razliku u duzini zivota hteo bih jos nesto da dodam. Naime, feministkinje su sklone da tvrde kako je razlicit zivotni vek posledica prirodnih faktora a recimo slaba zastupljenost zena u parlamentu i menadzerskim pozicijama je drustveno odredjena po njihovoj teoriji.

Medjutim, to sto zene zive duze moze u velikoj meri biti i posledica drustvenih faktora npr. mi vise radimo, vise smo izlozeni stresu, bavimo se opasnijim poslovima itd. Sa druge strane, slaba zastupljenost zena na top menadzerskim pozicijama moze biti i posledica psiholoskih (prirodnih)razlika muskarca i zena. Npr visa varijansa koeficijenta inteligencije kod muskaraca (ima vise muskaraca koji su mentalno zaostali i genijalci, dok su zene ujednacenije) ili razlikama u funkcijama rasudjivanja sto utice na neke osobine npr. ubedljivost, jasnocu izrazavanja... Dakle, nije sve tako jednostavno kao sto feministicki pokreti pokusavaju prikazati.