Pages

25 May 2007

Krenule su reforme!

Pre svega, pohvale Vladi Srbije na sjajnom sajtu, posebno delu koji daje dokumenta koja je Vlada izglasala (da se razumemo odmah, nisam sarkastičan, zaista je dobar sajt).

Na prvoj sednici nove Vlade je bilo samo reči o kadrovskim pitanjima, što je valjda i normalno. Ali, šta mislite, koji je prvi zakon koji je Vlada prosledila Narodnoj skupštini, već na drugoj sednici? Da li je nešto vezano za ukidanje poreza na prvi stan, smanjenje poreza na hardver, povećanje zaposlenosti, smanjenje siromaštva, pristupanje EU, uravnoteženiji regionalni razvoj ili očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije?

Odgovor je, naravno, NE. Radi se o Predlogu Zakona o izmenama Zakona o javnim službenicima. Jedna od odredbi tog zakona je da se pomoćnici ministara (i još neke bitne kategorije) ubuduće biraju na konkursu. Rok za primenu te odredbe je 1. juli ove godine. Predlogom novog Zakona, taj rok se pomera na 1. maj 2008. Da sam zao čovek, pomislio bih da je to zato što više vole da postavljaju partijske aparatčike nego stručnjake. Zvanično obrazloženje je da tehnička vlada nije mogla nikoga da postavlja, pa da zato rok mora da se promeni. Jednostavno, nema vremena.

2 comments:

Lazar Antonić said...

Meni mnogo više smeta što sve zakone (ili bar one koji se na kraju usvoje) kod nas predlaže isključivo vlada. Izvršno telo praktično i donosi i sprovodi zakone. Time parlament pretvaraju u pisarnicu koja samo overava vladine predloge.

Povrh toga, ustavnom odredbom koja daje mandate partijama a ne poslanicima se dodatno degradira parlament. Jednostavno, sastanci "politbiroa" DS-a ili drugih stranaka u vladi su važniji događaji od sednica zakonodavnog tela.

Parlament je danas isključivo relevantan zbog direktnog televizijskog prenosa, koji ostavlja prostora za malo jeftine promocije. Teško mi je da zamislim još neku ulogu skupštine. Ah da, ima ih i u razvijenom svetu.

Marko Paunović said...

Lazare, u pravu si - kod nas Vlada priprema i sustinski donosi zakone. Medjutim, koliko sam ja video, tako je skoro svuda, uz izuzetak Amerike (mada i tamo preko 50% svih zakona priprema "Vlada").

Nisam uopste siguran da u sistemu kakav je nas (sa proporcionalnim izbornim sistemom) uopste moze drugacije da sve to funkcionise.

Uzgred, koliko ja znam, od 2001. godine je jedan jedini zakon prihvacen na inicijativu poslanika - Zakon o drzavnoj revizorskoj instituciji.