Pages

11 May 2007

Berza, ponovo

U danu kada je najavljeno formiranje nove Vlade Srbije, BELEX skače za 11%. Da nije Jorgovanka pre neki dan rekla da pad berze nema veze sa Tomom Nikolićem, pomislio bih da su ovaj skok i najava Vlade povezani. Ovako, znam da nisu.

Koga zanima na koje se sve načine berza (tržište) može koristiti neka prelista radove Robina Hansona, čoveka koji je razvio ideju korišćenja tržišta u svrhe predviđanja budućnosti. Da se ne radi o ludaku dovoljno govori činjenica da je američko Ministarstvo odbrane dalo pare za finansiranje tog projekta, a da je onda, pošto su mediji to protumačili kao "klađenje na terorističke napade" projekat obustavljen, a načelnik DARPA, admiral Pointdexter, podneo ostavku.

Hanson je čak razvio i potpuno novo državno uređenje na osnovu svoje ideje - fjutarkija. Ako vas ideja zainteresuje, guglujte "idea futures" ili "prediction markets".

1 comment:

Lazar Antonić said...

Skoro sam citao (ne mogu da se setim gde) kako odredjene aktivnosti uticu na berzu. Tako na primer napad bombasa samoubica na izrael obicno proizvodi mali skok akcija. Valjda zbog verovatnih novih ugovora koje ce vojska da potpise sa proizvodjacima oruzja. Mislim da je napad na Liban imao isti efekat ali nisam siguran.