Pages

11 April 2007

Kako žive siromašni?

Čitajući post o mikrokreditima setio sam se studije koju sam nedavno procitao, a u kojoj se analiziraju zivoti ljudi koji zive sa manje od 2$ i 1$ dolara dnevno u 13 zemalja. Autori koriste podatke iz LSMS-a (Living Standard Measurement Survey) i nekih drugih anketa.

Rad je veoma zanimljiv, a naročito neka pitanja koja postavlja, poput "zašto siromašni ne štede više?". Autori nude nekoliko odgovora, od "zato što se plaše da će novac kasnije potrošiti na piće i duvan" do "nemaju štedne račune, a čuvanje para u dušecima nije baš najpametnije, imajući u vidu inflaciju i nizak nivo bezbednosti".

Neki nalazi su prosto poražavajaći, poput onoga da u Meksiku ekstremno siromašni čak 8% dohotka potroše na alkohol i duvan. Takođe, u Indiji 10% dohotka potroše na razne proslave. Nemam podatke za Srbiju, ali pretpostavljam da je i kod nas slična situacija, odnosno da jako siromašnima veliki trošak predstavljaju slave, svadbe, sahrane, zadušnice i ostali običaji. Možda bi bilo dobro da sledeći LSMS u Srbiji (koji treba da se radi sledeće godine) obuhvati i ta pitanja.

Kada se posmatra izvor para, vidi se da siromašni često obavljaju po 3-4 posla u isto vreme (recimo, u Indiji žene ujutru spremaju neke palačinke koje prodaju, onda posle šiju, pa prodaju sarije, pa onda malo rade na svom polju, pa rade na tudjem polju za nadnicu, pa malo prodaju voće i povrće) što im ne dozvoljava da se dovoljno specijalizuju. Što se kredita tiče, konkretni brojevi se razlikuju od zemlje do zemlje, ali su banke skoro svuda (osim u Indoneziji) beznačajan izvor para, a dominiraju rođaci, prijatelji, komšije, vlasnici prodavnica. Inače, kamate se kreću do 4% mesečno, što mi se učinilo da nije tako strašno, imajući u vidu da suštinski ne postoji nikakvo obezbeđenje.

No comments: