Pages

04 March 2007

Zakon o vinu

B92:
Novim zakonom o vinu neće biti dozvoljena proizvodnja od grožđa iz uvoza, što bi trebalo da podstakne razvoj vinogradarstva u Srbiji. Nacrt zakona, koji bi trebalo da se usvoji ove godine...
Tako jeftino vino neke ovdašnje vinarije već nekoliko godina prodaju pod svojom etiketom, pa većina potrosača, po anketi Ministarstva poljoprivrede, ne zna da ono nije iz Srbije, bez obzira što vinarije na poleđini flaše sitnim slovima obeleže njegovo geografsko poreklo, kazao je Jakšić (Ministarstvo poljoprivrede).
Prema njegovom mišljenju, to je "na neki način varanje potrošača, a nije pošteno ni prema vinarijama koje zaista gaje grožđe i proizvode vino poreklom iz Srbije, što je dug i skup proces."

Šta sve piše u ovih nekoliko redova!

-- Da je usvajanje zakona ("trebalo bi da se usvoji ove godine
") kojim se ograničava trgovina najobičnija formalnost! Da li će biti nekakve rasprave o ovome, u Vladi, skupštinske, medijske? Može li ovo da prođe u CEFTA?
-- Da će Srbija imati Zakon o vinu. U pravu je bio Zoran Baki Anđelković kada je rekao da mi samo još zakon o zmijama nemamo. Kao i Lao Ce koji je pre milion godina u Kini shvatio "Što više zakona, to više prestupnika."
-- Da su potrošači sistematski glupi -- misle da je iz Srbije iako na etiketi piše da nije.
Ili to možda Ministarstvo ne razume stvari? To što je vaša anketa pokazala da potrošači ne znaju da nije iz Srbije samo znači da njih ne interesuje odakle je. Možda bi ih interesovalo da se radi o skupocenom francuskom ili italijanskom vinu, ali niko ne kupuje vino zato što je iz Srbije. Srbija je u vinogradarstvu dobra koliko i u proizvodnji automobila.
-- Da treba da budemo pošteni prema vinarijama u Srbiji zato što je to je to dug i skup proces! A izbegavamo Makedonce koji isto to proizvode jeftino.
Dakle zabrana uvoza kao socijalna politika.
Ako već moramo da pomažemo vinogradare, Zastavu ili bilo koga, bolje je da im damo keš. Kao glumcima. Dajemo im keš iz budžeta i šteta je ograničena na to. Keš subvencija je samo preraspodela od jednih ka drugima, zabrana trgovine je mnogo gora -- efekti zabrane su ista ta preraspodela, plus čist gubitak, isparavanje vrednosti koja se stvara trgovinom. Zamislite kada bi zabranili gledanje stranih filmova da bi podržali domaće glumce.

2 comments:

Lighthouse said...

Vino s geografskim poreklom je posebna kategorija i samo tu je opravdana zabrana mešanja. Uostalom, neke od tih mešavina su dosta uspešne. Čak i da nisu, natpis na etiketi je dovoljan da se svako sam opredeli. Ovako, dok se ne podigne domaća proizvodnja grožđa (ako ikad, za to će trebati godine i godine) smanjiće se proizvodnja vina (ili će mu još više pasti kvalitet). Kad sam se svojim očima uverio koliko vinograda ima Švajcarska (brdo za brdom uz put se zeleni, pa tek kad stavim naočari i priđem bliže vidim da to nisu pašnjaci nego vinogradi) - a ima manje stanovnika nego Srbija, nije neka izvoznica vina, niti Švajcarci baš mnogo piju - shvatio sam šta mi ovde pijemo, sve iz nekih ne znam kako izvikanih vinogradarskih krajeva, u koje kad odeš ne možeš na prste da izbrojiš čokote. A još verujemo da je ta čašica dobra za zdravlje. Dobra je, taman onoliko koliko je ovakva i ovolika državna intervencija dobra, i za zdravlje i za džep!

Anonymous said...

Mnogo glupa politika, koja ce pre svega znacajno naskoditi domacim proizvodjacima vina. Oni sada opstaju (kako-tako) na preradi stranog grozdja. Kada se ova mera uvede, oni ce nacisto propasti, jer jednostavno nema domaceg kvalitetnog grozdja. Ova mera ce sigurno pomoci onima koji gaje grozdje, ali ce trebati 20 godina da da neke efekte.

Potrosaci ovde nece biti na velikoj steti, jer ce i dalje moci da piju makedonsko grozdje, samo sada kroz makedonska i slovenacka, umesto kroz srpska vina.