Pages

30 March 2007

Uredba ili Zakon?

U toku je zucna rasprava oko produzavanja privremenog finansiranja uredbom ili zakonom. Vlada je za uredbu a 'strucnjaci' za zakon. Ako je suditi po novinskim clancima ispada da su svi jako zabrinuti oko ove teme, toliko da ne primecuju najlogicnije resenje, zabraniti produzavanje privremenog finansiranja. Ne vidim na koji nacin bi se nacin zabrana privremenog finansiranja negativno odrazila na gradjane? Znam da meni ne bi smetalo da 'tehnicka' vlada ima manje novca na raspolaganju.

5 comments:

Lighthouse said...

Pitanje: uredba ili zakon, nije puka formalnost. Mislim da je ovo prilika da se potegne stara maksima: No Taxation Without Representation. Hoće li o trošenju naših para odlučiti parlament koji smo pre dva meseca izabrali, ili vlada nasleđena iz perioda pre izbora za taj parlament? Ako 1. aprila vlada krene da troši te pare bez odluke Skupštine, onda je to zavođenje diktature na mala (ili velika, najveća moguća) vrata.

Lighthouse said...

Lazare,

Ne bi ni meni smetalo da "tehnička vlada" ima manje novca na raspolaganju, ali bi i tebi i meni itekako, i to vrlo brzo, zasmetalo da bilo ta bilo ma koja druga vlada ostane sasvim bez novca. Zar ti ne bi smetalo da zatvorski stražari koji čuvaju Legiju i sijaset drugih kriminalaca zato što ne primaju platu odu kući a zatvorenike puste na slobodu? Da ne možeš da naplatiš svoja dugovanja jer sudije ne primaju plate pa neće da sude? Da nema ko da brani zemlju od napada spolja? Lepo je kritikovati državu i tretirati je kao najgori toksični otpad koji je svet izmislio, ali civilizacije nema bez države, a ove nema bez poreza (bar, tamo gde nema nafte). Ko neće da plaća porez državi, plaćaće ga mafiji. Da nije države, za par sati (a najviše za par dana) svet bi potonuo u prirodno stanje a kroz par desetina godina (ko preživi) ne bi imao čime više ni da se bije, nego toljagama. Da, mala, ograničena država, mali porezi, pitanje na šta uopšte država sme da troši poreski dinar, sve je to OK. Ali bez same države, tj. bez tog bar minimalnog odricanja od slobode, i od neke kinte koju ti ova uzme za porez, slobode uopšte ne bi bilo, ni malo ni mnogo. Niti bi uopšte imao vremena, mogućnosti i znanja da o njoj razmišljaš.

Anonymous said...

LH, privremeno finansiranje se ne odnosi na plate, penzije i slicno, vec na subvencije, NIP, i ostale gluposti.

A to da uopste ne bi bilo slobode bez drzave je diskutabilno. Kako se ko snadje.

Lighthouse said...

A, to. Tu se potpuno slažemo, čak bih dodao da subvencija i kojekakvih nipova ne treba da bude ni u redovnom, a kamo li u privremenom budžetu. Ali, teško je to razdvojiti kad je jednom spojeno. Privremeno finansiranje znači da se u prva tri meseca (prvoj četvrtini) 2007. nastavlja finansiranje svega što je finansirano u 2006, do visine jedne četvrtine tada predviđenih iznosa.

Slažem se i da je pitanje države, tj. da li bi bilo slobode da nije države, dosta složeno. Neću zato više o tome, biće prilike nekim drugim povodom.

Anonymous said...

Ako vas zanima, u Vladi nema koka-kole! Kazu da je zbog privremenog finansiranja... Kad bi moglo ovo malo da potraje... :)