Pages

21 March 2007

U vreme Ante Markovića...

Dana Popović u Politici:
Плате су након петог октобра ипак брзо и незадрживо расле, али је остала мантра да никада нећемо достићи ону, уклету изгледа, 1989. годину. Једино тако могу да објасним да нисмо ни приметили да смо је не само достигли, него и престигли. Са просечном јануарском платом од 24.122 динара, што одговара износу од око 600 немачких марака, ми смо, народе, достигли просек из оне златне године Анте Марковића!

I mene je iznenadilo. Toliko se pričalo o tom standardu iz 1989. i na kraju niko ništa nije primetio.

Na kraju sve ovo nije ni važno, jer statistička poređenja u vremenu nemaju mnogo smisla. Teško da nam prosečna plata govori nešto o standardu iz 1989. i sada, čak iako izračunamo i prilagodimo za promene vrednosti dinara i marke. Sa jedne strane, tada je bilo važno da je SFRJ imala veći standard od okolnih zemalja, pa su Grčka, Rumunija, Bugarska, i čak Italija izgledali jeftino. Bogatstvo je uvek relativno. Zato 1989. izgleda bolja. Sa druge, zbog velikog tehnološkog progresa koji se desio u međuvremenu, sada sve izgleda bolje. Za iste pare za koje se tada kupovao Commodore 64 sada se kupuje Pentium 4. Zato je 2007. bolja.

5 comments:

mp said...

Dobro si sazeo prednosti 2007 al nedostaje mi sledece:
1. stopa nezaposlenosti - prosecna plata se odnosi samo na trenutno zaposlene
2. ocekivanja - 89 je vladao optimizam (nebitno da li je imao realno pokrice), dok 2007 to nije slucaj
3. potrebe (u skladu sa tehnoloskim napretkom) - commodore je 89 trebao samo klincima da igraju igrice, pentium danas treba skoro svima, na stranu svi drugi proizvodi koji nisu postojali onda

2007 je sigurno bolja tebi i meni, prosecnom srbinu, ne.

Anonymous said...

Prosecnom Srbinu je sigurno bolja `89. jer je tada imao 18 godina manje nego danas...

Tada nije imao zenu i decu nego se zajebavao celo leto na Jadranu, a cale i keva su mu za "samo jos godinu dana!" produzavali izdrzavanje za studije u Beogradu. Tada je imao 20 kg manje nego danas i mnogo vise kose nego danas. Zato su to "stara, dobra vremena".

Anonymous said...

Swell combined Marko :)

Anonymous said...

Meni je mnogo bolje danas :)

Anonymous said...

danas je sigurno bolje iz mnogo razloga (e.g. postoji internet) ali bih da skrenem paznju da je prica o zlatnom vremenu anta markovica pocela da se prica tek posto je to vreme odavno proslo. u vreme anta markovica se po njemu pljuvalo, pljuvalo i pljuvalo, i na tom nezadovoljstvu je rasla podrska milosevicu koji je omogucavao mnogo bolji standard (apsurdno, zar ne?). mozemo samo da se nadamo da i ovo vreme opste kuknjave nece za deset godina postati jednog od tih zlatnih vremena koje niko nije primecivao.